Kultura
282 prikaza

Mlakić: Dvostruko sam nagrađen za svoj rad...

Josip Mlakić
Matija Habljak/PIXSELL
Mlakić je nagradu za najbolji roman iz edicije Balkan Noir dobio i 2015., kada je žiri očarao knjigom ‘Božji gnjev’

Mislim da bez biblioteke Balkan Noir ne bi bilo niti moje knjige, tako da sam na neki način dvostruko nagrađen, rekao je Josip Mlakić.

Bosanskohercegovački književnik za roman “Crni gavran i bijele vrane” dobio je ovogodišnju nagradu Balkan Noir. 

- Do sada sam na sreću puno puta mogao odgovarati na pitanja o nagradama za pisce, a uvijek sam naglašavao da piscu svaka nagrada smanjuje sumnju u ono što radi. Oduvijek sam bio zaljubljenik u žanrovsku prozu, a posebno u krimiće pa mi ova nagrada zato puno znači - rekao je Mlakić. Nagradu od 50 tisuća kuna uručio mu je Alen Galović, glavni urednik tjednika Express.

- Mlakić je posljednjih desetak godina postao jedan od najznačajnijih autora s naših prostora, a posebna mi je privilegija dati mu ovu nagradu po drugi put - rekao je Galović. 

Književna kritičarka Jagna Pogačnik istaknula je da Mlakić u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri nije imao promašaja.

- U formalnom smislu uzoran i klasičan, odnosno pisan po špranci tvrdokuhanog krimića, “Crni gavran i bijele vrane”daje secesije današnje bosansko-hercegovačke svakodnevice građene od mreže starih i novih grijeha - ispričala je Pogačnik.

Novinar i kolumnist Boris Rašeta rekao je da je sudjelovanje u žiriju Balkan Noira bilo nalik na tobogan.

- Kad se suočiš s tekstom Josipa Mlakića, shvatiš da ovo podneblje može producirati tekstove nalik skandinavskim predvoditeljima žanra. Napet hitćkokijanski Mlakićev roman dokaz je da nam nakon Pavličića i Tribusona možemo očekivati vrhunske napetice - poručio je Rašeta.

Urednik kulture u Expressu Igor Vikić priznao je da nije bilo lako sudjelovati u žiriju knjižene nagrade, ali i da je shvatio kako hrvatska književnost ima budućnost. Književni urednik Kruno Lokotar naglasio je da krimićima raste popularnost.

Glavni urednik 24sata Goran Gavranović istaknuo je kako se krimići razlikuju od ostalih vrsta književnih žanrova.

- Noir je žanr koji piscima dopušta da progovore o nekim društvenim problemima o kojima ne bi mogli pisati u nekim drugim žanrovima - zaključio je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.