Kultura
24095 prikaza

Legenda YU filma: "Skoro sam se ubila zbog dugova"

Mira Banjac
1/13
Dusko Marusic (PIXSELL)
Slavna glumica ostvarila je brojne filmske, kazališne i televizijske uloge, a mnogi je pamte po ulozi Marije u istoimenoj seriji

Ona je jedna od najvećih glumačkih legendi bivše Jugoslavije i unatoč tomu što je napunila već 88 godina i dalje je glumački aktivna. 

Miru Banjac život nije mazio, ali nikad nije odustajala. Još u djetinjstvu je odrastala dok je trajao Drugi svjetski rat.

"Ja, zapravo, uopće i nisam bila dijete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam tijekom strašnog rata i užasa. Drugo, živjela sam kod bake. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovdje kada je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga s mojom majkom koja je bila lijepa djevojka", rekla je Mira Banjac u jednom intervjuu.

Mira Banjac | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)
Nastavila je priču kako su njezini roditelji živjeli svega četiri godine zajedno, a onda se tata vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njezinoj majci papire za nju i malu Miru. Želio je da i one dođu u Ameriku. Obećanje je ispunio, ali planove im je poremetila rodbina.

"Moji ujaci nisu dozvolili da odemo, i tako smo ostale. Onda je majka otišla u Beograd, gdje se zaposlila. Došao je rat, zatvorile su se granice između Srbije i Hrvatske, ona je ostala u Beogradu, ja u Erdeviku, gdje sam i rođena, kod bake i tetke po ocu, koja je također došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dvije žene su se strahovito svađale, a ja sam živjela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dvije, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski", ispričala je Mira Banjac.

Kada je diplomirala, odmah se udala i to za svoju prvu veliku ljubav, Andreja Jovanovića. Upoznali su se na studiju glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. godini postala majka, rodila je sina Branislava Branu

Obzirom da je rano ostala sama, nije imala dovoljno vremena posvetiti se i sinu i karijeri, tako da je svoj privatni život zapostavila kako bi ostvarila glumačku karijeru.

Mira Banjac na snimanju filma Zvizdan | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)
No, u jednom trenutku u životu zapala je u veliku krizu i to tako veliku da je čak razmišljala o samoubojstvu. Naime, dugovala je puno novca, a nije imala prebijene lipe u džepu.

"Plakala sam od muke po beogradskim ulicama, bila sam na rubu da se ubijem. Morala sam posuditi novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bila situacija iz koje nije bilo izlaza. Jednog dana sam otišla u hotel 'Metropol', naručila kavu, sjela da napišem pismo i htjela se baciti s vrha hotela", rekla je Mira Banjac.

"U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Pitao me želim li raditi i da ima jednu veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena serija Marija, u kojoj sam glumila istoimeni lik iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milijunski. Potpisala sam i vratila sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Nakon toga više ni pola dinara u životu nisam posudila. Ne bi posudila ni da umirem", ispričala je Mira Banjac.

(Blic)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gubec Okuje
    Gubec 22:29 19.Srpanj 2017.

    Jako mi je drago što sam pročitao ovaj članak jer ima poveznica sa mnom naime ja sa bio vozač u seriji Mariji koju je glumila Mira Banjac. Veliki pozdrav gospođi Miri od zuje vozača ako nije zaboravila jer je to bilo 1976 godine!

  • Jugoivo 12:01 19.Srpanj 2017.

    Autorka M. Arslani ocito brka vrijeme dogadjaja a katkad i pojmove. Ako "nema ni lipe" onda je to u danasnje vrijeme ostala "bez para"!