Kultura
421 prikaza

Osam situacija koje su promijenile glazbu, a skoro se nisu dogodile

Radiohead
Youtube
Postoji tanka linija između slučajnosti i inspiracije, pogotovo u glazbi, a na našu sreću, upravo tu se 'rodilo' mnogo kreativnosti

Neki od najznačajnijih trenutaka u povijesti glazbe dogodili su se potpuno slučajno, kao splet neočekivanih okolnosti. Na današnjoj preproduciranoj glazbenoj sceni takve slučajnosti su rijetke, ali uvijek ćemo imati ovih osam situacija...

 

1. Marty Robbins je slučajno inspirirao muškarca koji je izumio distorziju

Dok je Marty snimao pjesmu 'Don't Worry', gitarist Grady Martin pokušavao se prebaciti s gitare na bas tijekom prijelaznog dijela pjesme. Ali tehničar nije uspio dovoljno brzo pojačati snimač, što se čuje na 1:26.

Iako ovo nije prvi put da je pojačalo proizvelo ovakvu distorziju na snimci, tehničar Glen Snoddy ostao je dovoljno impresioniran da je rastavio pojačalo, shvatio u čemu je problem i sastavio prvu fuzz pedalu. Prvotna prodaja nije išla najbolje, sve dok je Rolling Stonesi nisu popularizirali 1965. godine s pjesmom '(I Can't Get No) Satisfaction'.

 

2. Ella Fitzgerald snimila je jednu od najpoznatijih live izvedbi kad je zaboravila riječi pjesme 'Mack the Knife'

Ella je bila majstorica u improviziranju. Bila je poznata i kao brbljavica koja bi se vjerojatno sjajno snašla i u rap glazbi jer joj je mozak sjajno funkcionirao kad je bila potrebna igra riječima. Na njezinom albumu iz 1960. godine, 'Ella in Berlin', nakon minute i pol izvedbe zaboravila je tekst pjesme 'Mack the Knife'.

Sljedeće tri minute Ella improvizira, te tako pjeva: "Oh, what's the next chorus? / To this song, now / This is the one, now, I don't know." I svejedno ulazi u povijest te je ovom pločom osvojila čak dva Grammyja.

 

3. 'Creep' od Radioheada ne bi bio to što jest da ga Jonny Greenwood nije pokušao sabotirati

Gitarist poznate grupe nije mogao smisliti srcedrapateljnu pjesmu, pa je u trenutku kad se snimala pokušao sabotirati pjesmu tako što je otvorenim akordima krenuo u 'napad' na refren. "Udarao sam po gitari - stvarno jako", prisjeća se Jonny. Upravo zahvaljujući tome 'Creep' je ušao u rock antologije i postao prvi hit Radioheada.

 

4. Krivi početak pjesme 'Time of Your Life' od Green Dayja

Billy Joe Armstrong je napisao ovu pjesmu u vrijeme njihovog uspona s albumom 'Dookie'. Ali je grupa imala osjećaj da pjesma na paše uz ostali punk materijal pa je objavljena tek na petom albumu 'Nimordu'.

Kad je napokon sjeo u studio i krenuo je snimati, prva dva puta je krivo započeo uvod prije nego je uspio u trećem pokušaju. Grupa je odlučila ostaviti pjesmu takvu kakva je, s dva neuspjela uvoda (nakon drugog čak možete čuti kako tiho kaže 'Fuck'), smatrajući da to pokazuje kako su ostali vjerni punku i da ih to povezuje s DIY fazom svoje prošlosti.

 

5. Otis Redding nije završio '(Sittin' On) The Dock of the Bay', što je očvrsnulo njegovu ostavštinu

Otis je uvijek dolazio na snimanje s hrpom ideja. Zato bi redovito snimio 10 ili 15 različitih verzija kako bi naknadno odlučio koja je najbolja. '(Sittin' On) The Dock of the Bay' nastala je iz jedne takve neplanirane ideje.

Tijekom snimanja mu je pala na pamet zamisao da napiše pjesmu o gledanju brodova kako isplovljavaju i uplovljavaju u luku. Snimio je većinu pjesme s tekstom, dok je na kraju zviždao, planirajući naknadno smisliti ostatak teksta. Nažalost, poginuo je prije nego je dobio drugu priliku. No verzija sa zviždanjem svejedno je postala veliki hit.

 

6. Vrišteći Jay Hawkins se previše napio da bi otpjevao baladu 'I Put a Spell on You'

Jay Hawkins napravio je grešku koja je u potpunosti izmijenila njegovu umjetničku karijeru u samo jednoj večeri. Navodno je došao u studio jer je želio snimiti blues baladu 'I Put a Spell On You' dok je bio  mrtav pijan. Usred pjesme je tako odjednom počeo vrištati umjesto da je otpjeva na tradicionalan način, a pjesma i taj stil 'pjevanja' su postali njegov zaštitni znak.

 

7. Incident sa zapetljanom trakom lansirao je karijeru skladatelja Stevea Reicha

Avangardni skladatelj svoj je prvi službeni uradak 'It's Gonna Rain' slučajno napravio dok se igrao s trakama i snimkama propovjednika koje u jednom trenutku više nisu bile sinkronizirane. Kad je to čuo, Reich se oduševio i počeo je raditi na naizgled beznačajnom procesu koji kao da traje i traje beskonačno dugo. Ta snimka, ali i ostali njegovi radovi, poslije će utjecati na generacije glazbenika iz svijeta popa, rocka, housea i hip-hopa.

 

8. Mac Demarco je s dimom otpuhnuo 'Salad Days' u indie fenomen

Dezorijentirani efekti koje možete čuti na 'Salad Daysima' stvarno su unikatni i imaju specifičnu lo-fi vibru. No ova 'zarazna' melodija nije ispolirana u studiju. Naime Demarco je kronični pušač i dok je snimao ovu pjesmu kod kuće, dim je slučajno utjecao na snimku: traka se iskrivila i dobili smo hit, piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.