Kultura
7088 prikaza

Pobuna protiv Kurbaše: "On nema pojma o teatru!"

Robert Kurbaša kao car Dioklecijan
1/14
Ivo Cagalj (PIXSELL)
U tijeku je izbor za novog ravnatelja 'Gavelle', a koplja se lome zbog Milana Bandića i HDZ-a

Trenutačno su u 'Gavelli' izuzetno loši međuljudski odnosi i radna atmosfera, iako u kazalištu imamo fantastične umjetnike, tehniku i prateće službe. Svejedno, ljudi ne žele javno reći svoje mišljenje jer se boje za plaće, pa valjda misle da je bolje ne talasati. Vide što se događa meni, kaže 'Gavellin' glumac Siniša Ružić i nastavlja:

Senka Bulić Hotel Bulić Kultura 'Zasićeni smo hiperinflacijom skandala i negativnih vijesti'

- Nakon uloge u 'Pričama iz Bečke šume', pohvala kritike i kolega, i usprkos tome što sam među troje glumaca s najviše premijera u 'Gavelli' u posljednjih 20 godina, meni ravnatelj Svrtan već godinu dana uskraćuje rad, govori Ružić, koji je zbog toga i jedan od izravnih konkurenata aktualnom ravnatelju Borisu Svrtanu, na natječaju koji upravo traje za to radno mjesto.

Siniša Ružić - MOST

Vjerojatno je zato Ružić i jedini glumac iz ansambla koji je ovih dana spreman javno iznijeti svoje mišljenje i prilično žestoko kritizirati Svrtanov dosadašnji rad.  Na pitanje kako onda surađuje i razgovara s ravnateljem budući da se tako oštro obrušava na svog nadređenog, Ružić kaže:

- Razgovaramo, ali je situacija vrlo napeta jer se ne libim pred svima kritizirati njegov rad. Da sam ja na njegovom mjestu, bilo bi me sram da mi moj zaposlenik i protukandidat na natječaju, govori pred svim zaposlenicima da nisam sposoban, a da ja ne mogu to demantirati. Zato, u slučaju da za ravnatelja bude ponovno izabran gospodin Svrtan ili Robert Kurbaša, koji se također javio na natječaj, ja u 'Gavelli' nemam više što tražiti, uvjeren je Ružić, inače gorljivi član MOSTA nezavisnih lista.

Siniša Ružić član je Mosta | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

A njegova analiza trenutačnog stanja u dramskom kazalištu 'Gavella' zapravo je tek uvod u pravi dramaturški zaplet koji u konačnici vodi do Gradske skupštine, gdje će se kroz desetak dana HDZ  i gradonačelnik Milan Bandić boriti oko imenovanja novog/starog ravnatelja.

Za one koji ne znaju proceduru, ona izgleda ovako:

Na natječaj koji je bio raspisan 11. listopada ove godine, javilo se četvero kandidata. Osim Ružića i trenutačnog ravnatelja Svrtana koji se bori za još jedan mandat, u konkurenciji  je i redateljica Saša Broz, kao i glumac Robert Kurbaša. Svi oni predali su svoje programe peteročlanom Kazališnom vijeću, koje bi se u doglednom roku trebalo odlučiti za jednog od njih. Kazališno vijeće pak, predložit će odabranog kandidata Gradskoj skupštini koja bi trebala o njemu glasati. 

Kazališno vijeće

Kazališno vijeće sastoji se od pet članova. Troje od njih postavila je Gradska skupština, a dvoje su zaposlenici 'Gavelle'. Već samim omjerom članova, jasno je da politika može imati prevagu nad strukom. Ali ni tu nije sve jednostavno. Troje predstavnika skupštine su kazališna kritičarka i redateljica Mani Gotovac, kao predsjednica Vijeća, koja  s ponosom isitče da nikad nije bila ni u jednoj stranci, zatim glumica Kostadinka Velkovska, koja je svojedobno bila na listi Bandićeve stranke, i treći a ne manje važan je Drago Topolovec.

Onima koji nikad za Topolovca čuli nisu, riječ je o simpatičnom, debeljuškastom podsljemenskom mjesnom funkcionaru koji je vrlo  blizak s Bandićem. Prijateljstvo sa svemoćnim, zasigurno je važna Topolovčeva referenca za Kazališno vijeće 'Gavelle'. No, Topolovec ima i stručnog iskustva. Predsjednik je Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba pa su vijećnici Gradske skupšitne smatrali da je to i više nego dovoljna preporuka da Topolovec suvereno suodlučuje o izboru ravnatelja najvećeg i najvažnijeg gradskog dramskog kazališta. Inače ZFAGZ - što je akronim te vesele folklorne družine, Bandić obilato financira značajnim sredstvima gradskog proračuna (primjerice još 2013. godine dobili su oko 1.500.000 kuna za programe, a svim javnim kulturnim ustanovama u gradu dvije godine kasnije, Grad je udijelio malo manje od 11.000.000 kuna).

Drago Topolovec je Bandićev suradnik | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

U Kazališnom vijeću sjede i dva zaposlenika 'Gavelle'. To su glumac Enes Vejzović i  voditelj marketinga i prodaje Mladen Šoškić. Dakle njih dvojica, Mani Gotovac, Kostadinka Velkovska i Drago Topolovec, okupili su se 27. studenog, i prvi put razgovarali s četvero aspiranata - Ružićem, Svrtanom, Sašom i Kurbašom. Kako kaže Mani Gotovac, uzeli su njihove prijedloge financijskog plana i umjetničkog programa, kratko s njima porazgovarali i dogovorili se da će novi krug razgovora obaviti nakon što svatko iz komisije pročita i detaljno prouči dobivene materijale. 

Bandić i folkloraši | Author: Matija Topolovec (PIXSELL) Matija Topolovec (PIXSELL)

No, već u ponedjeljak, 4. prosinca, Kazališno vijeće i Odbor za kulturu Gradske skupštine dobivaju od 'Gavellinog' glumačkog ansambla pismo. U tom pismu piše:

Peticija

„…Naši  predstavnici u Kazališnom vijeću, gospodin Enes Vejzović kao predstavnik umjetnika, te g. Mladen Šoškić, kao predstavnik svih zaposlenika GDK 'Gavelle' izvijestili su nas o tijeku sjednice… Nakon uvida u predložene programe kandidata, te nakon razgovora s njima, mišljenje naših predstavnika je da jedan od kandidata, g. Robert Kurbaša, niti predloženim programom koji je opsegom nedostatan, neelaboriran, općenit, paušalan, a na mjestima čak i faktografski pogrešan, te gramatički neispravan, niti poznavanjem stanja u teatru za čiju se vodeću funkciju prijavljuje, ne zadovoljava kriterije potrebne za obavljanje ravnateljske pozicije u kazalištu kakvo je 'Gavella'...

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/3
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.