Kultura
2307 prikaza

Nikad viđena pisma Anne Frank baki

Anne Frank
Anne Frank Center USA
U ovom izdanju bit će objavljeni i eseji, fotografije, pisma i bilješke njezinih omiljenih citata i raznih eseja autora

Nešto mlađa i lakša verzija života Anne Frank, djevojčice sa aparatićem za zube, koja želi puštati kosu, i kojoj ne manjka muškog društva, objavljena je na engleskom jeziku pod nazivom Anne Frank: The Collected Works. Pisma su to koja nikad prije nisu objavljena i koja je Anna pisala baki, između 1936. i 1941. godine, prije onog dnevnika kojeg je pisala od svog 13. rođendana do trenutka kada su nacisti otkrili skrovište u kojem se skrivala s obitelji. 

"Imam dosta dugu kosu...tata i mama žele da ju ošišam, no ja bih ju radije pustila da raste. U ustima imam malu spravu, aparatić, pa sad moram svaki tjedan ići kod zubara. Tako se to ponavlja osam tjedana, i naravno, nije mi baš ugodno", pisala je svojoj baki na proljeće 1941. godine. 

Kasnije te godina pisala joj je i o rođendanskim poklonima koje je dobila, piše The Guardian.  

"Od mame i tate dobila sam bicikl, novu školsku torbu, haljinu i još dosta toga. Margot mi je dala svoj pribor za pisanje, jer sam potrošila onaj kojeg sam imala. A nisam loše prošla ni sa svijećama i ostalim malim poklonima. Jako je toplo ovdje, je li tako i kod vas? Jako cijenim Stephenovu pjesmu, dobila sam jednu i od tate, no to se i očekivalo. Jučer sam izašla sa Sanne, Hanneli i dječakom. Bilo je zabavno. Što se dječaka tiče, tu mi ne manjka druženja", piše. 

Anne Frank Obavezna lektira Kultura 10 stvari koje morate znati o dnevniku Anne Frank

Nizozemsku su nacisti napali 10. svibnja 1940. godine, i započeli progon Židova. To se moglo vidjeti i u njezinim pismima. 

"Lekcije za Židove su prestale. Dobit ću novu haljinu, jako je teško doći do tkanine, i u zamjenu je potrebno dati dosta kupona", pisala je. 

U jednom drugom pismu baki se povjerila i rekla da bi se ponovno htjela baviti klizanjem. 

"Trebam biti strpljiva dok ne završi rat. Ako ih tata bude i dalje mogao plaćati ići ću na treninge, a kada budem jako dobra u klizanju, tata mi je obećao putovanje u Švicarsku, da vas sve mogu posjetiti". 

U ovom izdanju bit će objavljeni i eseji, fotografije, pisma i bilješke njezinih omiljenih citata i raznih eseja autora, između kojih i Francine Prose i povjesničara Gerharda Hirschfelda.

"Važno je razumjeti njezino porijeklo. Mnogo ljudi poznaje jedno njezin dnevnik, no ako ne znaju i ne razumiju njezinu obiteljsku priču i okruženje, neće to biti ista poruka", rekao je Yves Kugelmann iz Fonda Anne Frank. 

Anne Frank Uništeni snovi Life Obitelj Anne Frank htjela je pobjeći, ali im nisu dali

Pisma su pokazatelj tog razgovornog, neslužbenog i ležernog stila kojeg je Anna upotrijebila i u svom dnevniku, prodanog u više od 30 milijuna primjeraka diljem svijeta. 

"Mislim da je ideju za dnevnik dobila zbog svog pisanja prije razdoblja skrivanja. Ona i njezina obitelj uvijek su razmjenjivali pisma, slali ih jedni drugima", rekao je. 

Anna je bila jako bliska sa svojom bakom Alice Franke, i puno toga naslijedila je od nje. 

"Bila je to obitelj snažnih žena, što se može vidjeti i iz pisama koje je pisala", naglašava. 

Ova kolekcija, kako objašnjava Kugelmann, svijetu će ponuditi jednu širu i zaokruženiju sliku o Anni Frank. 

"S ovom knjigom čitatelji dobivaju puno više konteksta iza njezine priče, njezine kulture, života ove Židovske obitelji i njezinih korijena".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.