Kultura
590 prikaza

On piše na brdu dolara u svojoj 'Zmajevoj pećini'

Carlos Ruiz Zafón
Christophe Gateau/DPA/PIXSELL
Jedan je od najčitanijih pisaca na svijetu, a za njega zna malotko tko ga nije čitao. Kako je to moguće?

Labirint duhova - Carlos Ruiz Zafón, Fraktura

Hrvatski ljubitelji dobrog povijesnog trilera imali su rijetku sreću da su "Labirint duhova" Carlosa Ruiza Zafóna u prijevodu na svoj materinji jezik dobili prije prijevoda za englesko govorno područje. A nije riječ o bilo kome, nego o čovjeku kojega danas po svijetu neslužbeno nazivaju "najveći španjolskim piscem još od Cervantesa". Ovaj roman četvrti je i završni nastavak njegovog ciklusa "Groblje zaboravljenih knjiga".

Godina je 1959., Daniel Sempere više nije dječak, odrastao je i na tragu je konačnog razotkrivanja zlokobne priče koja se krije iza davne smrti njegove majke Isabelle, a koja seže do srži brutalnosti diktature Francisca Franca. Kako Daniel sve više otkriva tajne povijesti svoje obitelji, istodobno se gubi u onome što otkriva. Od 1992., kada je objavio svoj prvi roman "Princ magle", Ruiz Zafón prodao je oko 40 milijuna knjiga diljem svijeta.

Himmler u posjeti kod Franca Francisco Franco Kultura Diktator je umro, ali cenzura je ostala

Njegova "Sjene vjetra", samo ona, prodana je do danas u skoro 20 milijuna primjeraka i tim je djelom Ruiz Zafón otvorio i svoj ciklus o "Groblju" i postao svjetska zvijezda. Razlog zašto dandanas ovaj čovjek, unatoč popularnosti onih koji su ga otkrili kao autora, još uvijek nije u domeni nekih drugih top svjetskih pisaca po prepoznatljivosti, tako da i oni koji ga nisu čitali kažu: "Da, znam za tog tipa!", u tome je što je nevjerojatno tvrdoglav.

Ne priča puno i ne dopušta ni bogu ni vragu da mu dira jednu jedinu riječ, ne dopušta apsolutno nikakve adaptacije svojih romana koji se pletu kroz radnju, čak je najavio da će oporučno tražiti da niti nakon njegovog života nitko, ali baš nitko, ne smije snimiti film po ijednom njegovom romanu. Osobenjak? Apsolutno. U Los Angeles je odselio ne dugo nakon debitiranja u spisateljstvu, nakon što je to učinio njegov prijatelj koji je u SAD odselio pisati scenarije, pa je pomislio da bi to isto mogao i on.

A kako se preko noći našao na brdu novca od svojih knjiga, prvom prilikom kupio je u Los Angelesu kuću. Zapravo dvije, jednu uz drugu. Jedna mu je postala obiteljski dom, a drugu je nazvao "Zmajeva pećina". Ne bez vraga, jer – kako pričaju oni koje je unutra pustio da zavire – tu svoju "pećinu" ukrasio je sa 400 statua zmajeva raznih veličina, oblika, boja, materijala. Zato što je, kaže, rođen u godini zmaja, ali je isto tako vjerojatno da za takav ekscentrični ukus za uređenje interijera ima i neke druge razloge.

Fraktura | Author: Fraktura Fraktura

U "Zmajevoj pećini" Carlos Ruiz Zafón napisao je sve svoje preostale romane i to će nastaviti raditi do daljnjega. "Labirint duhova" napisao je odavno već na glasu kao spisateljski frajer od svjetskog formata i to je bio drugi razlog zašto je ovaj izrazito iščekivala publika diljem 50-ak zemalja u kojima su ga objavljivali. Prvi razlog bila je činjenica da je naprosto riječ o finalu sage o "Groblju zaboravljenih knjiga".

Pa si je Ruiz Zafón dao truda i objavio doista grandiozni finale. Triler, drama Španjolskog građanskog rata, obiteljska tragedija, nešto humora, povijest Francove diktature, uzročno posljedične veze u radnji koje prijete eksplozijom, sve to je upakirao u 850 stranica težine nešto više od jednog kilograma koji su od nekog vremena na čitateljskom meniju i u našoj zemlji.

Naruči online

"Labirint duhova"

Carlos Ruiz Zafón, Fraktura (249 kn)

PROVJERITE NOVE KNJIGE (FRAKTURINIH TOP 10)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pes 20:15 09.Veljača 2018.

    No, Internet i zaštita ljudi na Kompjuterima, mobitelima, Tabletima, sve su jače zaštičeni od napada, pa će ove godine vjerojatno biti usvojen plan zaštite ovakvih kao ja, komentatora i kritičara Vlasti, sa dobrom namjerom to radimo, pokušavamo ukazati na previde! ... prikaži još! Mada bi to trebali odlučnije raditi "novinari" bez straha od otkaza, jer čemi onda sve to? Moraju se prokazati "kreature ovog novog RH društva"!

  • Pes 20:12 09.Veljača 2018.

    Iako sam radio na problematici Informatike i razvoju programa i popravku i izradi servera, Radnih stanica, kasa kompjuterskih itd. kroz trideset godina, prije odlaska u penziju, tada nismo mogli ni slutiti, kao što danas ne slute ni oni koji proizvode ... prikaži još! dronove, a do skora će dronovi ubijati neprijatelja u pozadini, biti atentatori, a ne kao što se danas krivo misli, jer je upotreba stvarno široka! Tako smo radili na Internetu kao "Bazi znanja" a ne Bazi špijunaža, Hakera i da ne pričam!?