Kultura
344 prikaza

Premijera "Titona", predstave Vlatke Vorkapić

Judita Franković
Petar Glebov (PIXSELL)
U predstavi igraju Judita Franković Brdar, Žarko Potočnjak, Vladimir Posavec-Tušek i Marko Braić

Teatar Erato u suradnji s Teatrom na Trešnjevci u nedjelju, 16. prosinca u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu donosi premijeru novog autorskog projekta Vlatke Vorkapić "Titon", koji nastaje kroz glumačke improvizacije na temu mita o Eoji i Titonu i njihove ljubavne priče.

Polazeći tematski od motiva želje za vječnim životom i mladošću koji je u današnjoj "narcističkoj" kulturi vrlo prisutan i iznimno važan, ovaj "kazališni projekt za jednu ženu, tri muškaraca i jednog cvrčka" zasniva se na mitu o Eoji, ružoprstoj božici zore koja se jako zaljubila u smrtnika Titona te za njega kod Zeusa izmolila besmrtnost, ali je zaboravila tražiti i vječnu mladost.

"Kakvu želju je poželjela – takvu joj je Zeus i ispunio. Titon je dobio vječni život ali ne i vječnu mladost. Titon stari jer je Eoja napravila kobnu grešku", stoji u najavi.

Velika ljubavna priča Eoje i Titona, sudbinski određena Eojinom pogreškom, otvara niz mogućnosti za dramaturšku i glumačku igru s različitim žanrovima.

Poigravajući se s žanrovskim obrascima - od romantične komedije do tragikomedije, od burleske do groteske, od koreodrame do melodrame, od antičke drame do teatra apsurda, predstava "Titon" pokazuje da ljudski život nikad nije samo jedan žanr.

Ideju i tekst napisan na osnovi glumačkih improvizacija potpisuje Vlatka Vorkapić a igraju Judita Franković Brdar, Žarko Potočnjak, Vladimir Posavec-Tušek i Marko Braić.

Glazbu je skladao Stanislav Kovačić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.