Kultura
381 prikaza

Može li 'Igra prijestolja' spasiti Hrvatsku?

Igra prijestolja
HBO
Ekonomska situacija u Hrvatskoj kao da je svakim danom sve gora, no jedna od najpoznatijih svjetskih serija nam značajno pomaže

Prošlo je više od 20 godina otkad je Dubrovnik trpio ratna razaranja, no već neko vrijeme se unutar zidina čuju zvukovi borbe. Jedina razlika je što su ove bitke itekako dobrodošle.

Dubrovnik privlači sve više turista otkad je postao filmska lokacija jedne od najpopularnijih serija 21. stoljeća – 'Igre prijestolja', piše u svibanjskom izdanju Bloomberg Markets. Adaptacija novela 'Pjesme vatre i leda' Georgea R. R. Martina privukla je vojsku obožavatelja zamršenom pričom, nasiljem, likovima opsjednutima moći i, budimo iskreni, besplatnom golotinjom.

Igra prijestolja | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Peta sezona, koja se snimala i u Španjolskoj i Sjevernoj Irskoj, počet će se prikazivati 12. travnja u više od 170 zemalja, a najavljuju je kao najnevjerojatniju do sada.

Dubrovnik, u kojem se serija snima od druge sezone, već je najpopularnije hrvatsko turističko odredište, ali zahvaljujući HBO produkciji mnogi lokalci su uspjeli zaraditi glumeći statiste i pomoćne radnike na setu. "Nadam se da će 'Igra prijestolja' učiniti za Dubrovnik ono što je 'Gospodar prstenova' učinio za Novi Zeland", izjavio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Budući da Hrvatskoj treba svaka pomoć koju može dobiti, ovakav način promocije svima itekako odgovara. Ako uz to uzmemo u obzir da je turizam jedna od najznačajnijih (po mnogima trenutno i jedina) stavki koja nas može izvući iz dugova i krize, snimanje poznate serije u Dubrovniku, ali i Splitu i Šibeniku, kao da je dar s neba. 

"Svake godine Dubrovnik bilježi rast turista za 10 posto, a mislim da je 'Igra prijestolja' odgovorna za oko pola tog rasta", izjavio je Vlahušić.

Snimanje Igre prijestolja | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Iako zahvaljujući snimanju serije Dubrovčani godišnje 'podebljaju' prihode iz turizma za oko 10 milijuna dolara, domaće stanovništvo se nada da će i ostatak hrvatske obale postati privlačniji u svijetu zahvaljujući fami koja prati 'Igru prijestolja'. Jer iako su producenti serije potrošili 'samo' 14 milijuna dolara snimajući u Hrvatskoj, Dubrovnik je uspio privući i druge filmske projekte.

Također, da ne spominjemo da grad pošteno zarađuje s turističkim turama koje svima zainteresiranima nude obilazak lokacija na kojima se snimala serija. A šlag na torti bit će vjerojatno pak najavljeni tematski park - na račun serije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.