Kultura
11485 prikaza

Ovo je presuda po kojoj Thompson mora platiti 832 tisuće kuna

Thompson
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Menadžerica kojoj po odluci kanadskog suca Perkovići duguju novac otkrila je kako su joj i prijetili da će je "uništiti"

Marija Blažanin, organizatorica turneje poznatog hrvatskog pjevača po Kanadi, tužila je njega i suprugu Sandru još 2008. godine.
Naime, ona je sudu prijavila kako joj Thomspon nije isplatio troškove turneje "Bilo jednom u Hrvatskoj" organizirane 2007. godine. No, ni Perkovići nisu ostali dužni - odgovorili su protutužbom tvrdeći kako je ona njima ostala dužna 214,125 dolara, koje je zaradila prodavajući majice i slične suvenire, a novac je zadržala.

Nemaju pravo na žalbu

Kanadski je sud odlučio kako joj je Thomson dužan 158.542,54 kanadskih dolara, odnosno 832.348 kuna. Velik dio iznosa odnosi se i na procjenu štete, jer je tužiteljica pretrpjela veliku novčanu štetu, pa joj Thompson treba isplatiti 20 tisuća dolara odštete, kao i još neke dodatne troškove, a sve je uračunato u cifri od 832 tisuće kuna.

Sudac je vlastitom odlukom podigao kamatu duga s 3,3 na 5 posto, jer je zaključio kako je pjevač namjerno i nepotrebno otezao te tako produljio suđenje. Odluka suda je konačna te Perkovići nemaju pravo žalbe.

- Namjerno su obmanjivali sud kako će biti u Kanadi u siječnju 2015. kako bi prisustvovali ročištu, a onda su obavijestili sud kako neće biti u Kanadi, što je rezultiralo otkazom ročišta, prisiljavajući i nanoseći meni nepotrebne pravne i druge troškove - rekla je Blažanin.

Pogledajte presudu:

 

Sudska presuda Thomsponu | Author: privatni album privatni album

Sudska presuda Thomsponu | Author: privatni album privatni album

- Ni jedan sud ne može donijeti presudu bez saslušanja tuženika, a Marko i Sandra Perković nikad nisu zaprimili poziv suda iz Kanade - kaže Tomislav Zorić, Markov odvjetnik iz Hrvatske.

Zahtijevao bruto zaradu

Pjevač i menadžerica si se upoznali 1992. te do 1999. nisu imali nikakvih problema u međusobnom poslovanju ni podjeli zarade.
Za turneju 2007. godine dogovorili su da će Blažanin dobiti 20 posto neto zarade i naknadu svih troškova.

- Thompson nije dopustio da od bruto zarade platim porez i prijetio mi je da u suprotnom neće nastupiti na već rasprodanim koncertima. Tražio je da mu predam bruto zaradu nakon svakog koncerta. Nisam imala izbora i pristala sam - rekla je Blažanin.

To je bilo u vrijeme njegove velike popularnosti koja je počela nestajati nakon što su se pojavili negativni napisi u medijima o Thompsonovom veličanju fašizma i nacionalizma te su se koncerti počeli otkazivati. Kanadska je policija ispitivala menadžericu, i po struci pravnicu. Ona im je morala prevoditi pjesme - kako bi vidjeli nema li u njima spornog sadržaja. Organizatori su tada otkazali nekolicinu koncerata, zbog čega su nastali troškovi.

– Negiram da im dugujem bilo kakav novac jer sam Marku predavala prihod nakon svih koncerata. Početne troškove turneje platila sam iz drugih sredstava, a ne od prihoda prikupljenih na koncertima - tvrdi Blažanin.

Menadžerica koja je tužila Thompsona | Author: privatni album privatni album

Prijetili joj

Menadžerica je otkrila kako joj je Sandra Perković i prijetila, govoreći kako će se pobrinuti da niti jedan pjevač iz Hrvatske s njom više ne radi, kao i da su angažirali ljude koji su je "zastrašivali. Thompsonov menadžer Zdravko Barišić joj je navodno rekao "razbit ću ti zube". 

- Marko se također zakleo da je Mate Bulić, još jedan poznati izvođač, rekao da sam ga ja prevarila.  To je očito laž, jer nisam organizirala bilo kakve koncerte za Matu Bulića.  Nisam bila u mogućnosti doći do Mate Bulića, kako bi se provjerilo je li Mate Bulić izustio ovu laž Marku ili da li je Marko izmislio ovu tvrdnju bez Bulicevog znanja - ističe Blažanin.

Ići će na hrvatski sud

- Perkovići su zadržali hrvatskog odvjetnika, Tomislav Zorića, koji ne govori engleski i nije licenciran u Kanadi.  Perkovići i Zorić su odgađali postupak, namjerno nanijeli jos više nepotrebnih troškova, tvrdeći da kanadski sud nema nadležnost nad Perkovićima jer su stanovnici i građani Hrvatske.  Međutim, Perkovići su predali meni i sudu svoju obranu i protutužbu, time priznajući nadležnost kanadskog suda - komentira Blažanin.

Ako joj pjevač ne isplati sudskom presudom određeni iznos, Blažanin mora podnijeti zahtjev za priznavanje strane sudske presude u Hrvatskoj zato što ni Sandra ni Marko Perković u Kanadi nemaju imovinu. Tek kad hrvatski sud prizna odluku kanadskog suda, Blažanin će moći zatražiti ovrhu nad Thompsonovom imovinom u Hrvatskoj. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lokacija007 09:07 20.Travanj 2017.

    Majku vam jebem u usta novinarsku. Tko god pametan pogleda dokument, vidjet će datum od 11.1.2016! Hajde, tužite me, dite vam jebem....

  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 08:19 20.Travanj 2017.

    tako to rade veliki ,,vjernici,,sklapaju ruke u crkvi a sa druge strane muljaju i pelješe i lažu,glava me zaboli od takovih estradnih umjetnika kojima fratri nose i po 500,000 kn preko granice a za plačanje poreza ,,jok,brate,,

  • KAKANO 05:13 20.Travanj 2017.

    ...nije lijepo da ovaj članak ilustrirate fotografijom poznatog hrvatskog estradnog menadžera (pokojnog) LUKE BRATIČEVIĆA koji se u vezi sa ovim slučajem nigdje u članku ne spominje... ...obitelj BRATIČEVIĆA bi vas glede ovoga mogla utužiti kod nadležnog hrvatskog suda ukoliko odmah ... prikaži još!h po prijemu ove obavijesti ne popravite grešku...