Kultura
5796 prikaza

Nitko ne zna gdje se točno nalazila bina na Woodstocku

Woodstock
Screenshot Youtube
Vrijeme je učinilo svoje i danas arheolozi traže točnu lokaciju pozornice Woodstocka, festivala koji je obilježio ne samo glazbu, već i povijest

Max Yasgur imao je tada 49 godina i nikada nije požalio zato što je u proljeće 1969. nekoliko hektara svoje stočarske farme kod gradića Bethela u New Yorku na tri dana iznajmio za 10.000 dolara. A nije mu bilo lako. Organizatore Festivala Woodstock prethodno su odbili stanovnici triju lokacija na koje su planirali dovesti planiranih 150.000 posjetitelja.

Yasguru su njegovi susjedi čak stali i prijetiti, protestirali su plakatima: "Zaustavite Maxov hipijevski festival!" Yasgur je, međutim, ustrajao i onda kad je na trodnevni koncert pohrlilo umjesto 200.000 koliko se u međuvremeno smatralo da će doći ljudi, njih čak 400.000.

Nije se pokolebao niti kad je masa srušila ogradu i prodrla u odjednom "najveći besplatni koncert" do tada, kao ni onda kad je postalo jasno da će mu posjetitelji, naprosto svojom brojnošću, ne divljanjem, uništiti taj dio imanja. Konačno, kad je vidio da njegovi susjedi, oni koji su toliko mrzili hipije da su njemu prijetili smrću preko telefona, mladima s koncerta počeli prodavati vodu, sredovječni republikanac je poludio.

Grubom šakom poljoprivrednika udario je svom snagom o stol i povikao: "Kako itko može tražiti novac za vodu!!?" Potom je svojoj djeci zapovjedio da pokupe sve prazne boce iz njegove punionice mlijeka, sve do zadnje, da ih operu, napune vodom i stanu dijeliti ljudima na koncertu. Besplatno. Kao i mlijeko, mliječne proizvode, sve što je imao.

Potpuno je vjerovao u slobodu izražavanja i govorio je: "Ako želimo zatvoriti generacijski jaz, mi stariji moramo učiniti puno više nego što činimo." Trećeg dana festivala, 17. kolovoza 1969. u rano poslijepodne, neposredno prije nastupa Joea Cockera, organizatori su Yasgura, iz zahvalnosti, zamolili da se popne na binu i obrati masi od 400.000 ljudi. A skoro pola stoljeća poslije više nitko nema blagoga pojma gdje se nalazila bina na kojoj su nastupali Jimi Hendrix, Carlos Santana, Janis Joplin, Arlo Guhtrie, Joan Baez, Greatful Dead, The Band, Creedence, The Who...

NESREĆA Life Prokletstvo bijelog upaljača: Urbani mit ili istina?

I zato su na mjestu koje je odavno zaštićeno kao američka povijesna baština, za točnim mjestom bine u iskapanja i potragu krenuli arheolozi Binghamton Universityja u suradnji s nekoliko muzeja i drugih kulturnih ustanova. Na nekoć Yasgurovo polje, udaljenom od New York Cityja 128 kilometara, i danas svake godine dolazi po nekoliko stotina posjetitelja. Lokalci ih nazivaju "hodočasnicima", a da pritom možda i jesu, možda i nisu svjesni koliko su u pravu.

Posjetitelji posljednjih nekoliko dana na mjestu Woodstock Festivala tako zatiču prave pravcate arheologe u najozbiljnijem poslu mjerenja, proučavanja, iskapanja. Već su uspjeli locirati gdje se tada nalazila ograda, te se nadaju da će im to biti referentna pozicija u odnosu na koju će moći utvrditi i gdje se točno nalazila bina. Razlog zašto je mjesto bine sada nepoznato jest to što je u međuvremenu vrijeme učinilo svoje. Nataložio se novi sloj tla, izrasla je trava, sve neravnine i tragove pomogle su ukloniti i kiše.

"Cilj istraživanja je utvrditi gdje se nalazila bina... Ljudi će napokon moći pogledati u ovom smjeru i reći: 'Ah, tamo su bili izvođači, ondje je stajao Jimi Hendrix i svirao gitaru u 8.30 ujutro'", kazao je za AP Josh Anderson, voditelj arheološkog tima i cijelog projekta. Novinari su Andersona zatekli kako kleči pored jedne od rupa koje su iskopali u obliku kvadrata.

Kvadratima su podijelili područje za koje znaju da je pravo mjesto moralo biti otprilike tu negdje. A onda su, nakon razvijanja strategije, na pojedinim kvadratima počeli uklanjati, vrlo oprezno, sloj trave. A zatim i vrlo pažljivo kopati sloj po sloj, prosijavati materijal, analizirati sve one krhotine staklenih boca, čaša, sve one prstenove za otvaranje limenki piva ili soka, što god već nalaze.

"U određenoj mjeri to je znanost. U određenoj pak pogađanje. Radiš i nadaš se da ćeš imati sreće", kazao je arheolog Paul Brown koji se dohvatio jednog od kvadrata. Zapravo, čak niti promašaj nije promašaj, zato što se pomoću i tako proanaliziranog iskapanja može utvrditi, primjerice, koliki sloj tla se u međuvremenu nataložio na tom dijelu polja, odnosno, na kojoj dubini se nalazi onaj sloj koji je bio površinski u kolovozu 1969.

Konačni cilj svih ovih istraživačkih radova je to da Muzej Woodstocka, jednom kad arheolozi utvrde gdje se točno nalazila bina, na tom istom mjestu uz pomoć svih mogućih stručnjaka i arhivskih materijala i dokumenata izgrade identičnu repliku onoj bini koja je postojala 1969.

Neil Young 'Kum grungea' Kultura Neil Young: 57 godina svoje glazbe javno objavio na netu!

Mada to nitko nije izrijekom tako rekao, jasno je da se svi nadaju da će sve biti gotovo do 50. godišnjice održavanja tog koncerta nakon kojega svijet više nije bio isti. U međuvremenu se starim poljem pokojnog Yasgura, ponosnog republikanca koji je nepokolebljivo vjerovao u slobodu i prava ljudi, vrzmaju pored arheologa i "hodočasnici". Posjete spomen ploču koncertu, slikaju se, razgledaju... Kako je Carlos Santana rekao 2007. za tamošnju cestu i mjesto održavanja koncerta: "To će uvijek biti izvorišna točka mira."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:38 05.Ožujak 2019.

    godine rock n rolla i ljubavi