Kultura
354 prikaza

Odlazak zvijezde filma "Lice s ožiljkom"

Robert Loggia
/Press Association/PIXSELL
Robert Loggia glumio je u mnogim klasicima poput "Dana nezavisnosti", "Veliki" i "Lost Highway"

Robert Loggia, holivudski karakterni glumac koji je plesao na golemoj klavijaturi s Tomom Hanksom u "Velikom", borio se s izvanzemaljcima u "Danu neovisnosti" i trgovao drogom u "Licu s ožiljkom", umro je u petak u 85. godini od posljedica Alzheimerove bolesti. 

Talijansko-američki glumac Salvatore Loggia rođen je u siječnju 1930. u New Yorku i do svoje se pedesete godine izdržavao sporednim i ne naročito zapaženim ulogama na televiziji i filmu. Prekretnica se dogodila 1982. kada je impresionirao Hollywood u blockbusteru "Oficir i džentlmen", gdje je glumio pijanog i zlog oca Richarda Gerea

Godinu poslije u filmu "Lice s ožiljkom" Briana de Palme, Loggia uz Ala Pacina igra šefa narkobande Franka Lopeza u priči o mafijašima iz Miamija punoj nasilja. 

Za ulogu u "Maskiranom ubojici" 1985. uz Jeffa Bridgesa i Glenn Close bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu. Iste je godine s Jackom Nicholsnom glumio u crnoj komediji "Čast Prizzijevih" koja je bila nominirana za Oscara na film godine. 

Ipak mu je najpoznatija uloga u komediji "Veliki" (1988.) redateljice Penny Marshall o dječaku koji želi postati odrastao i želja mu se čarobno ostvari. Dječak u tijelu odraslog (Tom Hanks) počne raditi u tvornici igračaka čijeg vlasnika glumi Loggia. Zajedno su plesali na golemoj podnoj klavijaturi uz pjesme "Heart and Soul" i "Chopsticks" u jednoj od najpoznatijih filmskih scena te dekade. 

"Penny nije htjela da izgledamo kao uvježbani plesači. Pustila je mene i Toma da sami spontano razradimo scenu i da vidimo što će se dogoditi. I to je ono što je čini čarobnom", rekao je Loggia u jednom intervjuu prije desetak godina. 

"Veliki" je bio jedan od najisplativijih filmova godine, Tomu Hanksu donio je prvu nominaciju za Oscara i prvi je film neke redateljice koji je zaradio više od 100 milijuna dolara.

Loggia je umro u svom domu okružen suprugom i dvoje djece. Od Alzheimera bolovao je posljednjih pet godina. Jedna od posljednjih pamtljivih uloga mu je ona gangstera Feecha La Manne u HBO-voj seriji "Obitelj Soprano".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.