Kultura
687 prikaza

Novi da Vinci umjetnost stvara na najnevjerojatniji način

Slika Hamida Naderija Yeganeha
Wikipedia
Mladi iranac spojio je tradicionalnu tintu i kist s matematičkim formulama

Hamid Naderi Yeganeh, 25-godišnji iranski student matematičkih operacija uz pomoć kosinusa stvara umjetnička djela.

Njegova formula (cos(6πk/2000)-i cos(12πk/2000))e^(3πi/4) zapravo su olovka i tinta koje, u kombinaciji s kompjuterskim softverskim programom, stvaraju fantastične i zamršene matematičke radove, piše CNN.

Kada različite numeričke vrijednosti dodjeljuje gornjoj jednadžbi, završni rezultat slikovito se može predstaviti kao ptica u letu. 

„Slike koje stvaram definirane su osnovnim matematičkim pojmovima. U početku sam koristio više različitih formula kako bih stvorio puno različitih slika. Onda sam izabrao bolji rezultat“, objašnjava Yeganeh. 

Svoju „Pticu u letu“ stvorio je kombinacijom kroz desetke tisuća računalno generiranih slika. 

Slika Hamida Naderija Yeganeha | Author: Wikipedia Wikipedia

Yeganeh je počeo studirati matematiku na Sveučilištu Qom u Iranu 2012. godine, a u isto vrijeme se kod njega razvila i ljubav prema umjetnosti.  

„Na početku sam bio zainteresiran za lijepe, simetrične oblike. Tako sam počeo stvari matematičke figure koristeći trigonometrijske funkcije definirajući krajnje točke segmenta. Nakon nekog vremena sam shvatio da mogu pronaći linije koje sliče pravim životnim stvarima, kao što su životinje“. 

Matematika i umjetnost odavno su povezane. Umjetnici u antičkoj Grčkoj koristili su pojmove kao što su odnos i simetrija kako bi stvorili ljudski oblik. 

Vitruvijev čovjek Leondara da Vincija | Author: Wikipedia Wikipedia

I radovi Leonarda Da Vincija su također bioli pod velikim utjecajem matematike. Njegov Vitruvijev čovjek, temelji se na spisima rimskog arhitekta Vitruvija, a nastojao je uhvatiti točne proporcije ljudskog tijela. 

U rodnom Iranu Yeganeh ukazuje na iranske pločice koje su dobar primjer teselacije ili ponavljanja obrazaca poligona. Sličan koncept primjenuje i u svojem radu.  

Yeganehov rad s krugovima i linijama uključuje animacije, a počeo je razmišljati i o 3-D stvaranju skulptura izrađenih od fragmenata. 

„Moć matematike je neograničena. Postoji beskonačno veliki broj umjetničkih djela koja se mogu stvoriti“, kaže mladi umjetnik pred kojim se sigurno blistava budućnost, ako ne u matematici, a onda sigurno u umjetnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.