Kultura
4801 prikaza

Povijest vagine je povijest čovječanstva

Liv Strömquist
Liv Strömquist tänker på dig/ YouTube
Strip ‘Plod spoznaje’ je leksikon od trivije do znanosti, od grčke i rimske mitologije do polinezijskih plemena

Još jedan urnebesni strip Liv Strömquist upravo je izašao iz tiska u izdanju nakladničke kuće Sandorf. Ovaj put švedska feministica u svojim se kvadratima bavi - trokutom. U stripu "Plod spoznaje" tematizira povijest čovječanstva kroz aspekt ženskog spolnog organa. Kao i uvijek dosad, beskompromisna je i izravna, s eksplicitnim ilustracijama, fotografijama, kao i tekstom, ali bolno duhovita.

Zapravo, "Plod spoznaje" je leksikon u kojem će se naći svega – od trivije do znanstvenih podataka, od grčke i rimske mitologije do polinezijskih plemena, od Biblije do Freuda i Hellen O'Conell, koja je prva otkrila pravu veličinu klitorisa. I ne, nije to bilo u pretprošlom stoljeću. To je bilo 1998.

1/16

O tome govori i Strömquist. Upozorava kako je ženski spolni organ u različitim kulturama bio različito tretiran, ali naročito nakon prosvjetiteljstva, ženska se seksualnost više ne spominje i ona prestaje postojati. Ženski spolni organ najčešće predstavlja izvor sveg prljavog, čega se žena treba stidjeti, a tako je ostalo i do danas.

One koje vole biti fit i jedu Kellog's pahuljice, možda i ne znaju da je upravo John Harvey Kellog bio veliki protivnik ženske onanije, pa je čak preporučivao da se klitoris zalijeva fenolom – nagrizajućom kiselinom – e da bi spriječio ženski užitak, podsjeća Strömquist.

Svađa se i s Jean-Paulom Sartreom, koji u svom djelu "Bitak i ništa" piše da je "ženski spolni organ rupa i da … kao takva poziva nečiju tuđu put, koja će je penetracijom prometnuti u puninu bitka", odnosno – kako kaže autorica stripa – "žena je šuplja i mora moliti da penis začepi njezine nedostatke".

No od 1943., kad je Sartre napisao svoje prvo djelo, ništa se nije promijenilo ni do 2011., kad je autorica stripa pronašla "Knjigu o ljubavi" namijenjenu djeci u kojoj ih se poučava da "muškarac ima pišu koji strši van, a žena ima mucicu s rupom unutra" pa zato "pišo lijepo paše u rupu u mucici".

Nick Cave u knjizi "Nick Cave - Mercy On me" Reinharda Kleista Mračniji od ponora Kultura Caveova strip poslanica: Svi koji žele umrijeti neka dignu ruke!

Sve to skandalizira Liv Strömquist, no munjevitim tempom nabraja primjere u kojima se vanjski dio ženskog spolnog organa sasvim često i sasvim pogrešno naziva vaginom.

"U siječnju 2012. u časopisu QX pisalo je da švedski dizajner Viktor izrađuje nakit za vaginu, što je čista glupost, jer je to zapravo srebrni odljevak stidnice i dakle nakit za taj dio organa."

Freuda smatra glavnim krivcem što je milijune žena uvjerio da su abnormalne nakon što je on proglasio samo vaginalni orgazam pravim i "normalnim", dok bi frigidnima proglašavao odrasle žene koje su trebale stimulaciju klitorisa.

"Jedna od žena koja je bila prestravljena njegovom teorijom bila je Marie Bonaparte. Zbog nemogućnosti da doživi vaginalni orgazam sa suprugom, princem od Grčke i Danske, čak se podvrgnula kirurškom zahvatu. Umjesto da pomakne prinčevu ruku, ona je od liječnika tražila da joj klitoris primaknu vagini. Operacija nije uspjela", piše autorica stripa.

Strip "Plod spoznaje" o vagini umjetnice Liv Strömquist | Author: 24sata.hr 24sata.hr

Tek se u drugoj polovici 20. stoljeća, točnije 1967., feministica Shere Hite drznula napraviti istraživanje o ženskoj seksualnosti, koje je pokazalo da čak 2/3 žena ne mogu doživjeti orgazam bez stimulacije klitorisa. No onda su muškarci učinili sve da bi dokazali kako to nije pravi seks, pa čak 27. svibnja 2010. jedna novinarka piše ovako:

"Mnoge žene trebaju barem 20 minuta 'zagrijavanja' prije no što su spremne za pravi seks, što znači da postoji 'pravi' seks i 'nepravi-predigra-zagrijavanje', a to što mnoge žene trebaju je 'izvan okvira pravog seksa'", piše Liv Strömquist.

Ova 41-godišnja Šveđanka imala je 17 godina kad je slučajno došla na jedno predavanje na kojem je predavač govorio o gledanju na svijet iz feminističke perspektive. Predavanje je duboko utjecalo na nju i postalo je temelj onog što je obilježilo kasnije njezin cijeli umjetnički rad. Kako je rekla, dobila je naočale za kritiziranje ustaljenih obrazaca.

Andrija Maurović Pogledajte ovo! Kultura Porno stripovi: Ustaše su ga lovili, komunisti cenzurirali

Odlikuje ju lakoća kojom obrađuje razne teme. Pristupa svakoj temi popularno-znanstveno-povijesnim stilom i vodi čitatelje kroz različite poglede na žensko tijelo i seksualnost, ali i educira.

Ipak, njezina lakoća stila proizlazi iz predanog i opširnog straživačkog rada, jer svaka stranica stripa obiluje informacijama. Zato je "Plod spoznaje" odlična literatura i za muškarce i za žene, a osobito za mlađe generacije, koje još u nastavnom programu nisu dobile odgovarajući predmet koji bi i dečke i cure naučio nečem praktičnom i korisnom na obostrano zadovoljstvo. Bilo bi zapravo odlično kad bi se ova knjiga našla makar na popisu izborne lektire za srednju školu. Svi bi ju rado pročitali.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ziher 07:11 08.Ožujak 2019.

    I ispod članka komentator Lidnikirra reklamira seks za jednu noć... to je manje više prikladno kad se na ovaj dio ljudskog tijela gleda kao sredstvo za ispunjavanje pretežno muških fantazija. Žena je u tom slučaju samo ukras oko tog sredstva. ... prikaži još! No kakva je to povijest bezdefiniranog nastanka. Mene zanima kako je došlo do pojave tog organa odnosno do divezifikacije spolova? Nadalje, kako je to točno izgledalo? Je li se odjednom nekom samo evolucionistima shvatljivom mutacijom vagina pojavila?