Kultura
467 prikaza

Mračna tajna Hollywooda: Uništavaju planet zbog naše zabave

Igra prijestolja
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Na tipičnom filmskom setu, ekipa ostavi 200.000 praznih boca od vode i proizvede 1.000 tona smeća, a to je tek početak

Tijekom snimanja onog što mi u sat vremena pogledamo na malim ili velikim ekranima, televizijska industrija proizvede 9,4 tona ugljičnog-dioksida. Ono što je nevjerojatno jest činjenica da je to više od europskog prosjeka za cijelu godinu, piše u britanskom izvještaju za 2014. godinu.

Na tipičnom filmskom setu ekipa potroši 200.000 boca vode te proizvede oko 1.000 tona otpada. Ono što holivudski glumci i njihove ekipe na snimanju mogu napraviti kako bi pak smanjili toliko zagađivanje, GreenBuilder je sažeo u četiri koraka, a ne bi bilo naodmet ni da ih domaći filmaši prouče:

1. Prestanite piti vodu u boci 

Voda iz pipe u Los Angelesu, Torontu ili većini drugih studija u Europi je potpuno sigurna za piće. Na jednom velikom filmskom setu to je već i učinjeno, pa je ekipa na snimanju 'Čudesnog Spider-Mana 2' koristila kanistere umjesto boce s vodom.  

2. Izradite modularne sustave za snimanja

Na setovima bi se, posebno prilikom izrade zidova, krovova, podova i drugih stvari, moglo puno naučiti od modularne gradnje i industrijskih dizajnera, jer materijali prečesto završavaju na odlagalištima. Cijeli setovi mogli bi biti dizajnirani tako da se mogu rastavljati i ponovno sastavljati, tj. da budu prikladni za višekratno korištenje. Dijelovi koji nisu pogodni za ponovnu upotrebu trebali bi se, s druge strane, doraditi i reciklicrati.  

Erin Brockovich | Author: Universal Pictures Universal Pictures

3. Promijenite priču

To je istodobno i najsporniji prijedlog za Hollywood, jer umjesto da se 'zeleni' aktivisti prikazivaju kao luđaci, trebalo bi od njih stvarati moderne heroje. Iako svi znamo za priču o Erin Brockovich, svugdje na svijetu postoje mali gradovi i građevinari koji uvjeravaju klijente da koriste ekološke materijale, programeri koji pristaju na manje, energetski učinkovitije kuće i stanove, odnosno ljudi koji žive pažljivo i stalno teže za nečim više. Točnije za tim da planet ostave u što očuvanijem stanju svojoj djeci.   

4. Vraćanje dugova

Filmaši koji stvaraju velike, rasipnčke setove trebali bi odgovarati za tragove u prirodi koje su ostavili čineći svoje „dobro“ na štetu drugih. To ne znači tek da bi trebali posaditi drveće nego i obnoviti kompletna staništa (možda čak i daleko od filmske lokacije).

Kao jedan pozitivan primjer možemo navesti da je prilikom snimanja filma 'Dan poslije sutra' potrošeno 200.000 dolara za neutralizaciju ugljika za vozila i generatore korištene na setu. Znači, nije nemoguće, premda košta.

Istraživanje provedeno na UCLA otkrilo je, naime, da su filmska i TV industrija drugi najveći zagađivači (što se tiče industrije) u Los Angelesu. Navedeno je da se „glavni krivac holivudskog zagađenja krije u korištenju više kooperanata i kratkoročnih proizvođačkih tvrtki koje osiguravaju sve od specijalnih efekata do dostave hrane“. Zahvaljujući njima, ne ulaže se u trajna rješenja i poboljšanja te je takva struktura industrije i narušila mogućnost za ikakva poboljšanja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.