Kultura
1062 prikaza

"Ljuština, bivši 'zvezdaš', sigurno zna što se događa u Dinamu"

Zlatko Vitez
Patrik Macek (PIXSELL)
Zlatko Vitez govori o majci partizanki, ocu domobranu, te zašto želi glumiti Bobetka u filmu o Gotovini

Sve što naumim, to i ostvarim, rekao je jednom Zlatko Vitez (65), utemeljitelj i umjetničko-organizacijski ravnatelj Glumačke družine Histrion, koja ove godine slavi 40 godina postojanja. 

Zlatko Vitez | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Od 1975. do danas postavili su 70-ak premijera, proputovali cijelu Hrvatsku, pokrenuli 1986. Histrionska ljeta na zagrebačkoj Opatovini, a prvo hrvatsko nezavisno kazalište od Grada je dobilo i Histrionski dom u Ilici 90. 

No kad je prije mjesec dana Vitez u ime Histriona trebao u Skupštini primiti Nagradu grada Zagreba, odbio je to zbog drastično smanjenog proračuna. 

Sve se promijenilo ove subote, kad mu je gradonačelnik Milan Bandić, na otvorenju nove sezone, i uoči premijere “Diogeneša”, osobno uručio nagradu te objavio da je Vitez njegov novi savjetnik za kulturu.

Uoči otvorenja ovogodišnjeg Histrionskog ljeta gradonačelnik Bandić uručio vam je Nagradu grada Zagreba koju je dobila Glumačka družina Histrion, a koju ste prije mjesec i pol dana odbili. Jeste li znali da će vam gradonačelnik uručiti nagradu i zašto i kad ste promijenili odluku?

Pa bilo je ljepše na Opatovini primiti nagradu pred gotovo tisuću ljudi koji su to popratili s oduševljenjem. Da sam je primio u Skupštini Grada, nitko to ne bi ni zamijetio ni popratio u medijima, a ovih dana su novine i portali puni slika gradonačelnika i mene, u srdačnom i prijateljskom ozračju. Nisam ja promijenio odluku samo su se promijenile okolnosti, pa to je barem svima jasno.

U razgovoru za novine početkom lipnja, kritički ste se osvrnuli na Bandićeve savjetnike ciljajući na Duška Ljuštinu, kojeg ste neizravno prozvali zbog smanjenog proračuna od 40 posto. Nekoliko dana poslije Milan Bandić imenovao vas je svojim posebnim savjetnikom za kulturu. Jeste li se u međuvremenu sastali s gradonačelnikom i što ste s njim razgovarali? Je li vaše imenovanje ujedno potvrda da već neko vrijeme Ljuština i Bandić nisu više u idiličnim odnosima? I što točno znači da ste postali posebni savjetnik za kulturu?

Zlatko Vitez | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Nisam prozvao samo Ljuštinu nego i djelatnike iz Ureda za kulturu te predsjedajuću osobu komisije za kazališnu djelatnost, koji su svojom odlukom o smanjenju sredstava za 40 posto zapravo potpisali smrtnu presudu djelatnosti Histrionskog doma i Glumačkoj družini Histrion. I to u godini kada, kao najdugovječnije izvaninstitucionalno glumište u Hrvatskoj, a bogme i “šire“, obilježava 40. obljetnicu svoga djelovanja. O tom problemu razgovarao sam s gradonačelnikom prije nekoliko mjeseci, a njegovi suradnici dobili su zadaću da riješe status Histriona. Kad sam uvidio da se stvar ne pokreće s mrtve točke rekoh: “E sad bi bilo dosta!“. Nije na meni da komentiram odnose Bandića i Ljuštine i ja o tome napokon ne znam ništa, niti želim znati, to pitanje ostavljam njima. A na gradonačelnikovo pitanje želim li biti njegov savjetnik za kulturu odgovorio sam potvrdno. Predsjednik Tuđman je sa mnom kao ministrom kulture i savjetnikom za kulturu bio zadovoljan, trudit ću se da to bude i gradonačelnik Bandić.

Nije li vaše imenovanje na mjesto savjetnika zapravo lukav Bandićev manevar? Kako ćete sad odlučivati o proračunu Histrionima da ne izazovete bijes ostalih gradskih kazališta? Nije li vam Bandić zapravo u ruke gurnuo ‘vrući kesten’?

Prije svega ne vidim razloga da izazivam nečiji bijes. U kazalištu, ali i u kulturi grada Zagreba, djelujem gotovo već pedeset godina, dobitnik sam najvažnijih državnih i strukovnih nagrada, predsjednik Tuđman za stvaranje i promociju Hrvatske države dodijelio mi je čak šest odličja i počasni čin brigadira HV, obnašao sam mnogobrojne političke ali i strukovne dužnosti i zaista u ovom trenutku, bez lažne skromnosti, ne vidim kompetentnijeg čovjeka za mjesto savjetnika našem gradonačelniku. Napokon, veseli me taj ‘vrući kesten’ koji mi je gradonačelnik kako vi kažete ‘gurnuo u ruke’. Mislim da će se mnogi znojiti, a to sigurno neću biti ja.

Zlatko Vitez | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)

Od Ministarstva kulture Histrioni su dobili za 2015. godinu 350 tisuća kuna, isto koliko i HNK u vašem rodnom gradu Varaždinu. Od Grada ste dobili milijun i 180 tisuća kuna. Je li to malo, pogotovo kad kažete da su vaše predstave najposjećenije, pa vjerojatno imate i prihod od prodaje ulaznica?

Očito ne poznajete dovoljno djelatnost i opseg rada Histriona kad možete postaviti takvo pitanje. Samo za ilustraciju, 20 puta smo jeftiniji od svih gradskih kazališta u Zagrebu, a Ministarstvo kulture nas financira za gostovanja po Republici Hrvatskoj. Sve je to uredno dokumentirano i dostupno. Za razliku od drugih kazališta nemamo problem s revizorima.

Jeste li razgovarali s Bandićem o eventualnom ulasku u njegovu stranku i biste li se ponovno aktivirali u politici?

Ne. Sve što sam imao dati u politici dao sam. To je posao za mlađe ljude.

Što mislite o današnjem HDZ-u pod vodstvom Tomislava Karamarka? Koliko je njegov program blizak izvornim idejama HDZ-a?

Mislim da Tomislav Karamarko radi dobar posao. Iz pepela je podigao stranku koju je gotovo uništio Sanader. Kad god me pozove na značajne skupove rado se odazovem i osjećam među tim mladim ljudima pozitivnu vibru. Svako vrijeme nosi svoje, a današnji program HDZa primjeren je ovom vremenu i teškoćama koje nam današnjica, ali i sutrašnjica, nosi. Poznato je da vrstan političar vidi dalje i može svojom vizijom kreirati budućnost. To Karamarko i njegova ekipa dobro rade i želim im od sveg srca uspjeh na idućim izborima.

U jednom od njegovih posljednjih intervjua Karamarko se poziva na pokojnog predsjednika Tuđmana, te je najavio da će ispraviti njegovu pogrešku oko ideje narodne pomirbe, rekavši da je bila naivna, te da bi i Tuđman danas od nje odustao da je još živ. Slažete li se s tim?

Zlatko Vitez | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Ne bih rekao da je bila naivna nego primjerena vremenu. Tuđman je bio pragmatičan političar i dobro je znao da bi ideološki raskol u ondašnjem hrvatskom korpusu bila katastrofa za obranu Hrvatske od četničkog agresora. Stoga je ta njegova politika dala rezultate. Napokon, stvorena je država. Nakon njegove smrti i Mesić i Račan ‘potrudili’ su se da tu njegovu ideju odbace. Čak i da mu se narugaju. Jadno. Stvoreno je, nažalost, duboko podijeljeno društvo koje Milanović gotovo egzekutorski artikulira kao: ‘Ili mi, ili oni’. To je jezik San Juista, jakobinca iz Francuske revolucije. Igra se vatrom. Pritom zaboravlja da je i njegova glava završila na giljotini. Eto, neki dan sam otvorio Muzej torture u Zagrebu, u Radićevoj 14. Preporučujem mu da ide pogledati kako izgleda giljotina. (smijeh)

Majka Katarina bila je partizanka, a otac Ivan domobran, pa kako vi vidite ulogu partizana u stvaranju Hrvatske? Nije li upravo brak vaših roditelja bio najbolji primjer narodne pomirbe?

Riječ je o čistoj manipulaciji trenutno vladajućih. Svi ugledni partizani koji su imali hrvatske primisli ili su ubijeni, kao npr. Andrija Hebrang, ili su zatvarani ili im je onemogućena bilo kakva politička djelatnost. Konkretno mojoj majci još prije nego sam se rodio. I nije se slučajno moja majka udala za hrvatskog domobrana i rodila takvog izuzetnog talenta kao što je moja pozamašnost. (smijeh) Tuđman je kao povjesničar isticao i ulogu hrvatskih antifašista u stvaranju hrvatske države, ali taj posao su ipak odradili dragovoljci Domovinskog rata koji već mjesecima protestiraju, u Savskoj, a prolazni vlastodršci, koji uglavnom u procesu stvaranja države nisu bili, danas na njih šalju policiju na Markovu trgu. Za Milanovića je još prije deset godina Tuđman bio zločinac a sad mu je najedanput partizan kojem bi dao najljepši trg u Zagrebu. Pa neka mu da Titov, ne bih imao ništa protiv. To bi bila prava pomirba.

Zlatko Vitez | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Kritiziraju vas i s ljevice i desnice. Prvi vas smatraju zagriženim hrvatskim nacionalistom, a drugi vam zamjeraju ‘jalovost i manjak poduzimljivosti’. Što vas više od toga ljuti?

Pa ne mogu se ja u svojim godinama ni na koga ljutiti, osim kad su glumci lijeni i ne nauče mi dobro tekst.

Rekli ste jednom da vas nogomet više ne zanima zbog situacije u Dinamu, iako ste bili strastven navijač zagrebačkog kluba. Što vas je najviše razočaralo u vezi s tim klubom i kako komentirate uhićenje braće Mamić?

Nisam bio na maksimirskom stadionu punih petnaest godina i ne mogu komentirati nešto što dovoljno ne poznam. Ali član uprave kluba vam je Duško Ljuština, nekada žestoki ‘zvezdaš’, napokon vidim da je na listi svjedoka za ispitivanje u slučaju ‘braće Mamić’. Sigurno jako dobro zna sve što se događa u Dinamu. (smijeh). To pitanje postavite njemu. Baš me zanima što će odgovoriti.

Zlatko Vitez | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Za listopad je najavljen početak snimanja filma o generalu Gotovini. Hoćete li dobiti ulogu u filmu? Najavili ste da ćete igrati generala Bobetka. Je li vam se javio Vrdoljak?

Čekam poziv. Poznavao sam generala Bobetka. Često smo zajedno recitirali ‘Balade Petrice Kerempuha’, Miroslava Krleže. Znao ih je napamet. Gotovo sve. I ne samo to, izvrsno ih je govorio.

Biste li se okušali u režiranju nekog filma i koja tema bi vam bila izazov?

Danas moraš biti dobar sa Hribarom da dobiješ film, a ja to nisam. Da, imam ideju za film. Zvao bi se ‘Tuđman protiv svih!’.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.