Kultura
1817 prikaza

Njihovih 'dvajst čuna' još šokiraju moraliste

Izložba dizajnerskog dvojca Božesačuvaj
1/32
Davor Visnjic (PIXSELL)
Mala remek-djela notornog dua mogu se pogledati na izložbi koja traje do 4. veljače

’Ukradi roditeljima zadnje pare i spizdi ih u Jabuci’, ‘Mi držimo vašu djecu, ne stvarajte paniku’, ‘50 godina živjeli smo u komunističkom grijehu, zato ćemo od sada 50 godina postiti’, samo su neke od legendarnih fora Bine i Bore, odnosno Albina Uršića i Borisa Kuka, dizajnerskog dvojca koji je pod umjetničkim imenom Božesačuvaj žario i palio devedesetih. 

Izložba dizajnerskog dvojca Božesačuvaj | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)
Pored plakata i drugih vizuala od kojih se dežurnim moralistima dizala kosa na glavi, iz tog vremena nezaboravne su, dakako, i klupske ulaznice, koje su radili za spomenutu Jabuku - ‘Deset čuna’ i ‘Dvajst čuna’. 

Sva ta i mnoga druga mala remek-djela ovog notornog dua mogu se pogledati na izložbi u još službeno neotvorenom klubu/ galeriji/kafiću Botaničar do 4. veljače. Njezini organizatori ovaj put nisu iskusni kustosi, nego entuzijastični studenti povijesti umjetnosti: Marija Despotović, Marta Fiket, Marta Radman i Josip Vukelić.

Izložba dizajnerskog dvojca Božesačuvaj | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)
"Radovi kojima su, osobito početkom mračnih devedesetih, provocirali, ironizirajući domaće tranzicijske tegobe, zapravo i danas jednakom žestinom naglašavaju društvene apsurde. Malo se toga, prema tome, u međuvremenu promijenilo", kažu organizatori dodajući da je zadnja izložba Bine i Bore održana još 1998. u HDLU, nakon čega je slijedilo doba stagnacije njihova zajedničkog rada.

Kuk je sad samostalni dizajner koji se bavi izdavaštvom, a Uršić kreativni direktor Real grupe. U devedesetim im, u carstvu kiča i primitivizma, kažu, nije nedostajalo inspiracije za cinične komentare. 

Izložba dizajnerskog dvojca Božesačuvaj | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)
Zbog jednog takvog “nepoćudnog”, a uskršnjeg plakata završili su i na sudu, okrivljeni da šire blasfemiju i vrijeđaju moralne osjećaje građana.

Uz kaznu od 12.000 dinara, sudac ih je, pred zapanjenim studentima prava koji su odrađivali svoju praksu, poučio i kako se dizajniraju plakati, ali “za pravo”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.