Kultura
280 prikaza

Muzički biennale: Festival koji pomiče granice glazbe

Festival glazbe u Zagrebu
PR
Festival će trajati od 22. do 29. travnja

Uskoro će započeti međunarodni festival suvremene glazbe kojim će Zagreb postati "centar kulture i umjetnosti kojem gravitiraju skladatelji, glazbeni kritičari, najbolji izvođači i ljubitelji suvremene glazbe šire regije i Europe." Riječ je o hrvatskom festivalu suvremene glazbe koji će se održavati od 22. do 29. travnja, a za koji organizatori kažu kako će svojim programom publiku iznenaditi i šokirati, te joj ponuditi i očekivano i neočekivno u sklopu novih programskih smjernica koje isprepliću tradiciju s raznovrsnim i interdisciplinarnim programima.

Festival je 1961. godine osnovao dirigent i skladatelj Milko Kelemen čime je označio početak nove hrvatske glazbe. Kroz svoju dugu i bogatu tradiciju sustavno je služio kao jedan od glavnih medija upoznavanja hrvatske javnosti s novim stremljenjima u svjetskoj glazbi. Festival je interdisciplinarne i multimedijske naravi, žanrovski vrlo bogat te obuhvaća širok raspon od simfonijskih orkestara, jazza, komorne glazbe, eksperimentalnog glazbenog teatra, suvremenog plesa pa do elektroničke i alternativne glazbe ali i šire.

Zanimljivo je za napomenuti kako je festival doprinio i razvijanju Novog vala na područjima bivše države omogućivši nastupe tadašnjih još mladih bendova poput Šarla Akrobate koji se predstavio 1981. godine u sklopu festivala predstavio u Kulušiću kao predgrupa velikom engleskom post-punk bendu Gang of Four, uz također zanimljiv engleski new wave bend Classix Nouveaux, ali i drugih prominentnih protagonista jugoslavenske novovalne scene: Električni orgazam, Laboratorija zvuka, Haustor. Kao prvi programski iskorak, koji se dogodio još na prošlom izdanju te kulturne manifestacije, Seletković izdvaja natjecanje petominutnih formi, pa će tako ove godine Biennale biti otvoren operom prošlogodišnje pobjednice "5-Minute Opera Competition". "29. izdanje MBZ-a predstavit će nekoliko iznimno zanimljivih projekata, od kojih je prvi svakako veliko otvaranje i finale natječaja "5-Minute Opera Competition" pokrenutog 2015.

Festival glazbe u Zagrebu | Author: PR PR

Pobjednica natjecanja Martyna Kosecka predstavit će nam svoje novo djelo, operu "Klothò", koja će biti realizirana u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca u Rijeci i premijerno prikazana u Zagrebu u kazalištu Komediji na otvaranju festivala", napomenuo je Seletković, organizator festivala i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za prvo izdanje natjecanja petominutnih formi, "5-Minute Opera Competition", prijavljeno je 2015. ukupno 91 djelo, a već u njegovom drugom izdanju, na "5-Minute Piano Concerto Competition", stiže gotovo udvostručen broj prijava iz različitih zemalja – od Sjedinjenih Američkih Država, brojnih europskih zemalja, Japana, Južne Koreje, Meksika, Južnoafričke Republike.

Organizatori također najavljuju suradnje sa dva ansambla koji slove kao najbolji interpreti suvremene glazbe- francuski ansambl Intercontemporain (koji je osnovao 1976. Pierre Boulez a danas je ''rezident'' Pariške filharmonije), a koji će, pod umjetničkim vodstvom dirigenta Davida Fulmera, nastupiti u Zagrebačkom kazalištu mladih te njemački ansambl Modern pod vodstvom Rossena Gergova. Također se nastavlja uspješna suradnja na biennalskom programu sa Zagrebačkom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kroz koncerte u velikoj i maloj dvorani Lisinski.

Također je najavljeno i osvajanje tunela Grič, u kojem bi se trebala održati svećana završnica ovogodišnjeg festivala "za koji skladateljica Ana Horvat i skladatelj Dalibor Bukvić pripremaju iznenađenje uz sudjelovanje ansambla Antiphonus koji se posljednjih nekoliko godina etablirao kao iznimno kreativan i umjetnički visokoprofiliran vokalni ansambl pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija. Njihovom će nastupu teatralni element dodati režija hrvatske redateljice Natalije Manojlović"- najavljuje Seletković.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.