Kultura
1197 prikaza

Pet stvari koje niste znali o Robertu Smithu

The Cure
PR
Dugi niz godina nastupaju na glazbenoj scenu i njihov utjecaj je gotovo nemjerljiv

Bliži se INmusic festival #14 i vjerojatno jedan od najznačajnijih nastupa u povijesti jarunske pozornice - The Cure na svojoj turneji, među malobrojnim gradovima, odabrali su i Zagreb. Na INmusic festivalu od 24. do 26. lipnja britanske legende pred zagrebačkom će publikom stajati čak dva i pol sata, što je također festivalski poklon publici INmusica.

Robert Smith i društvo na sceni su 43 godine. U tom su razdoblju redefinirali mnoge žanrove, a svojom nesvrstanošću u samo jednu ladicu pomaknuli su i granice glazbe kao takve. Mnogo se toga zna o legendama iz Saussexa, no izvukli smo nekoliko činjenica koje možda niste znali o ‘čupavom’ frontmanu Robertu Smithu.

1. “Prevario” je The Cure s drugim bendom

I to dvaput! No da ne bude sve tako dramatično - poslušajte priču, Osamdesetih godina Smith se našao za mikrofonom The Stranglersa na dva nastupa u Londonu. Za to je vrijeme frontman Stranglersa bio iza rešetaka zbog posjedovanja droge, a kako ne bi odgodili londonske nastupe, bend je odlučio pozvati prijatelje i fanove da im se pridruže za mikrofonom. Jedan od prijatelja bio je i Robert Smith, a sve je zabilježeno na kompilaciji izdanoj 1995. godine na kojoj se prvi glas The Cure može čuti u pjesmama “Get a Grip” i “Hanging Around”.

2. Svom snimatelju spotova pomogao je oko singla

Velik broj spotova iz osamdesetih nosi potpis Tima Popea, pa tako Pope stoji i iza svih spotova The Cure u tom razdoblju. Za The Cure snimio je fascinantnih 37 spotova, među kojima i one za pjesme “Friday I’m In Love”, “Just Like Heaven” i “Close To Me”. Smith i Pope očito su se našli na istoj valnoj duljini i spotovima mijenjali pop standarde toga razdoblja, a i sam se Pope okušao u glazbenim vodama - snimio je singl “I Want To Be A Tree” (s B-stranama “Elephants” i “The Double Crossing of Two-Faced Fred”) na kojemu mu je, navodno, pomogao i Smith. S obzirom da je bio pridruženi član benda dugi niz godina, a autor je i 35mm filma “The Cure in Orange” kojim je zabilježio njihov nastup u kazalištu na jugu Francuske, Tim Pope zasigurno je mnogo naučio o glazbi od velikih The Cure.

3. Sudjelovao u South Parku, a da nije ni znao

Jedne večeri krajem 90-ih Smith se našao na jednoj radio postaji gdje su mu dali tekst da ga snimi pričajući u telefon. Nije imao pojma o čemu se radi, a nije mu bilo sumnjivo ni kad mu je glas s druge strane slušalice davao upute da moraš “više zvučati kao Robert Smith”. Tek je po emitiranju epizode South Parka (“Mecha-Streisand”, sezona 1) shvatio za što je njegovo pričanje u telefonsku slušalicu služilo. Smith je tako postao jedan od pet celebrityja koji su se pojavili u prvoj sezoni kultne serije (uloge su imali još i George Clooney, Jay Leno, Michael Buffer i Natasha Henstridge).

4. Bio je paranoičan da je ukrao akorde u “Friday I’m In Love”

Dok neke glazbenike nije briga i uspješno plešu u sivoj zoni akorda koji “zvuče kao nešto drugo, ne mogu se sjetiti što, ali ipak je malo drugačije”, vođa The Cure nije htio ništa prepustiti slučaju u pjesmi koja će vrlo brzo postati jedan od njihovih najvećih hitova. Nakon što je napisao “Friday I’m In Love”, akordi koje je koristio zvučali su mu toliko dobro da jako dugo i sam nije vjerovao da ih je on sam osmislio. “Svima koje poznajem puštao sam pjesmu i ispitivao ih je li im poznata, znaju li koja je to pjesma i gdje su je čuli. Svi su mi odgovarali da je nikad prije nisu čuli. Bilo mi je nevjerojatno da se nitko prije nije sjetio tih akorda” - izjavio je u intervjuu za NME 2008. godine.

5. U originalu je “Friday I’m In Love” bila sporija

Zadržimo se još malo na hitu koji će se zasigurno najjače oriti Jarunom krajem lipnja na INmusic festivalu. Svi znate kako pjesma ide, znate je vjerojatno točno u ton, on je himna svakog petka. No u originalu bila je nešto sporija, a svoj poznati oblik dobila je zahvaljujući - pogrešci. Smithu je za vrijeme snimanja slučajno ostala uključena kontrola tona pa se pjesma, umjesto u D duru, na albumu našla za četvrtinu tona viša. Ta četvrtina tona istaknula je pjesmu od ostalih s albuma i dala joj potpuno drugačiju atmosferu.

Uz legendarne The Cure, impresivan lineup INmusic festivala #14 uključuje Foals, Suede, Garbage, The Hives, Johnny Marr, LP, Thievery Corporation, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls, Sofi Tukker, Santigold, Peter Bjorn and John, Skindred, Zeal & Ardor, Fontaines D.C., Black Honey, Gato Preto, Siddhartu, The Ills, Run Sofa, Lysistrata, Super Bessr, Kandžiju i Gole Žene, Mangroove, Edi East Trance Blues, One Possible Option, The K's te Infected uz još mnoga glazbena imena i iznenađenja. Podsjetimo, INmusic festival ove godine je dobio najveće priznanje od svog osnivanja kada ga je institucija glazbenog novinarstva, New Musical Express, proglasio najboljim festivalom u Europi u 2019. godini.

INmusic festival #14 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja 2019. godine uz podršku OTP banke Hrvatska koja i u 2019. godini omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. U prodaji su trodnevne ulaznice za 14. INmusic festival koje se mogu nabaviti putem službenog INmusic webshopa po cijeni od 549 kn (+ troškovi transakcije), dok trodnevne festivalske ulaznice još uvijek možete nabaviti u ograničenom broju u preko 140 poslovnica OTP banke Hrvatska i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) po cijeni od 499 kn. Kamperske ulaznice za INmusic #14 dostupne su isključivo putem festivalskog webshopa po cijeni od 250 kn (+ troškovi transakcije) do isteka zaliha.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.