Kultura
298 prikaza

Nagrađivana tatarska spisateljica dolazi u Pulu

Guzel Jahina
1/4
Hena Com
Guzel Jahini prevedena su dva romana na hrvatski, a oba govore o patnjama njezine tatarske obitelji

Jučer su u Moskvi predstavljeni dobitnici ovogodišnje književne nagrade u Rusiji Velika knjiga - Big Book - Большая книга. Romani Guzel Jahine Volgina djeca i Jevgenija Vodolazkina Brisben osvojili su prvo i treće mjesto u poretku ove prestižne nagrade. Nagrađeni autori stižu u Pulu na ovogodišnji 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

Riječ je o jednoj od najznačajnih i novčano najizdašnijih ruskih književnih nagrada koja se dodjeljuje od 2006. godine. Guzel Jahini, najčitanijoj književnici u Rusiji, ovo je drugi put da osvaja Veliku knjigu nakon što je prije četiri godine nagradu osvojio njezin roman Zulejha otvara oči. Prvonagrađena književnica na Sajam knjiga stiže u četvrtak, 12. prosinca s hrvatskim prijevodom romana “Volgina djeca”, otisnutim “ispod čekića” nakladničke kuće Hena com.

Knjige U Puli Kultura Pisac Dragan Velikić otvara 25. Sa(n)jam knjige u Istri

S druge strane, Jevgeniju Vodolazkinu je ovo treći put da se nalazi među tri odabrana autora. S romanom Avijatičar, 2016. godine osvaja drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman Lavr, koji će se premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstaviti na pulskom Sajmu u petak, 13. prosinca.

Guzel Jahina | Author: Hena Com Hena Com

Guzel Jahina, književnica iz Kazanja svojim debitantskim romanom Zulejha otvara oči (2015.) osvojila je svjetsku književnu pozornost i danas se smatra najprodavanijom književnicom u Rusiji. Fabula Volgine djece, drugoga romana Guzel Jahine, koji je odmah nakon što se (2018.) pojavio postao najčitanija, domaća nova knjiga u Rusiji, raspačan u više stotina tisuća primjeraka, zasniva se na poveznicama iz života Jacoba Ivanoviča Bacha, učitelja iz Gnadenthala, njemačke zajednice na lijevoj obali velike rijeke.

Guzel Jahina | Author: Hena Com Hena Com

Predložak je i ovdje iz obiteljske baštine, autorica se drži biografskoga supstrata svoga djeda. Šulmajstera Bacha zatiče se u ratno, predrevolucionarno doba, kada se prilike počinju komplicirati, a u njegov život ulazi i Klara Grimm, djevojka s kojom će, kako to biva u velikim pričama, upoznati strast i bol. Bach će na svom životnom putu iskusiti ne samo mijene društvenih i političkih pojava, već i gubitke koji će mu usaditi strah.

Guzel Jahina | Author: Hena Com Hena Com

Jevgenij Vodolazkin, stručnjak za srednjovjekovnu povijest u književnost ulazi romanom Solovjev i Larionov, dok ga je hrvatska publika upoznala prvo preko njegova trećeg romana Avijatičar. Roman Lavr zasnovan je na „fantastičnoj zamisli da se čovjeka jednog vremena transponira u drugo vrijeme, što piscu omogućava da na začudan način prikaže to novo, naše vrijeme“.

Namik Kabil Nagrada Fric Kultura Kabil: Ajmo za promjenu pričati o gadostima vlastitog stada

Pripovjedač gradi uvjerljivu panoramu Europe XV. stoljeća, u kojoj je od straha od bolesti i oskudice jedino veći strah od Boga. Na distinkciji duše i historije poentira i kada uzmiče od dojma da je ruska kultura u njemu dobila svoga Umberta Eca.

Oboje autora nastupaju u sklopu novog sajamskog programa Slavenski đardin, nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura i usmjerenog na slavenske književnosti i kulture. Na Sajmu će s njima razgovarati rusistica i selektorica ovog programa, Ivana Peruško Vindakijević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:23 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site