Kultura
441 prikaza

"Ne ganjam karijeru, ali zasad dobro guram"

Maja Posavec
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Prošlu joj je godinu obilježio uspjeh s bendom Detour, a ovo će za Maju biti godina kazališta i televizije

Život mi se tako posložio da se mogu neko vrijeme posvetiti ili glumi ili pjevanju. Sva sreća, nisam morala smišljati neki sustav kako bih to dvoje uskladila, iako zna biti teško kad stisnu obveze s obje strane, kaže Maja Posavec (32), pjevačica i koatorica grupe Detour i glumica u kazalištu Kerempuh.

Prošlu je godinu i prvi dio ove bio posvećen grupi Detour, s kojom je objavila novi album, redala hit za hitom, a zatim i osvojila Porin za najbolji album pop-glazbe.

Ivana Rushaidat i Maja Posavec | Author: Nina Djurdjevic (PIXSELL) Nina Djurdjevic (PIXSELL)

"Iduću sezonu radit ću novu predstavu u Kerempuhu i u Hrvatskom narodnom kazalištu, trenutačno snimam film i počele su probe za ‘Tvoje lice zvuči poznato’, kaže Maja, koja bi u tom showu voljela imitirati Sanju Doležal i pjevati bilo koju pjesmu Novih fosila.

Zaposlena Maja kaže da ne može zamisliti život bez stalnih promjena radne okoline.

"Imam osjećaj da se ponovno vraćam u kazalište i to me veseli. Ne znam kako bih godinu dana radila istu stvar, odgovara mi ovaj ritam i stalna promjena", rekla nam je Maja, koja je početkom godine bila pjevačka mentorica u showu “The Voice”.

"To mi je bio prvi put da sam bilo kakva mentorica i imala sam tremu, ali svoju sam ulogu prihvatila više kao podršku kandidatima. Bilo je to odlično iskustvo i bila sam jako sretna kad bih uspjela nekome pomoći", kaže Maja, koja nema formalno glazbeno obrazovanje, ali pjeva otkad zna za sebe.

"Kad sam bila dijete, stalno sam pjevala, ali sam isto tako uvijek željela biti glumica. Bila je to neka intuitivna želja. Dok nisam došla na Akademiju nisam se glumom uopće bavila", kaže Maja, koja je glumu upisala iz petog pokušaja.

Za sporednu ulogu u predstavi “Oluja” dobila i Nagradu hrvatskog glumišta, a na Danima hrvatskog filma imala je najbolje glumačko ostvarenje u kratkom filmu “Kišobran”.

"Ta mi je nagrada najdraža jer je to bio prvi film na kojemu sam ikad radila. Drago mi je da sam uspjela u tome i da su to prepoznali", rekla nam je Maja, ali ističe kako ništa ne radi kako bi osvojila nagradu.

Maja Posavec | Author: Goran Jakus (PIXSELL) Goran Jakus (PIXSELL)

"Dobili smo Porin s Detourom i to je stvarno lijepo, ali nije to bila prekretnica u našem radu. Dogodilo se da su pjesme kliknule s publikom. I drugi nominirani u istoj kategoriji, a to su bili Pavel i Meritas, imaju odlične albume. Ne opterećujem se time", kaže.

Dodaje da gotovo ništa ne radi planski u vezi svoje karijere, ni glumačke ni pjevačke.

"Uvijek me pitaju radi li Detour na novim pjesmama. Uvijek pišemo i stvaramo pjesme, a kad dođe vrijeme da sastavimo album, posvetimo im se malo više. Prirodno mi dođe da pišem pjesme, kao i Nenadu (Borgudan, op.a.), to je naš kreativni proces", kaže Maja.

Osim glazbe i kazališta, Majina je ljubav i film, iako s time ima manje iskustva.

"U budućnosti bih voljela više glumiti na filmu. Dosad nisam imala prilike, ali volim film. Poseban je to način rada i ima svoju čar. Dosad sam na filmu imala mnogo veću tremu jer nisam toliko iskusna i sigurna. Kazalište ima neku sirovu čaroliju za mene." 

S Detourom će ovo ljeto nastupati po obali, a Maja se najviše veseli koncertu na Medvedgradu, koji je već rasprodan. Na šibenskom festivalu Maja će otpjevati duet s Nenom Belanom.

Maja Posavec i Rade Šerbedžija | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

"Obožavam Belana i često ga slušam i super mi je što smo napravili duet", rekla je Maja, koja je duet otpjevala i s Radom Šerbedžijom na njegovu novom albumu s bendom Zapadni kolodvor, “Vrijeme je, draga, vrijeme je”.

Njega je najprije upoznala u glumačkim vodama pa su suradnju nastavili.

"Prije sedam godina glumila sam u predstavi ‘Balade Petrice Kerempuha’ u Teatru Ulysses, a režirali su je Rade Šerbedžija i Darko Rundek. Ostali smo u kontaktu i čak sam za Zapadnim kolodvorom pjevala back-vokale za njihove albume. Obožavam njihovu glazbu. Jedva čekam da s Radom uživo otpjevam ‘Odlaziš, odlazim’".

S obzirom na njezinu svestranost, lako ju je zamisliti na kazališnim daskama u inozemstvu ili na pozornici izvan Hrvatske.

"Nisam o tome razmišljala. Ne bavim se nekim planskim građenjem karijere pa se nisam ni trudila pobjeći van. Uostalom, takvi su projekti uglavnom vezani uz film. Svakako, ako mi dođe neka ponuda, vjerojatno bih je prihvatila, no realno nema baš šanse za to", rekla nam je Maja, koja se veseli što će provesti radno ljeto u Zagrebu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.