Kultura
4881 prikaza

Lova do krova: Ovo su najskuplje slike ikad prodane

Slika Salvator Mundi
Wikipedia
Stotinama godinama stare slike dosežu basnoslovne svote

Skupocjene umjetnine nisu rijetkost, ali svote od po nekoliko milijardi kuna doista ostavljaju bez daha. U nastavku pročitajte o 10 najskupljih slika ikad prodanih.

1. Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, 1500-5, cijena: 450 milijuna $

Neki vjeruju da je lažnjak, drugi da je samo dijelom original, dok aukcijska kuća "Christie's" tvrdi da se većina uglednih stručnjaka slaže da je "Salvator Mundi" slika naslikana rukom Leonarda da Vincija negdje poslije 1505. godine. Prodao ju je ruski milijarder Dimitrij Ribolovljev anonimnom kupcu.

2. Willem de Kooning, Razmjena, 1955, cijena: 300 milijuna $

Apstraktno ekspresionističko delo nizozemsko-američkog slikara prodano je 2015. u privatnom aranžmanu. Milijarder Kenneth C. Griffin kupio ju je za navodnih 300 milijuna dolara. Trenutačno je na pozajmici u Umjetničkom institutu u Chicagu.

Nakit Neprocjenjivo Style Najveći dijamant ide na aukciju

3. Paul Gauguin, Kada ćeš se udati?, 1892, cijena: 300 milijuna $

Prema nekim izvorima, na koje se poziva većina medija, vjeruje se da je ovo Gauguin ovo delo dijelilo prvo mesto sa Kooningovim sve dok in Da Vinci nije pretekao. Na slici su dvije žene s Tahitija, mjesta gdje je Gauguin često boravio i gdje je i umro. Vlasnik je nepoznat, mada mnogi vjeruju da je riječ o jednom katarskom muzeju.

4. Paul Cézanne, Kartaroši, 1892/3, cijena: 250 milijuna $

U vrijeme kada je prodano, 2011, za 250 milijuna dolara, šuškalo se da je riječ o najskupljoj slici na svetu. Ona je dio serijala od pet verzija. Dok se ostale nalaze u najvećim svjetskim galerijama, ova je u vlasništvu države Katar.

5. Jackson Pollock, Broj 17A, 1948, cijena: 200 milijuna $

I ovu sliku kupio je Kenneth C. Griffin u isto vrijeme kada i Kooningovu "Razmjenu" i također je izložena u Umjetničkom institutu u Chicagu.

6. Mark Rothko, Br. 6 (Ljubičasta, zelena i crvena), 1951, cijena: 186 milijuna $

Djelo je prodano 2014. Rusu Dimitriju Ribolovljevu čime je skoro udvostručena prethodna najviša svota izdvojena za ovog umjetnika apstrakcije. Ribolovljev je, inače, oligarh i vlasnik nogometnog kluba "Monaca" koji je prodao Leonardovog "Spasitelja sveta" prije nekoliko dana anonimnom kupcu.

7. Rembrandt, Dvojni portreti Martena Soolmansa i Oopjen Coppit, 1634, cijena: 182 milijuna $

Riječ je o svadbenim portretima koje je Rembrandt naslikao 1634. Sve do srijede bile su to najstarije slike na ovoj listi. Nalazile su se u vlasništvu porodice Rothschild a kupili su ih 2015, zajedničkim sredstvima, Louvre iz Pariza i Rijksmuseum iz Amsterdama koji ih sada naizmjenično izlažu.

Tito i JFK Doslovno iščupane Top News Morbidno: Ukradene stranice iz Titove knjige žalosti

8. Pablo Picasso, Žene iz Alžira (Verzija O), 1955, cijena: 179 milijuna $

Slika je prije Leonarda držala rekord kao najskuplje djelo prodano na aukciji. To se desilo 2015. u Njujorku kada je bivši katarski premijer, Hamad bin Jasim za nju platio 179 milijuna dolara. Reč je o jednoj od 15 razlitičitih verzija dela, najstarijoj, dovršenoj 1955.

9. Amedeo Modigliani, Ležeći akt, 1917, 172 milijuna $

Stanovnici Londona moći će izbliza diviti se ovom djelu već od sljedeće nedjelje u Galeriji Tate modern, kada se otvara izložba talijanskog slikara. Ovo djelo prodano je 2015. za 172 milijuna dolara na aukciji u New Yorku kineskom biznismenu Liu Yiqianu, nekadašnjem taksistu, koji ju je platio American Express karticom. Izložena je u njegovom muzeju u Šangaju.

10. Jackson Pollock, Br. 5, 1948, cijena: 140 milijuna $

Jedini umjetnik koji je dva puta zastupljen na listi. Kolekcionar i muzički producent David Gefen, prodao je ovu sliku 2006, zajedno sa prethodnim Pollockom i De Koonigom na listi. Vlasnik je želio ostati anoniman, ali je New York Times objavio da je riječ o Davidu Martinezu, partneru u kompaniji "Fintech Advisory Ltd".

(Blic)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:03 24.Studeni 2017.

    skupe sliketine