Kultura
178 prikaza

Peking se pretvara da film popularniji od Ratova zvijezda ne postoji

Ten Years
Screenshot Youtube
Snimljen za samo 64.000 dolara, od prosinca je zaradio 12 puta više

Najpoznatiji filmski festival koji mediji iz NR Kine ove godine nisu prenosili u direktnom prijenosu jest 35. izdanje Hongkonškog filmskog festivala. Razlog je to što je dobitnik ovogodišnje glavne nagrade fikcionalni film "Deset godina", snimljen 2015., a koji prikazuje mračnu budućnost Hong Konga 2025. Bivša britanska kolonija je 1997. vraćena u sastav NR Kine, ali kao područje pod posebnom upravom i s poluautonomnim statusom.

Osim kratkog sažetka, film do sada nije prikazan u ostatku Kine. Državni tabloid Global Times opisao ga je kao potpuno apsurdan i kao virus za um, a razlog tome je što film Hong Kongu predviđa potpuni društveni raspad u narednih 10 godina pod vlasti Pekinga za koju predviđa i to da će izrazito proširiti vlast nad tim područjem svog teritorija. Film se sastoji od pet priča. U jednoj pionirski odredi bacaju smeće na izloge prodavaonica koje prodaju nedopuštene artikle.

U drugoj se opisuju sankcije za korištenje kantonskog jezika. U posljednjoj su prikazani prosvjednici koji se samospaljuju na ulici. Film je mračna i tjeskobna kritika vlasti u Pekingu, a kako je već uoči festivala bilo jasno da je film favorit, televizijske kuće iz ostatka Kine odbile su direktno prenositi dodjelu nagrada. Snimanje filma je, inače, koštalo samo 64.000 dolara, da bi zarada od prosinca dosegla već 12 puta više. U jednom trenutku je film u kinima po posjećenosti čak pretekao Ratove zvijezda.

"Ako me pitate što Peking sad misli o nama, to mi uopće nije važno. Film je snimljen za ljude u Hong Kongu, a mi smo otvorenog uma i za one kojima se sviđa i za one kojima se ne sviđa", prenio je Guardian riječi Nga Ka-leunga, jednog od redatelja. Dodao je da toliki uspjeh uopće nisu očekivali. Na festivali su ranijih godina nastupali i osvajali nagrade filmovi redatelja iz Hong Konga, Kine, Tajvana i SAD-a. Drugi redatelj Chow Kwun-wai za CNN je rekao da se Hong Kong već godinama bori za demokraciju i da su im godinama lagali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.