Kultura
798 prikaza

Ne žive od nostalgije, nego su uhodana mašina već 40 godina

Parni valjak
1/5
Marko Jurinec (PIXSELL)
Već su početkom ‘80-ih bili vrhunska koncertna atrakcija, čiji se razvoj dalje može pratiti kroz live albume, a na krcatom trgu bana jelačića svirali su godinu i pol prije famoznog koncerta Prljavaca

S prigodnim reizdanjima u svakom izlogu domaća diskografija sve više podsjeća na numizmatiku ili filateliju. Ploče i diskove danas kupuju samo kolekcionari. 

Novi albumi u dućanu rijetko privlače poglede, a gotovo svi koje bi moglo zanimati što je u njih utisnuto već su ih čuli na YouTubeu. 

Parni valjak | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Kako onda procijeniti koliko momentalno na tržištu vrijedi neki domaći bend? Ako ne vjerujete top listama prema kojima se ovdje od jutra do mraka sluša Vatra, jedini pokazatelji ostaju koncertni plakati. 

Po njima se vidi koliko i gdje se svira, a mjera stvarne veličine u Zagrebu je opet Ledena dvorana Doma sportova.

Nakon kratkotrajne fascinacije novom Arenom, dosad su valjda svi skužili kako stara Ledena ima jaču vibru i bolju akustiku. Kad se rasproda u jesen ili početkom zime, to znači da je bend imao dobru godinu. 

Parni valjak će u Domu sportova proslaviti 40. rođendan, i to s dva različito koncipirana koncerta. 

U maloj dvorani će 18. prosinca svirati “bez struje”, a dan poslije napunit će veliku dvoranu i zaokružiti osvrt na četiri desetljeća karijere jednog najvećih hrvatskih pop rock sastava. 

U jesen 1975., poslije blijedog albuma “Slike”, razišla se legendarna Grupa 220. Nenad Zubak i Piko Stančić prešli su u grupu Time, dok je ostatak ekipe prihvatio inicijativu menadžera Vladimira Mihaljeka da se s novim bendom pokuša parirati Bijelom dugmetu.

Miha je bio prvi menadžer Dugmeta, ali njihova suradnja je brzo pukla pa je dobitnu kombinaciju želio ponoviti sa zagrebačkom škvadrom. 

U početnoj postavi Parnog valjka, formiranoj 29. studenog 1975., našli su se gitaristi Husein Hasanefendić-Hus i Jura Pađen, desetak godina stariji i odavno prekaljeni basist Zlatko Miksić-Fuma, bubnjar Srećko Antonioli te pjevač i klavijaturist Aki Rahimovski, koji je ostao u Zagrebu poslije zapaženog nastupa na Boom festivalu ‘75. s makedonskom grupom Tor. 

Parni valjak | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Imali su dobre sviračke karakteristike, ali ništa zajedničko s Bijelim dugmetom. Prvi singlovi “Parni valjak” i “Tako prođe tko ne pazi kad ga Parni valjak zgazi” bili su totalna katastrofa. 

Iz debitantskog albuma “Dođite na show” PGP RTB iscijedio je samo jedan hit “Prevela me mala žednog preko vode”, a to je bilo daleko ispod očekivanja agilnog menadžera koji im je uspio srediti oko 150 svirki.

Drugi pokušaj u istom stilu predstavljao je LP “Glavom kroz zid”. 

Album je objavio Jugoton, singl “Lutka za bal” dosta se vrtio na radiju, no Dugme je te godine bilo potpuno nedostižno s blizu 100.000 vatrenih navijača na koncertu kod Hajdučke česme. 

Aki i Hus otišli su u vojsku, Jura je osnovao Aerodrom, a Miha je na scenu postavio Srebrna krila. 

Parni valjak je uspješno resetiran 1978. u razmjeni energije između Husa i Johnnya koji je bio član benda oko dva tjedna, ali je ostavio znatno dublji trag. 

Osim njegova “Jablana”, treći album “Gradske priče” obilježile su “Ulične tuče”, s kojom je Hus uskočio u novi val, i grandiozna balada “Stranica dnevnika”, koja je najavila ulazak reformiranog benda u prvu ligu domaćeg rocka.

“Vruće igre” i “Vrijeme je na našoj strani” su ponajbolji studijski albumi Parnog valjka, no čak i njih ćete rijetko naći u užem izboru najjačih izdanja hrvatskih rokera iz ‘80-ih zato što su “Treći svijet”, “Sunčana strana ulice”, “Filigranski pločnici” i “Crno bijeli svijet” uvijek zvučali moćnije.

Međutim, odnos snaga se radikalno mijenja kad se iz zbirke starih ploča izvuče dvostruki album “Koncert - Live ‘82”. 

Parni valjak | Author: Damir Spehar (PIXSELL) Damir Spehar (PIXSELL)

Parni valjak je već u to doba bio vrhunska koncertna atrakcija čiji se razvoj dalje može pratiti kroz live albume “E=mc2” i “Svih 15 godina”.

Posebno je zanimljiva videokaseta “Koncert” iz 1988. kao podsjetnik da je Valjak svirao na krcatom Trgu bana Jelačića godinu i pol prije famoznog koncerta Prljavog kazališta. 

Sredinom ‘90-ih MTV je naveliko popularizirao unplugged svirke i Parni valjak se s akustičnim instrumentima rasporedio na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih. 

Na četiri koncerta snimljen je materijal za antologijski CD i DVD “Bez struje: Live In ZeKaem”, po svemu sudeći najbolji domaći koncertni album svih vremena. 

Premda se postava često mijenjala, dosegnute koncertne standarde bend je zadržao do danas pa u Domu sportova treba očekivati dvostruki trijumf Parnog valjka. 

To će biti prigoda za nostalgičnu retrospektivu starih hitova, ali i za koncertnu promociju izvrsnog novog singla “Samo ti (Norma Belle)”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.