Kultura
8183 prikaza

Nisu bila samo tri kralja - bilo ih je puno više

Tri kralja
Public Domain
U jugoistočnoj Turskoj živi još samo 2.500 ljudi koji govore drevnim aramejskim dijalektom kojim je govorio Isus Krist

Prije trideset godina u jugoistočnoj Turskoj bilo je 50.000 kršćana koji govore dijalektom aramejskog - jezika kojim je govorio Isus Krist. Danas ih je tek 2.500. Razgovarajući s jednim od njih, Habibom - koji još jedini čuva taj umirući jezik - BBC je saznao još nešto. Habib tvrdi da je umjesto Tri kralja moglo biti njih 12.

Kad umoči olovku u tintarnicu, njezin široki vrh kreće se čas lijevo, čas desno, u urednim razmacima. On niže crte čas vertikalne, čas nagnute, pa onda horizontalne. Kad iznad slova stavlja točku, to označava samoglasnik. 

Jezik je sličan arapskom, ali nije. To je Sirijak, dijalekt drevnog aramejskog jezika. 

"Slušaj, dopusti mi da ti pokažem", kaže on. "Ovo slovo je Olaf u našem pismu, Alef na arapskom. Vidi ovdje, ovo slovo je Lomad, slično Lamu na arapskom. A On je Ha. Napisano zajedno, oni pišu Aloho na aramejskom, ekvivalent Allaha na arapskom. Mnoge riječi iz Kurana dolaze s aramejskog. "

Povijest aramejskog jezika duga je oko 3000 godina. Pisalo se i govorilo tim jezikom na cijelom Bliskom istoku. Njime su govorili Isus i njegovi sljedbenici. Židovska sveta knjiga, Talmud, i bio je važan za stvaranje Starog  Novog zavjeta. Danas se smatra ugroženim jezikom. 

Aramejsko pismo Sirijak | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Habib, sirijski kršćanin, jedan je od samo 2.500 Sirijaca koji još uvijek žive u udaljenom dijelu jugoistočne Turske. Nazivaju ovo područje, svojom domovinom Tur Abdin, što na aramejskom znači Gora slugu božjih. 

Nekada davno ovdje je cvjetala kršćanska civilizacija. Krajolik se može pohvaliti stotinama samostana i crkava - mnogi su sada u ruševinama, a ponegdje ih nadvisuju džamije.

Uzmimo, na primjer, Habibovo selo Hah, u kojem je on gradonačelnik. Mjesto se na turskom ove Anitli. Ovdje živi samo 20 obitelji koje žive među ruinama nekoć grada u kojem je postojala katedrala okružena tisućama kuća. Iznad njih se nadvijaju ruševni zidovi i ogromni prolazi.

Prije oko 600 godina Hah je opljačkala vojska Timura Lenka, no to je bila tek jedna katastrofa u dugoj povijesti povremenih progona i povremenih terorističkih djela koje su vjerske manjine morale podnijeti u ovom dijelu Bliskog istoka.

Habibova obitelj preživjela je tako što je ostala na farmi nalik tvrđavi koja još stoji iznad sela. Pet drugih obitelji također žive u ovom bastionu, izvana su visoki zidovi, unutar kojih se nalaze farme.

Habib kaže da je njegova obitelj, Beth Henno, ovdje otkad su se počele evidencije. Ali toliko je Asiraca otišlo u Istanbul, u Švedsku, Njemačku, Australiju. U posljednja tri desetljeća ukliješteni su između brutalnog rata koji se vodi između Turske i Kurda i njihovog pokreta PKK. Obje strane prijetile su im protjerivanjem. Još 80-ih godina prošlog stoljeća, ovdje je živjelo oko 50.000 pripadnika ovog naroda, sad je ostalo manje od 5 posto. . 

Habib i njegova žena, Leman, čine sve što mogu kako bi povećali broj stanovnika, odgajajući sedmero djece. 

Scena iz filma Pasija Grijesi Crkve Znanost Dokazali urotu protiv Marije Magdalene - nije bila grešnica

U selu je i dalje crkva, u prilično trošnom stanju. Ovdje Habib i seljani i dalje dolaze pjevati pjesme Efremu Sirijskom.

Obitelji će biti ovdje i za Božić. Habib je ispričao i lokalnu legendu. Prije nešto više od 2000. godina na noćnom se nebu pojavila sjajna zvijezda. Dvanaest kraljeva s istoka okupilo se ovdje u Hahu. Izabrana trojica otišla su u Betlehem noseći darove kako bi pozdravili novorođenoga Krista. Zahvalna Marija, majka Božja, dala im je komad pelene u koju je bilo umotano dijete.  Kad su se tri kralja vratila u Hah, odjeća se pretvorila u zlato. Obuzeti čudom, ovdje su izgradili crkvu. 

Habib o njihovoj budućnosti kaže:"Nećemo odustati, ali bojim se da smo premali."

Inače i u Biblijskim izvorima o kraljevima u evanđelju po Mateju - ne govori se koliko je bilo kraljeva. Samo se govori da su donijeli tri dara - zlato, tamjan i mirtu. Sveti Jakov govori o 12 kraljeva, a sveti Mihael govori o 11, a Tri kralja - Melkior, Baltazar i Kasper pripadaju različitim tradicijama. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:35 06.Siječanj 2019.

    bila su 3