Kultura
5090 prikaza

Kralj pedofila: Rockeri i seks s djecom postoje odavno

Michael Jackson
DPA/PIXSELL
Izbacivanje njegovih hitova s radio stanica ispast će privremeno, u svijetu rocka afere s premladim djevojkama izbijale su već u 50-ima

U ljeto 1973. skupina zabrinutih roditelja iz Los Angelesa zaustavila je izlazak šestog broja lokalnog tinejdžerskog glam rock magazina Star i ishodila trajnu zabranu kontroverzne tiskovine. 16-godišnji Michael Jackson tada je već bio velika faca u glazbenom svijetu, ali ne na stranicama Stara. Najmlađi i najtalentiraniji član obiteljskog bubblegum pop sastava Jackson 5 imao je reputaciju ušminkanog afroameričkog zabavljača za najširi televizijski auditorij.

Magazin Star izniknuo je iz dekadentne rokerske subkulture i propagirao je posve drugačiju zabavu upakiranu u sex & drugs & rock’n’roll. Bio je podjednako fokusiran na rock zvijezde i na njihove vjerne pratilje, famozne groupie djevojke. Na američkoj rock sceni one su bile nezaobilazne još od sredine 1960-ih, kad su cure vrlo teško osvajale glavne glazbene uloge.

Michael Jackson Štetne tužbe Life Zbog filma o pedofiliji pada carstvo od 2 milijarde dolara

U to doba samo su Janis Joplin i Grace Slick uspijevale skršiti nepisano pravilo da je rokerski stejdž rezerviran za mačo frajere, a bekstejdž za groupie djevojke, poput Cynthie Plaster Caster, koja je izrađivavala gipsane odljeve penisa svojih slavnih ljubavnika, Pamele Des Barnes koja se proslavila knjigom "I’m with the Band" ili Connie Hamzy opjevane u velikom hitu Grand Funk Railroada "We’re an American Band".

Do kraja 1960-ih razlika u godinama bila je neznatna pa rokeri u ranim 20-im i njihove muze od 18 do 19 godina nisu sablažnjavali javnost u većoj mjeri od hipijevskog isfuravanja slobodne ljubavi. Međutim, magazin Star je 1973. razotkrio puno intrigantniju nuspojavu seksualne revolucije.

Baby groupies heroine sa Sunset Stripa, 15-godišnja Sable Starr i 14-godišnja Lori Maddox, u intervjuima su se naveliko hvalile svojim seksualnim avanturama s Robertom Plantom, Jimmyjem Pageom, Davidom Bowiejem, Mickom Jaggerom, Rodom Stewartom, Jeffom Beckom, Marcom Bolanom, Iggyjem Popom i Aliceom Cooperom.

Kalifornijska javnost doznala je kako da su baby groupies izlazile na Sunset Streep već s 12-13 godina, dok su rokeri s kojima bi najčešće zabrijale u kultnom klubu Whiskey a Go-Go u prosjeku bili dvostruko stariji od njih. Zbog šokantnog otkrića pukla je povelika afera u Los Angelesu, ali u njoj je nadrapao samo Star.

Iggy Pop | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
LAPD nije otvarao istragu, vlasnici Whiskey a Go-Go nisu morali odgovarati na nezgodno pitanje otkud 13-godišnjakinje u njihovu noćnom klubu i nitko nije pozivao na bojkot pjesama ili koncerata prokazanih seksualnih predatora. Paparazzi su i dalje lovili Jimmyja Pagea u društvu maloljetne Lori Maddox, a Iggy Pop je pod stare dane u pjesmi "Look Away" sa svima podijelio sjećanje na noć koju je proveo s 13-godišnjom Sable Starr.

Legendarni rokeri imali su puno više sreće nego pameti u aferi s baby groupies. Prema kalifornijskom zakonu, mogli su biti osuđeni, poput Romana Polanskog, koji je do danas u bijegu zbog presude iz 1977. za silovanje 13-godišnje Samanthe Gailey. U rokerskom svijetu afere s premladim curama izbijale su još od kraja 1950-ih, a najteže gubitke u njima su pretrpjeli veliki Jerry Lee Lewis i Chuck Berry.

Jerry je bio vicekralj rock’n’rolla, prvi do Elvisa, a onda su novinari doznali kako je oženio 13-godišnju blisku rođakinju Myru Gale Brown. Suočio se s totalnim bojkotom na radiju i televiziji, otkazani su mu gotovo svi koncerti, dugo se držao samo na gažama po pivnicama i nikad se nije vratio u vrhove rokerskih top lista, Karijeru je uspješno restartao tek desetak godina kasnije kao country pjevač u Nashvilleu.

Michael Jackson Kralj popa Life Znanstvenici objasnili kako je Jackson uspio ovo izvesti

Chuck Berry je uhvaćen na granici Missourija u autu s 14-godišnjom apaškom curom Janice Escalante, koja je navodno trebala konobariti u njegovu klubu u St. Louisu. Optužen je za seksualno iskorištavanje i osuđen na pet godina zatvora. Žalio se na rasno profiliranje, dugo se vukao po sudovima te na kraju odležao godinu i pol. Najvažniji autor ranog rock’n’rolla vratio se na velike pozornice tek u 1970-ima, kad ga više nitko nije ispitivao što se zapravo dogodilo.

U međuvremenu je viđenijim rokerima zavođenje maloljetnica skoro prešlo u naviku. Od zvijezda iz stare garde najveći skandal isprovocirao je Bill Wyman kad se doznalo kako je negdje oko 47. rođendana ušao u tajnu vezu s 13-godišnjom Mandy Smith. Afera je okončana 5-6 godina kasnije kratkotrajnim brakom. Za razliku od razvikanih mačo rokera, budućeg kralja popa Michaela Jacksona u mladosti nisu pratili nikakvi seksualni skandali. Michael zapravo nije ni imao mladost, nego samo karijeru.

Chuck Berry | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Nije imao ni djetinjstvo jer je od sedme godine bio totalno zaokupljen probama, snimanjima i nastupima s Jackson 5, uvijek u strahu od prestrogog oca koji ga je kažnjavao i za najmanju pogrešku. Izolacija i samoća ostavili su trajne posljedice na njegovu psihu, koje su počele nezaustavljivo izbijati na površinu već tijekom 1980-ih. No tad je bio previše slavan, previše bogat i previše utjecajan da bi se bilo tko usudio ozbiljno intervenirati i uznemiriti najproduktivniju zlatnu koku glazbene industrije.

Samo su ga proglasili ekscentričnim i nastavili obožavati kao kralja. Prodavao je najviše ploča, odrađivao najviše humanitarnih akcija i postao najefikasnije oruđe američkog kulturnog imperijalizma. Prolazio je čak i tamo gdje je amerikanizacija bila osujećena. U Homeinijevu Iranu potajno slušanje Michaela Jacksona bilo je simbol subverzivne mladalačke identifikacije sa zapadnim vrijednostima.

Mit se počeo urušavati 1993. s optužbom za seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg Jordana Chadlera u bajkovitom Neverlandu. U dokumentarcu Martina Bashira "Living with Michael Jackson" iz 2003. i na suđenju za slučaj zlostavljanja dječaka Gavina Arviza razotkrilo se da je kralj opasno poremećen. Mediji su mu unaprijed presudili, ali porota ga je oslobodila. U to doba nije bilo nikakvog organiziranog bojkota njegove glazbe.

Michael Jackson Bliski prijatelji Life Otkrio tajnu: "Jackson nije htio biti ni muškarac ni žena"

Reakcije na novi dokumentarac Dana Reeda "Leaving Neverland" upadljivo su drugačije i odražavaju pojačano senzibiliziranje javnosti za svaki objavljeni slučaj pedofilije.

Izbacivanje Jacksonovih hitova iz radijskih programa u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i Nizozemskoj, povlačenje prastare epizode "Simpsona" s njegovim gostovanjem i stopiranje broadwayskog mjuzikla "Don’t Stop ‘Til You Get Enough", koji je bio najavljen za sljedeću godinu, na kraju će se ipak pokazati kao privremene mjere i ispiranje savjesti jer se ništa konkretno nije poduzelo kad je kralj prvi put obilježen kao pedofil.

Povijest popularne glazbe ne može se izbrisati, kao ni traume zbog kojih je Michael Jackson toliko zastranio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.