Kultura
7307 prikaza

Otkrili izgubljeni grad Aleksandra Velikog

Antički grad Qalatga Darband u Iraku, koji je osnovao Aleksandar Veliki 331. pne
1/5
British museum
Slavni grčki vojskovođa osnovao ga je u Iraku prije više od 2000 godina

Moglo bi se reći da je sva sreća što su ga otkrili danas, a ne prije samo nekoliko godina; prije invazije koalicijskih snaga na Irak, prije pljačke, potom izbijanja sektaških sukoba i na kraju terora Islamske države. Arheolozi u Iraku otkrili su grad koji je bio izgubljen više od 2000 godina, piše The Times, i to pomoću fotografija koje su snimile tajne službe. Za grad Qalatga Darband vjeruje se da ga je osnovao Aleksandar Veliki 331. godine prije Nove ere.

Do otkrića je došao tim stručnjaka za arheologiju iz Iraka i Velike Britanije, predvođeni stručnjacima iz Britanskog muzeja. Šef cjelokupnog projekta John MacGinnis izjavio je za Times: "Smatramo da je ovaj grad bio užurban i da se nalazio na cesti iz Iraka prema Iranu. Možemo zamisliti kako je izgledalo kad su ljudi vinom opskrbljivali vojnike koji su tuda prolazili." Lokalitet je privukao pažnju arheologa otkako je CIA skinula oznaku tajnosti svojih satelitskih snimaka koje su napravili još u 60-ima.

MacGinnis i društvo potom su uzeli dron i pažljivim pregledavanjem područja točno su odredili obrise zgrada koje stoljećima miruju ispod površine tla. To što su u okolici pronalazili grčke novčiće i kipove grčkih i rimskih božanstava, sve dotadašnje nalaze samo je potvrdilo. Angažman Britanskog muzeja u Iraku dragocjen je zato što provode vladine projekte treninga iračkih arheologa u zaštiti područja pod povijesne važnosti koja su zahvaćena bliskoistočnim ratovima.

Uništavanje Palmire Zločin u Palmiri Life Islamska država: Vezali ljude za stupove i raznijeli ih eksplozivom

Spektakularni povijesni arheološki i kulturni spomenici u Iraku teško su oštećeni otkako je koalicija predvođena SAD-om izvršila invaziju na Irak kako bi srušila režim Sadama Huseina. Uslijedilo je razdoblje većeg ili manjeg bezakonja, a apsolutno najgora razaranja povijesnih spomenika zaredala su sa širenjem područja pod kontrolom terorističkog pokreta Islamska država. ISIL je antičke gradove, mjesta najdragocjenijih arheoloških spomenika uništavao u propagandne svrhe.

Razorili su veliki dio asirskog drevnog grada Niniva, zatim i hram Baalshamina u Palmiri i niz drugih spomenika u tom gradu. Tamo su čak ritualno odrubili glavu 83-godišnjem direktoru tamošnjeg muzeja Khaledu al-Asaadu, koji je do posljednjeg trenutka uoči upada ISIL-a u Palmiru spašavao povijesne dragocjenosti. Na kraju su mu obezglavljeno tijelo objesili o stup na ulici. ISIL je porušio i mnoštvo vrlo starih džamija, svakako i crkava, vrlo slično kao i frakcije al-Kaide od al Nusre, Tahrir al Shama i sličnih.

Pored svega toga, spomenici su užasno stradali i u borbama, te u sustavnoj pljački i za osobno bogaćenje gospodara rata i za preživljavanje stanovništva i za financiranje mnoštva militantnih skupina. Što se novootkrivenog grada u Iraku tiče, riječ je o jednom od mnoštva gradova koje je Aleksandar Veliki osnovao tijekom svojih 13 godina osvajanja.

Živio je od 356. do 323. godine prije Nove ere i želja mu je bila povezati daleki istok sa zapadom, točnije Europom, kako bi objedinio čudesno kulturno i ekonomski bogat prostor. Pritom je mnoštvo gradova nazvao po sebi. Jedan od njih nalazi se čak u pokrajini Punjab na sjeveru Indije. Mnoštvo gradova osnovao je po Afganistanu i prema centralnoj Aziji. Jedan je čak nazvao Bukefalija po svom najdražem konju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.