Kultura
917 prikaza

Mali zeleni, ET, zvijer od aliena - kako su se mijenjali

Alien
BagoGames/ Flickr/ CC BY 2.0
Stvor kojemu venama teče najgora kiselina i koji je užasavao 1979., danas je tek usputna zabava

Jedna od najboljih odlika originalnog filma "Alien" iz 1979. bilo je to što promotivni materijal gledateljima nije pokazao niti najmanji djelić vanzemaljca koji je u filmu terorizirao posadu. 20th Century Fox je išao za tim da jednom kad prikaže vanzemaljca na djelu, da publika doživi šok u punoj silini udarca. Takav pristup više im se nego isplatio. Tadašnji dizajn aliena postavio je sasvim nove standarde u oblikovanju vanzemaljaca u ZF-u, standarde koji vrijede i 38 godina poslije.

CNN podsjeća da ovih dana u kina upravo dolazi novi nastavak ZF serije "Alien: Savez", samo što su se vremena promijenila, publika se privikla i izgled koji je onomad prizvodio noćne more čak i u budnom stanju, danas teško da je više ikome šokantan. Više ne moraš biti niti ZF sljedbenik za prepoznati koji izgled vanzemaljca odakle potječe.

Alienov izgled plod je zamisli umjetnika H. R. Gigera još iz 1973., koji je stvorio konceptualno djelo originalno predviđeno za nikad snimljenu filmsku verziju "Dine". Angažirao ga je Alejandro Jodorowsky i nitko danas ne sumnja u riječi Alana Deana Fostera, po čijem su djelu snimili film, da je upravo taj dizajn najzaslužniji za uspjeh filma, posljedično i nastavaka.

Alien | Author: Marco Verch/ Flickr/ CC BY 2.0 Marco Verch/ Flickr/ CC BY 2.0

 

 

 

 

 

 

 

Opasni i agresivni alieni u svim oblicima i veličinama pojavljuju se i u "Zvjezdanim stazama". Umjetnik Michael Westmore oblikovao je od 1987. do 2005. više od 100 različitih varijanti ne-zemaljaca, koji su se pojavljivali tijekom godina. Westmore je u svojim memoarima otkrio da je mnoga lica, posebno čela, oblikovao po uzoru na oblike originalnih dinosaura.

Star trek, borgovska kraljica | Author: Sal Ami/ CCBY 2.0 Sal Ami/ CCBY 2.0

Stuart Freeborn zaslužan je za svoj set izvanzemaljaca u "Ratovima zvijezda", a još prije toga osmislio je prethistorijske pretke ljudi s početka filma "Odiseja u svemiru 2001." Njegovo djelo je čak i kultna pojava Yode. Freeborn je, međutim, 1976. naglo završio u bolnici, tako da su se producenti morali snalaziti, pa se u pozadini u kultnoj sceni u zloglasnoj birtiji nalazi mnoštvo vanzemaljaca koji su prvotno bili zamišljeni za korištenje u drugim filmovima.

Star Wars: The Force Awakens | Author: Lucasfilm Lucasfilm

Povjesničar i stručnjak za NLO stvari Jack Womack smatra da su vanzemaljci s velikim ovalnim glavama, odnosno mali sivi ili mali zeleni, posljedica promjene u načinu doživljavanja vanzemaljaca i kod onih koji vjeruju u njih i kod redatelja poput Stevena Spielberga. Preko noći alijeni su prestali biti oni koji dolaze pokoriti Zemlju i postali prijatelji.

Vanzemaljci iz filma "Arrival" | Author: YouTube YouTube

Sedmonošci s ticalima iz "Dolaska" nalaze se negdje između ZF-a i izvještaja o navodnim susretima s vanzemaljcima. Takve pojave su, zapravo, puno češće u znanstvenoj fantastici, koja ima dugu tradiciju glavonožaca koji napadaju sve pred sobom. Vanzemaljci na TV-u za 20 godina mogli bi opet izgledati sasvim drugačije od onih koje gledamo danas. Poput cikličkog karaktera mode, određeni tipovi vanzemaljaca pojavljuju se stalno i iznova. "Crteži vanzemaljaca ili njihovi simboli pojavljuju se u umjetnosti kroz različite povijesne kulture", kaže Westmore.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.