Kultura
1241 prikaza

Najgori film u povijesti: Vidjelo ga je samo sedam ljudi

Scena iz filma "The Day the Clown Cried"
YouTube screenshot
U američki filmski nacionalni registar ovih će dana napokon ući i najgori film svih vremena, 43 godine nakon što je snimljen

Postoji film koji je toliko loš da ga je njegov poniženi redatelj/scenarist zaključao gotovo odmah nakon što je završeno njegovo snimanje. A on će se pridružiti Nacionalnom filmskom registru, gdje će se "družiti" s nekim od najboljih filmova svih vremena.

Jerry Lewis, slapstick komičar iz 1950-ih godina, dovršio je snimanje filma "The Day the Clown Cried" 1972. godine, a vjeruje se da je konačan proizvod vidjelo samo sedam ljudi.

Godinama kasnije proširila se legenda o ovoj komediji holokausta, te su ga mnogi filmaši pogledali samo kako bi se uvjerili da zaista je riječ o najgorem filmu svih vremena.

Lewis je donirao jedinu kopiju prestižnoj kolekciji pod jednim uvjetom: da se deset godina ne održi nijedno javno prikazivanje. Dotad će Lewis imati 99 godina, pa vjerojatno smatra da neće biti među živima ili će mu biti potpuno svejedno vide li drugi to djelo ili ne. 

Nije potpuno jasno zašto su službenici u registru uopće željeli ovaj film, osim ako možda nisu željeli savršen primjer kako film ne bi trebao izgledati.

Inače, Lewis ne samo da je napisao i režirao film, nego u njemu i glumi - Helmuta Doorka, njemačkog klauna koji je poslan u koncentracijski logor zato što je ismijavao Adolfa Hitlera.

U logoru mora zabavljati djecu kako bi bila tiha, i sve ide dobro dok ga u jednom trenutku, zajedno s djecom, ne smjeste na vlak za Auschwitz.

Doork se ne odvaja od djece sve do odlaska u plinsku komoru u kojoj svi zajedno umiru, piše New York Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.