Kultura
3830 prikaza

Ovako je Freddie umalo istukao Sida Viciousa u eri punka

Freddie Mercury, Live Aid 1985.
YouTube
Queen i Sex Pistols snimali su 1977. u istom studiju i kad su se jednom sreli...

Prije 40 godina Queen su bili na izmaku snaga. Počela ih je jednog po jednog tištiti kriza srednjih godina, Rolling Stone i mnogi drugi više ili manje su im kritikama čerupali album „A night at the opera“, pa je još uletio i taj prokleti punk uz koji je skoro sve iz 70-ih djelovalo kao da je zrelo za starački dom... Usred takvog raspoloženja četvorica Queenovaca su 28. listopada 1977. nakon za njih rekordno kratkih 10 tjedana u studiju objavili album „News of the world“.

A na njemu i dva brutalna hita; „We will rock you“ i „We are the champions“. Albumom su Queenovci pokazali da su prelomili krizu i bljesnuli su snažniji nego ikad, a pritom su doživjeli nekoliko vrlo zanimljivih anegdota. Jedna od njih je povezana s tim što su u isto vrijeme kad su Queen snimali album u Wessex Studios, tamo snimali i Sex Pistols. Brian May je poslije pričao da su povremeno znali naletjeti jedni na druge na hodniku.

Freddie Mercury NEPONOVLJIV Kultura Najveći ikada: Freddie Mercury bi danas proslavio 70. rođendan

„Imao sam nekoliko razgovora s Johnom Lydonom, koji je uvijek bio pun poštovanja. Razgovarali bismo o muzici“, pričao je May. Takvi su bili i ostali, s izuzetkom Sida Viciousa. Jednom prilikom on je slučajno upao u kontrolnu sobu Queena i tamo stao provocirati Fredieja Mercuryja. „Ah, Freddie Mercury. Jesi li napokon uspio u dovođenju baleta pred mase?“, pitao je Sid Freddieja, očito ga provocirajući po pitanju homoseksualnosti. Ali, naletio je na krivoga za takav pristup. Ovaj je ustao sa sjedalice i stao ga zafrkavati.

"O, da, Bijesni. Trudimo se najbolje što možemo, dragi", motao se oko njega i stao poigravati sa zihericama po njegovoj kožnoj jakni, kao da mu se upucava.

„Reci mi, jesi li ih aranžirao tek tako?“ A kad je Sid krenuo da će ga napasti, Freddie ga je svom silinom gurnuo i prijeteći upitao: „Što ćeš sad učiniti s tim? Ha?“ Sid je na to, zatečen, odmah otišao. Što se tiče glazbenog dijela, zabilježeno je i to da su ostali u bendu smatrali da je Freddie pretjerao s himničkim dojmom pjesme „We are the champions“. Smatrali su da je to previše arogantno čak i za njih. No, ubrzo su shvatili da je to baš odlično i tako je nastao hit.

Gitarski solo Briana Maya u toj pjesmi nastao je u posljednji trenutak, umalo da je ploča otisnuta i izdana bez toga. A stupanje mase u „We will rock you“? Odmah do mjesta gdje su snimali bila je jedna napuštena stara crkva i tamo su njih četvorica jednom prilikom naišli na odbačene reklamne panoe. Jedno su se vrijeme zafrkavali stupajući po njima točno u tom ritmu. Palo im je na pamet da to snime za pjesmu. Samo, ostao je problem kako da dočaraju stupanje mase, recimo nekoliko tisuća ljudi.

Postava banda Queen INTERVJU Kultura Legendarni gitarist Queena Brian May: Freddie i život nakon njega

U dobu kad nije bilo kompjutera i tehnike kao danas, dosjetio se Brian May, koji je već tada imao diplomu prvostupnika iz fizike. Zamislio je masu u kojoj bi neki bili bliže pozornici, neki dalje. Potom je računao udaljenosti, koliko je zvuku potrebno da putuje do pozornice i tako je mnoštvo puta dosnimio zvuk stupanja sa sićušnom razlikom u vremenu.

A kakav je već bio vješt u matematici, sjetio se da je najbolje da početnu vremensku razliku djelića sekunde, možda koju stotinku sekunde razlike, množi s prim brojevima, onima koji su djeljivi samo sa sobom i brojem jedan, kako bi bio siguran da se nijedno stupanje ne bi poklapalo. Konačni rezultat je nezabilježen dojam stupanja mase i pljeskanja kakav se čuje u pjesmi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Optimyst 22:52 21.Travanj 2018.

    Prije „News of the world“ snimljen je album "A day at the races" ,pretpostavljam da je to album koji je bio "čerupan kritikama",a ne "A night at the Opera"