Kultura Nagrada Fric
294 prikaza

Nagrada Fric: Nema autora koji ne bi volio dobiti ovu nagradu

Kruno Lokotar
Danijel Berković/PIXSELL
Pobjednik će, osim priznanja i novca, dobiti koja odražava ono što je Krleža uvijek bio - ispravan

Nagradu Fric za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze tjednik Express sa sponzorom Barcaffeom dodjeljuje 19. prosinca. Nagrada je ime dobila po nadimku Miroslava Krleže, a ležerno oslovljavanje nadimkom Fric podrazumijeva poštovanje i odmak od idolopoklonstva. Osim prestiža i 75.000 kuna bruto, kao nagrada dodjeljuje se i statua.

Slađana Bukovac Nagrada Fric Kultura Kad su ljudi jedni prema drugima gori od životinja

Zadaća stvaranja vizualnog identiteta nagrade, po ideji Krune Lokotara, povjerena je kolektivu Đ24, koji čine Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić. Uobičajeni izgled kipa koji se dodjeljuje kao nagrada uglavnom je bista ili statua onoga čije ime nosi, što se nastojalo izbjeći.

"Dovoditi tijelo i djelo u vezu znači, otprilike, da bi Marija Jurić Zagorka drugačije pisala da je imala drugačiju frizuru ili da bi Ujević bez šešira bio netko sasvim drugi", rekao je Kruno Lokotar, koordinator žirija. Takvo rješenje, dodaje Lokotar, nije dolazilo u obzir, jer Krleža ne bi bio bolji ni gori pisac da je bio druge kilaže i zalizaka. U kreiranju kipa izbjegavali su se i simboli koji bi se mogli pripisati i drugima, poput štapa ili šešira.

"Bio je žiroskop, korigirao i usmjeravao, uvijek ispravan, to mi je palo na pamet kao metafora za Krležu. Nema autora koji ne bi volio dobiti priznanje da je žiroskop svojeg vremena", govori Lokotar. Ova nagrada se, smatra, definitivno može gledati kao velik pokušaj iskoraka u plastici.

Nagrada Fric | Author: express express

"Vizualni identitet Nagrade Fric čine logotip i znak projektiran tako da apstrahira oblik i princip kretanja žiroskopa, predmeta koji predstavlja trodimenzionalni segment njezina identiteta te simbolizira vrijednosti utjelovljene u liku i djelu Miroslava Krleže Frica", poručuju iz kolektiva Đ24.

Žiroskop je načinjen od aluminija i mjeda, a postament od aluminija i drveta. Elementi vizualnog identiteta Nagrade Fric su kružnica kao metafora punine, cjelovitosti, dosljednosti i sveobuhvatnosti, te dvije linije: prva, uvijek vertikalna, koja poput središnje osi kružnice manifestira autoritet i čvrstoću, te druga, varijabilna, čija će se pozicija u znaku mijenjati od godine do godine predstavljajući slojevitost Krležina djela.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.