Kultura
215 prikaza

Od Australije do Finske - dolaze nam svjetski meštri kratke priče

Festival kratke priče
1/3
Festival kratke priče
16. Festival europske kratke priče održava se u Zagrebu i Rijeci od 28. svibnja do 2. lipnja 2017.

Europa kao luka, kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka tema je ovogodišnjeg, 16. Festivala europske kratke priče koji će se u Zagrebu i Rijeci održati od 28. svibnja do 2. lipnja 2017. "Stižu nam najveći domaći i strani kratkopričaši koji će nam pokazati svoju Europu, jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata, a neki domaćina", objasnio je danas na konferenciji direktor Festivala Roman Simić najavljujući goste iz Velike Britanije, Irske, Škotske, Portugala, Španjolske, Italije, Argentine, Australije.

Među njima su dobitnik prestižne Bookerove nagrade DBC Pierre, poznat po mladenačkim skandalima, jednako kao i po knjigama, potom čuvena španjolska novinarka i književnica Rosa Montero te irska autorica Lucy Caldwell, koju su kritičari uspoređivali s Joyceom. Naglasak FEKP-a bit će ipak, kako je pojasnio Simić, na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinetima na pričanje priča i spisateljske odabire.

Festival kratke priče | Author: Festival kratke priče Festival kratke priče
"S nama su tako Chika Unigwe, nigerijska autorica koja je dugo živjela u Belgiji, a nedavno je preselila u SAD, potom Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu te Ondjaki, što je pseudonim angolskog književnika s brazilskom adresom i u prijevodu znači 'ratnik'. Na Festivalu ćemo ga probati nagovoriti da nam otkrije svoje pravo ime", rekla je članica festivalskog odbora Tatjana Peruško.

Simić je napomenuo da će o iskustvu izbjeglištva govoriti i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojega je morao otići jer mu filmovi nisu bili po volji režima. Seli u Finsku i tamo postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša. U nas mu je prevedena zbirka 'Irački Krist' čija nas promocija očekuje 31. svibnja u Zagrebu, u novom Kaptol Boutique Cinema.

"Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom 'Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče' Kruno Lokotar predstavit će ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac 'Nisam', Valenta Pavlića s 'Evanescom' i Noru Verde, s novom zbirkom priča 'O ljubavi, batinama i revoluciji'. Tu je i gost iznenađenja koji će biti dobitnik FEKP-ove nagrade za kratku priču. Na natječaj je stiglo njih 232, a tko je najbolji proglasit ćemo 30. svibnja u Teatru &TD", najavila je programska koordinatorica Vedrana Bibić dodajući da će Festival 1. lipnja zatvoriti razgovorom, čitanjem, projekcijom i svirkom uživo u Gavelli, na još jednoj G-točki.

"Posvetili smo je ženskoj kratkoj priči i književnicama, urednicama, filmašicama. Predstavljamo europski književni projekt New Voices i dvije njegove ovogodišnje laureatkinje, Asju Bakić i Bronku Nowicku te novu zvijezdu talijanske književnosti, Igiabu Scengo. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock'n'rolla D'Elvis", rekao je Simić.

Festival kratke priče | Author: Festival kratke priče Festival kratke priče
Ovo je, kako pojašnjavaju organizatori, početak trogodišnje suradnje s Rijekom. FEKP će se 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u hotelu Marina, gdje će 11 autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Prije toga, prve dvije festivalske večeri, u sklopu tribine 'Otkrivanje Europe', deset će stranih autora u polukružnoj dvorani &TD-a čitati svoje priče svojim materinjskim jezicima, portugalskom, arapskom, talijanskom, francuskom..., a publika će moći pratiti hrvatski i engleski prijevod.

Dio programa održat će se i u Velikoj Gorici i Samoboru. U Velikoj Gorici spisateljica i arhitektica Suzana Matić i pisac Marko Gregur razgovarat će o spoju priče i pjesme, priče i fotografije te može li priča, ako ju se dovoljno pusti, narasti do romana, a u Samoboru će Sara Renar, jedna od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica, i Andrija Škare te Sven Popović, književnici čije je pisanje isprepleteno s glazbom, raspraviti o tome kako proza gostuje u glazbi, i obrnuto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.