Kultura
648 prikaza

Live pjesme koje su 'rasturile' svoje studijske verzije

Kurt Cobain
Youtube
Vrlo rijetko se dogodi da je live verzija pjesme bolja od one originalno snimljenje, no mi smo zahvalni na ovim iznimkama

Produkcija jedne pjesme traje dugo i košta cijelo malo bogatstvo. Uostalom, producent postoji s razlogom. No ponekad se dogodi da live verzija pjesme potpuno nadmaši originalnu verziju, i tad dobijemo čaroliju.. Evo nekoliko najboljih...

Johnny Cash, 'Folsom Prison Blues', snimljeno 1968. u Folsom zatvoru

Iako je Cash ovu pjesmu prvi put snimio 1955. godine, tek u siječnju 1968. godine ušao je u zatvor u kojem je snimio dva živa nastupa (jedan u 9:40, a drugi u 12:40 sati).

 

U2, 'Sunday Bloody Sunday', s live albuma 'Under A Blood Red Sky' iz 1983.

Zahvaljujući live verziji ove pjesme, U2 se probio u Americi. Ostatak je povijest.

 

The Beatles, 'Twist And Shout' s nastupa Live! At The Star-Club In Hamburg, 1962.

Ne bi vas trebalo začuditi da je ova snimka pružila kultnoj liverpulskoj četvorci vjetar u leđa.

 

Cheap Trick, 'I Want You To Want Me', 1979. 'At Budokan'

Live album 'At Budokan' postavio je ovaj bend na službenu rock mapu, te su praktički svaku 'ne živu' verziju pjesme mogli izbrisati, jer su sve živnule tek ovdje.

 

Nick Cave and The Bad Seeds, 'From Her To Eternity', s live albuma 'Live Seeds' iz 1993.

Iako je nježnija strana Cavea najbolje poslužena kad je snimljena, ne postoji studio na svijetu koji bi mogao proizvesti zvukove poput onih nastalih u live verziji 'Hrom Her To Eternity'.

 

Nirvana, 'About A Girl', MTV Unplugged iz 1993.

MTV Unplugged je iznjedrio nekoliko bisera, a Nirvanin live album s tog nastupa definitivno zauzima visoko mjesto na popisu najboljih.

 

Peter Frampton, 'Baby, I Love Yor Way', s dvostrukog albuma 'Frampton Comes Alive' iz 1976.

Frampton je imao samo 26 godina kad je objavio ovaj album, koji je do danas ostao najprodavaniji live album svih vremena.

 

The National, 'About Today', Virginia EP iz 2008.

Iako Virginia EP sadrži nekoliko live verzija snimaka koje je poznati indie rock bend izveo tijekom svoje Boxer turneje, nijedna nije tako uzbudljiva kao 'About Today'.

 

Bob Marley, 'No Woman, No Cry', s albuma 'Live!' iz 1975.

Dok je originalna verzija s albuma 'Natty Dread' koji je snimljen godinu dana ranije, gotovo komično 'tanka' i sintetična, ova live verzija je tako sočna i osobna da je morate voljeti.

 

Queen, 'We Will Rock You/We Are The Champions', Live Aid at Wembley, 1985. 

Ova skraćena verzija dva velika hita definitivno se ubraja među vrhunce velikog humanitarnog koncerta 'Live Aid' koji je 1985. godine ujedinio svijet.

 

Kiss, 'Rock And Roll All Nite', albuma 'Alive' iz 1975.

Iako Kiss nije, glazbeno govoreći, jako dobra grupa, njegovi članovi su pravi performeri, te bend zna pripremiti pravi spektakl i dići publiku na noge kao rijetko tko drugi. Uvjerite se!

 

Joy Division, 'Transmission', 1980.

Snimljena verzija je čista. Live verzija je čista. No način na koji Ian Curtis izvodi live verziju je jednostavno nekako čarobniji.

 

Radiohead, 'All I Need', Live from the Basement iz 2008.

Iako su sve pjesme s 'Live From the Basement' nastupa automatski postale hit, verzija pjesme s njihovog sedmog studijskoh albuma 'In Rainbows' nema koga nije oduševila.

 

Placebo ft. David Bowie, 'Without You I'm Nothing', 1999.

Placebovim ljubiteljima i studijska verzija ove pjesma postala je ljubav na prvo slušanje, no proslavili su se zahvaljujući ovoj verziji s glazbenim bardom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.