Kultura
73 prikaza

'Krleža je jedan cijeli planet, Ma jedinstven, ali i vrlo neustrašiv'

Nagradu Fric dodjeljuje tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava koji ovaj ugledni izbor sa 75.000 kuna


Zadovoljan sam naslovom. Bilo je alternativnih varijanti, i drugih rješenja, ali smatram da je ovaj bio najprikladniji za ono što tekst donosi. Na kraju, moje učešće u odabiru naslova bilo je, na neki način, minorno i površno jer je naslov došao kao plod jedne rečenice izgovorene od strane mog druga. Rečenicu sam iskoristio u knjizi, i tako se otvorila ideja za konačni naslov romana, rekao je književnik Adnan Repeša, koji je s knjigom "Iza šutnje su planine" ušao u polufinale Književne nagrade Fric.

- Živimo u vremenu u kojem je sramno biti ranjiv; trudimo se biti netko drugi, netko treći, a ponajmanje ono što ustvari, jesmo. Pokušao sam zaviriti tamo gdje sam, kao i svi ostali, krvav ispod kože. Želio sam donijeti sve one detalje koji su ostali u sjećanju, ne baš lijepe detalje, ali opet moje. Želio sam ispričati priču o nečemu što je samo naoko prešućeno, a ustvari je kroz vrijeme predstavljalo kamičak u cipeli. Valjalo je načas stati, i riješiti se boli - rekao je književnik, koji je s temom u djelu bio potpuno okupiran.

 | Author:

- Iskreno, nisam razmišljao o nekakvoj mogućnosti u kojoj bi se roman predstavio na neki drugi način. Pišući, baveći se temom kojom sam bio posve okupiran, zaveden činjenicom da sam u mogućnosti ispisati priču kakvu želim, nastojao sam slijediti rečenice do njihova samoga kraja, i to mi je bilo više nego dovoljno. Sad kad je knjiga pred čitateljima, neki poseban odnos prema njenoj sudbini i nemam. Uradio sam ono što sam mogao; a o svemu, ostalom, odlučit će vrijeme - dodao je književnik.

Za Krležu kaže da je neustrašiv.

- Još od vremena u kojem sam se prvi put susreo s književnim djelom Miroslava Krleže, ostao sam zatečen pred činjenicom njegove neustrašivosti, pred željom da se stvari nazovu njihovim pravim imenom, drhtao sam nad njegovim rečenicama, plašio se svake nove riječi, istodobno se divio piščevoj snazi, njegovoj erudiciji i načinu na koji se hvatao u koštac s vremenom u kojem je živio. Krleža je cijeli planet. Sam i jedinstven - rekao je književnik, koji ne razmišlja o tome kako će potrošiti eventualnu nagradu.

- Ne razmišljam o tome. Činjenica da se moja knjiga našla tu gdje već jest dovoljna je sama po sebi, a novac ionako bude i prođe - zaključio je književnik.

Nagradu Fric i ove godine organizira tjednik Express, a sponzorira Barcaffe, koji podržava nagradu financijskim dijelom od 75.000 kuna, što ćemo uskoro čitati kao 10.000 eura, bruto. Zadnjeg dana Sa(n)jam knjige u Puli bit će javnosti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, između kojih će se odabrati pobjednik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.