Kultura
1792 prikaza

Nova bitka za HAVC: Trojica kandidata ga žele preuzeti

Hrvoje Hitrec, Chris Marcich, Hrvoje Hribar
1/4
Express.hr
Nakon što je dosadašnji ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić obznanio da je dao ostavku, već se nagađa o novim imenima

Hrvatski audiovizualni centar uskoro će dobiti novog ravnatelja. Vijest koja je nekoliko tjedana kružila filmskom zajednicom i širila se tek usmenom predajom, konačno je potvrđena. Daniel Rafaelić dao je ostavku i očekuje se raspisivanje novog natječaja.

Nije tajna da je Rafaelić imao velikih problema u odnosima s Audiovizualnim vijećem zaduženim za programsku djelatnost HAVC-a. Vijeće inače brine za finalni proizvod, a to je financiranje filmova i komplementarnih djelatnosti poput festivala, filmskih publikacija i slično. Kako je i sam Rafaelić rekao, otišao je jer 'ne želi gledati filmaše koji beskrupulozno ratuju za novac'. No, još prije pola godine, redatelj Antonio Nuić, inače član Audiovizualnog vijeća, skinuo je rukavice i javno prozvao Rafaelića:

"Daniel Rafaelić vrstan je stručnjak s područja filma i to je činjenica. Međutim, ono što mi stalno nastojimo objasniti političarima, a njima to nikako ne ide u glavu, jest da ne trebamo čovjeka koji jako voli i poznaje film, nego čovjeka koji jako poznaje način na koji se filmovi rade i stvaraju u današnje doba. Svijet onih koji stvaraju filmove je svijet u kojem ima najmanje sjedenja i gledanja filma, ali ima logistike, računovodstva, građevine, prevoženja, baratanja skupom i sofisticiranom tehnikom, planiranja, organiziranja, povlačenja novca iz europskih fondova, promocije i prodaje filma… Treba ti osoba koja može biti aktivna na tom polju. Ne kažem da se tome netko ne može naučiti i priučiti za svrhu obavljanja neke funkcije, no nije izgledno da će se takva osoba uskoro naći."

Lana Barić Ali nema predaje Kultura "Ustaštvo u RH? Već smo otišli u tri krasne..."

Ipak, ima mnogo toga što je Rafaelić učinio, a što nitko drugi nije htio. Postao je v.d. ravnatelja HAVC-a kad je ova ustanova bila pred rasulom. Nakon što je 2016. godine krenula ideološki obojena hajka na tadašnjeg ravnatelja Hrvoja Hribara, koji je zaradio i kaznenu prijavu zbog sumnji na kriminal u poslovanju on je, pod pritiskom braniteljskih udruga i tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, u veljači 2017. godine podnio ostavku.

U tom trenutku bilo je nemoguće naći mu zamjenu. U Hrvatskoj, kao što je rekao Nuić, doista kronično nedostaje kadrova koji dobro razumiju proces nastajanja filma, a da su istovremeno sposobni menadžeri s neizmjernom energijom da svoju viziju provedu u djelo. Sve to uzdrmalo je HAVC i cijelu filmsku zajednicu iz temelja, koja se ni danas nije oporavila. Rafaelić, koji je kao predani povjesničar filma svojim radom već odavno zadužio hrvatsku kinematografiju, imao je dovoljno hrabrosti da naslijedi Hribara, ali naprosto se nije najbolje snašao u menadžerskoj ulozi. Kresao je sredstva za proizvodnju filmova, smanjio produkciju, i sukob s filmašima bio je neizbježan. Ono što mu se stavlja na teret jest da je dobar dio vrhunskih HAVC-ovih profesionalaca - što zahvaljujući Rafaeliću, što samovoljno – otišao. Ipak, u takvim okolnostima 2017. godine pokazao se kao idealno rješenje jer je bio nestranačka osoba, veliki ljubitelj filma i – također nesklon bilo kakvim pokvarenim 'dealovima'. Pokazalo se da to nije bilo dovoljno, i Rafaelić je danas prošlost.

Nova imena već su u igri. Dvojica su već dobro poznata hrvatskoj javnosti. Jedan je Hrvoje Hribar, drugi Hrvoje Hitrec, a treći prilično nepoznat i zove se Chris Marcich. Većina hrvatskih filmaša voljela bi na čelu opet vidjeti Hribara, no njegovo ime, iako već dvije godine radi za strane produkcije kao konzultant, i dalje u Hrvatskoj strši. Ako bi i došao na tu poziciju, teško da ga politika ponovno ne bi pokušala minirati. 

Navodno se na natječaj namjerava javiti i Hrvoje Hitrec. Ovaj 75-godišnji omiljeni autor literature za djecu i mladež, dramski pisac i scenarist bio je jedan od utemeljitelja HDZ-a, zatim prvi ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, a onda i ministar informiranja.

Scena iz filma "Josef" One hit wonderi Kultura Hrvatski film: Potraga za onima čistog obraza

Danas je član stranke Hrast, notornog konzervativca Ladislava Ilčića. Njegov dolazak na čelo HAVC-a vjerojatno bi bio korak prema gašenju ove ustanove, pa ostaje nada da će odgovorni imati dovoljno svijesti da Hitrecova kandidatura ostane na razini dobre dosjetke ili kako bi rekli 'nice try'. Budući da je sve još uvijek na razini glasina, vjerojatnije je da se za Rafaelićevo upražnjeno mjesto namjerava natjecati njegov sin, redatelj Neven Hitrec.

Stoga bi Chris Marcich bio vjerojatno idealno rješenje, jer njegova biografija doista zvuči moćno. Odrastao je i školovao se u Americi, te 15-ak godina bio na visokim funkcijama, najprije u Ministarstvu gospodarstva, a zatim Ministarstvu vanjske trgovine i to u administracijama od Jimmyja Cartera, preko Reagana i Busha starijeg, do Clintona.

Nakon toga 20 godina je bio čelna osoba za Europu u Motion Picture Association koja objedinjuje šest glavnih holivudskih filmskih studija – 'Paramount', 'Sony', 'Universal', 'Fox', 'Disney' i 'Warner Brothers'. Posljednjih sedam godina je i predsjednik Izvršnog odbora švicarske agencije AGICOIA – udruge audiovizualnih producenata, proizvođača i društava za upravljanje kolektivnim pravima. Chris Marcich dobro je poznato ime u audiovizualnoj industriji kako u Europi, tako i u SAD-u.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Expressa. Na kioscima već od petka 15. veljače 2019. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.