Kultura
3007 prikaza

Novi, tragični, poraz slavne glumice

Green Book, Oscari
1/8
MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Uvjetno rečeno Green Book i Roma su pobjednici ovogodišnjih Oscara

Niti 91. po redu dodjela Oscara nije prošla bez uobičajene napetosti - prva je to ceremonija u 30 godina u kojoj nema voditelja (na sceni su se izmjenjivali pjevači kao što je Bette Midler, i prezenteri), no ipak i dalje nisu program uspjeli zadržati unutar očekivanih tri sata već je sve trajalo dulje, a započelo je glazbom benda Queen.

Nepobitni pobjednik večeri jest film Alfonsa Cuaróna "Roma", a on je ujedno i dobitnik (svog drugog) Oscara za najboljeg redatelja za crno-bijelu dramu o odrastanju u Meksiku sedamdesetih godina. Uručio mu ga je sunarodnjak Guillermo del Toro koji je prošle godine osvojio istu nagradu za 'Oblik vode'. Valja primijetiti kako je ovo četvrti put u pet godina da meksički redatelj odnese Oscara za režiju (Cuarón se izmjenjuje s Iñárrituom i Del Torom). Cuarón je Oscara "pobrao" i za redatelja, najbolji strani film i najbolju fotografiju.

On je redatelj filmova poput "Gravity", "Y tu mama tambien" i "Harry Potter: Prisoner of Azkaban). Film je posvetio ženama svog života te glumicama De Tavira i Aparicio koje film "nose". Film nije prošao bez kontroverzi jer je u distribuciju bio uključen i Netflix (kojeg Akademija baš i ne voli), a i jedva je ispunio kriterij koliko se mora prikazivati u kinima da bi ušao u kategoriju za nagradu.

Oscari Pritisak Ekonomix Što se zapravo događa iza kulisa dodjele Oscara

Šok i nevjericu izazvao je još jedan gubitak od strane Glenn Close koja je po sedmi je put izgubila Oscara, ovaj puta za dramu "The Wife" koja je, bilo je jasno od početka, napravljena kao Oscar mamac. No, usprkos njezinoj odličnoj glumi, Close se u svojoj zlaćanoj odori nije popela na pozornicu već je to učinila Amerikancima relativno nepoznata britanska glumica Olivia Coleman za film "The Favorite" gdje glumi kapricioznu kraljicu Anne.

Kritičari kažu kako se rijetko tko tako ogolio i odbacio ego, izgled i finese kao Coleman (koja će u sljedećim nastavcima serije "The Crown" zamijeniti Claire Foy te glumiti "stariju" Elizabetu) kao Colman. No, u Closeinom gubitku, trećem za sporednu i četvrtom za glavnu glumicu, ima određene tragedije jer je za pretpostaviti kako u 72. godini života možda neće više imati prilike za pobjedu.

"Ovo je jako stresno i smiješno" rekla je Colman u i ispričala se Close što je osvojila Oscara.

Za najbolju glumicu bila je nominirana i odlična Melissa McCarthy, čiji talent je često osporavan. Glumila je u filmu "Can You Ever Forgive Me", a odjevena kao kraljica Elizabeta sa plišanim zečevima u rukama najavila je dobitnika nagrade za najbolju kostimografiju.

U kategoriji najboljih sporednih glumica bile su tu odlične Rachel Weisz i Emma Stone (obje iz filma "The Favorite") pa je šala da su dvije glumice iz istog filma bile tako dobre da su se "poništile".

Tu je Marina de Tavira iz Rome (Yalitza Aparicio, čija je ovo prva uloga ikada, bila je prva osoba indijanskog podrijetla nominirana za glavnu žensku ulogu), te vječna "gubitnica" Amy Adams kojoj je ovo šesti put da joj je Oscar iskliznuo iz ruku (samo što ona ima 44 godine). Dobitnica je Regina King za film "If Beale Street Could Talk", redatelja Barryja Jenkinsa, čiji je film Moonlight prije dvije godine dobio nagradu za najbolji film, a u njemu je 2016. glumio Mahershala Ali koji je i tada ali i noćas dobio Oscara, i ovaj puta za sporednu ulogu ali u filmu "The Green Book" Petera Farrellyja.On je generalno prvi musliman koji je nagrađen Oscarima za glumu, ali i drugi Afroamerikanac, nakon Denzela Washingtona, s dva Oscara.

Za isti film je za glavnu ulogu bio nominiran Viggo Mortensen koji je glumio Italoamerikanca koji proslavljenog afroameričkog pijanistu (Ali) vozi na turneju na američki jug. Rijedak je talent skandinavski glumac pokazao u svojem portretu čovjeka iz radničke klase, a da nije skliznuo u patetiku ili pak bio karikatura lika iz "Kuma" primjerice. No, za najbolju mušku ulogu nagradu je dobio, na užas mnogih, Rami Malek za ulogu u filmu "Bohemian Rhapsody", ostvarenja obožavanog od publike, a omraženog od kritike. Iako je Malek "postao" Freddie te mu se zahvaljuje u svakom govoru, kritičari kažu kako nema ni "s" od seksualnosti kojom je zračio dekadentni Mercury te da jedino što vide jest 30 cm razlike u visini te prevelike lažne zube.

Nije zaboravio zahvaliti obitelji, ekipi, ostatku benda ali naravno i - Freddieju Mercuryju.

No, Oscar je tu. Time je, osim Mortensena, pobijedio Christiana Balea, Bradleyja Coopera i Willem Dafoea. Oskara za najbolji film odnio je Farrellyjev "Green Book" time pobijedivši Romu, A Star Is Born (jedan od većih gubitnika, dobili Oscara za najbolju pjesmu "Shallow"), The Favorite, Vice, pop-kulturni fenomen, Marvelov "Black Panther" (neki su kritičari prijetili čupanjem očiju ako to dobije") te film BlackKklansman Spike Leeja, odličnog ostvarenja redatelja koji je već godinama nepravedno i nepotrebno ignoriran od strane Hollywooda.

BlackKklansman je dobio "samo" za najbolji adaptirani scenarij što je Spike Leeju (napokon) prvi Oscar (treba se sjetiti da je još 1990. Kim Basinger usred ceremonije prozvala Akademiju jer su izignorirali Leeja i njegov "Do The Right Thing"), dok je za najbolji originalni scenarij dobio Green Book. Inače, niti Green Book nije dobio previše pohvala, i mnogi otvoreno pišu kako je ovo najgori i najbezvezniji film koji je ponio ovu titulu u jako mnogo godina, dobrim ulogama na stranu.

"Svaki puta kada netko nekog vozi ja izgubim Oscara", rekao je, navodno, Spike Lee referirajući se na Green Book, ali i kad je 1989. godine izgubio radi filma "Driving Miss Daisy",

Marlon Brando POVIJESNA ODLUKA Kultura Evo zašto je Marlon Brando odbio Oscara za Kuma

Uvjetno rečeno Green Book i Roma su pobjednici ovogodišnjih Oscara. Film koji je proteklih pola godine izazivao najveći "buzz", Black Panther, dobio je Oscare u tehničkim kategorijama, najbolji dizajn kostima, produkcijski dizajn, te najbolja glazba (ne pjesma), što zaista ima smisla. Za najbolje vizualne efekte dobio je "First Man", film o Neilu Armstrongu.

Jedan od najvećih gubitnika je četvrta po redu prerada filmskog klasika "A Star Is Born" u režiji Bradleyja Coopera. Iako samozaljubljeni Oscari vole nagrade davati "filmovima o sebi" (a ovaj film na neki način jest o "industriji") usprkos brojnim nominacijama zaobišlo ga je sve osim nagrade za pjesmu Shallow koju su Cooper i Lady Gaga (ujedno i glumačke zvijezde filma) otpjevali na pozornici.

Crvenim tepihom dominirale su toalete žarkih boja ili šljokica, posebno metalik, a činjenicu da smo u 21. stoljeću pokazuje to kako je, barem se tako čini, klasično muško odijelo imao samo Viggo Mortensen

Kritičari kažu kako se pokazalo da je dodjela bez voditelja, s mnoštvom glazbenika i glamuroznim prezenterima, pravi pogodak (ništa ne može biti gore od Anne Hathaway i Jamesa Franca). Bilo je manje pokušaja humora ili pak referiranja na politiku, a više su do izražaja došli prezenteri, poput već legendarne Julie Roberts koja je Green Booku dodijelila nagradu za najbolji film.

Kvaliteta filmova na ovim Oscarima bila, osjetilo se, slaba i Akademija nije imala s mnogo čime raditi, no za to su si sami krivi jer su neke od najboljih filmova godina (ali počesto bez velikih zvijezda) izbacili iz konkurencije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:49 25.Veljača 2019.

    oskar 70ih je bio najbolji,tad su bili filmovi.