Kultura
5063 prikaza

Oženio kći predsjednika, pa ga špijunirao za Mossad

Ashraf Marwan, navodni izraelski špijun i zet A. G. Nassera, sa suprugom Monom
YouTube
Trailer za film na Netflixu izazvao je ogorčenje diljem zemlje jer govori o njihovom nacionalnom junaku

Bio je zet egipatskog legendarnog predsjednika Gamala Abdela Nassera, shodno tome još kao mladić bio je zaposlen u Nasserovom predsjedničkom uredu, a poslije je bio i najbliži suradnik predsjednika Anwara Sadata sve do 1976. Ashraf Marwan imao je tada tek 32 godine i bio je u usponu. I to kakvom.

Nakon što je u predsjednika Sadata tijekom vojne parade 1981. poručnik Khalid Islambouli, kao prikriveni džihadist, ispucao cijeli šaržer iz automatskog oružja, Marwan je odselio u London i kao "misteriozni poslovni čovjek" tijekom godina postao milijarder. Nešto od te misterioznosti navodno je isparilo otkako je Netflix pustio trailer za izraelski film "Anđeo", u kojem tvrdi da je Marwan bio "najveće blago izraelske obavještajne službe u 20. stoljeću".

Policija Mossad Top News Kako znamo da je Hrvatska uhitila tajnog agenta Izraela?

Izraelski redatelj Ariel Vromen opisao ga je kao čovjeka koji je od 1970. špijunirao za Mossad, kao onoga koji je Tel Avivu odao planove o napadu Egipta i Sirije na Yom Kippur 1973., čime je spriječio poraz Izraela. Napad je bio zamišljen tako da Sirija povrati svoja područja na Golanskoj visoravni, a Egipat Sinajski poluotok, što im je Izrael okupirao još od napada arapskih zemalja na Izrael 1967.

"Zašto pomažeš Izraelu", pitao je glas u traileru Marwana.

"Zato što će umrijeti milijuni nedužnih ljudi na obje strane, eto zašto!", odgovorio je lik Marwana iz filma.

No, takav scenarij nije naišao na oduševljenje, čak niti na činjenično slaganje s raznih strana. Marwan je poginuo u dobi od 63 godine u padu s balkona svog stana u Londonu. Zaključak je bio da je bila riječ o samoubojstvu unatoč tome što je njegova supruga poslije tvrdila da joj je on mjesecima uoči smrti govorio da postoje "neprijatelji koji ga nastoje ubiti". Supruga je tvrdila i to da je u trenutku njegove smrti s njegovog stola nestao rukopis njegovih memoara.

Prvi javni glasovi da je Marwan bio Mossadov špijun pojavili su se 2003. Tada je Egipat objavio da je on bio dvostruki agent, te da je zbog njega Izrael upao u opasnu zamku uoči i tijekom rata iz 1973. Tako je popularnost Ashrafa Marwana trajala sve do rušenja Hosnija Mubaraka s vlasti 2011. Ipak, kako je Netflix u Egiptu popularan, trailer je doveo do nezadovoljstva. Al Watan je pisao da je riječ o Izraelovoj propagandnoj priči kojom želi "prikazati Mossad dobrim".

Marwanova udovica Mona izjavljuje da njen suprug nije učinio ništa što nije bilo u interesu Egipta, te da su tvrdnje besmislene. Koliko ogorčenje filmom ovih dana vlada Egiptom može se shvatiti ako se zna da su na Marwanovom sprovodu bili Mubarakov sin Gamal i visoki obavještajni dužnosnik Omar Suleiman. Film se temelji na knjizi izraelskog povjesničara Urija Bar-Josepha iz 2016. "Anđeo: Egipatski špijun koji je spasio Izrael."

On je pritom tvrdio da je Marwan bio "zreo" za ovakvu ulogu otkako je navodno izgubio povjerenje u Nassera prvo kao zet, potom i kao bliski suradnik u njegovoj administraciji. U filmu, oni koji su upoznati s pričom, prikazano je da je Mossad jedno vrijeme vrlo ozbiljno kopao po tvrdnjama da je Marwan bio dvostruki špijun, da bi na kraju organizacija zaključila da im je ipak sasvim lojalan.

Čovjek s pištoljem Feljton Top News Izraelski agent: Stavim pištolj na glavu i pucam

Film tvrdi i to da je Marwan prvi put obavijestio Mossad da Egipat kreće u napad u svibnju 1973., te da je Izrael zbog toga ulupao nebrojene milijune u hitno raspoređivanje trupa na Sinaju. To je navodno bio razlog zašto Izrael na drugo, opet navodno, upozorenje Marwana u listopadu iste godine nije mobilizirao, nego tek samo manji dio snaga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.