Kultura
256 prikaza

Otišao je muškarac koji nam je objasnio koliko ljubav može biti luda

Percy Sledge
Youtube
Pokojni Pery Sledge u svojoj pjesmi 'When a Man Loves a Woman' najbolje je prikazao jednu stranu opsesivne ljubavi, zbog čega je ona i postala klasik

14. travnja svijet je u 74. godini napustio pjevač najpoznatiji po svojem hitu 'When a Man Loves a Woman', za kojeg je tvrdio da je živio u njegovoj glavi puno prije nego ga je snimio. Bio je to  prvi singl Percyja Sledgea, ali i prva južnjačka soul pjesma koja je dospjela na broj 1 pop glazbenih top lista. 

"Pjevušio sam je cijeli život, čak i kad sam radio kao berač pamuka", izjavio je Sledge biografima Rock and Roll Hall of Famea. To je i više nego prikladna pozadinska priča za pjesmu iz 1966. godine, koja kao da definira pojam 'besmrtnosti'. Pjesmu su napisali orguljaš Calvin Lewis i basist Andrew Wright kojima je ovo ostao jedini hit, a čak i nakon obrada pjevača kao što su Michael Bolton ili Bette Midler, Percyjev bolni vokal je ostao onaj koji je najbolje dočarao priču iz pjesme. Na originalnoj snimci sudjelovali su glazbenici Muscle Shoals čija je izvedba također ostala nezamjenjivom.

Naslov pjesme podsjeća na jedno od temeljnih osjećaja te predstavlja temu o kojoj su napisane mnoge pjesme, filmovi i knjige, a sama pjesma je dio soundtracka brojnih ljubavnih filmskih scena. Unatoč činjenici da pjesma ne prikazuje vezu iz snova: “When a man loves a woman / If she is bad, he can't see it / She can do no wrong / Turn his back on his best friend if he put her down.”

Lista hipotetskih zahtijeva koje žena može postaviti pred muškarca nastavlja se gotovo pa u nedogled i djeluje kao da je muškarac kad voli ženu prilično blesavo stvorenje koje ima snagu volje otirača za noge, te dopušta ženi da se prema njemu ponaša kao prema 'zadnjem smeću'. Mišljenje je to mnogih suvremenih muškaraca koji su priznali da uopće ne vide gdje se tu nalazi prikaz velike ljubavi koju bi navodno trebala prikazivati ova klasična ljubavna pjesma, piše The Atlantic.

Ali stvar je u tome da je upravo ta tema ono što pjesmu čini besmrtnom. Potpuno uneravnotežene veze nisu komplikacije koje odvlače od tradicionalnih ljubavnih pjesama. Ne, one su njezina bit. Nova knjiga Teda Gioia - 'Love Songs: The Hidden History', pokazuje da je romantično ropstvo - luda proslava posjedovanja i zatočeništva - nužni dio svake ljubavne pjesme.

Bilo da se romantika izjednačava s drogom, opsesijom ili (u Percyjevom slučaju) slijepom poslušnošću, mnoge ljubavne pjesme iz povijesti ne prikazuju međusobnu privrženost. One pričaju o potpunom, pa čak i zastrašujućem osjećaju ranjivosti. A s tog aspekta, Sledge je zaista snimio sjajnu pjesmu za vjenčanja - podsjetnik koliko teška može biti ljubav.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.