Kultura
498 prikaza

Komunistička partija Rusije lansirala projekt 'Lenjinovih selfija'

Selfiji s Lenjinom
Instagram
U pokušaju popularizacije imidža bivšeg vođe, Rusi pozivaju korisnike društvenih mreža da se fotografiraju s kipovima Lenjina

U kakvom su stanju Lenjinovi spomenici širom Rusije, tamošnja Komunistička partija najbolje će vidjeti putem svojega projekta kojim potiču mlade da se fotografiraju s kipom bivšeg vođe, koji je vladao državom od 1917. do 1924. godine, te da fotografiju objave na društvenim mrežama.

Projekt je pokrenut početkom kolovoza na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a vlasnici najboljih fotografija bit će nagrađeni s tabletom na kojem je 45 Lenjinovih djela.

Ideja je to mladeži komunističke partije u Rusiji, koja na „jeftin i učinkovit način želi popularizirati sliku vođe svjetskog proletarijata među mladima“.

Selfiji s Lenjinom | Author: Instagram Instagram

„Definitivno podržavamo ovo. Mislim da bi Vladimir Iljič Lenjin bio zahvalan“, rekao je Gennady Zyuganov, aktivist Komsomala iz sjeverne republike Komi.

U Rusiji je više od 6000 Lenjinovih spomenika. Puno ih je bilo i u susjednoj Ukrajini, ali su tijekom euromajdanskih protesta protiv proruskih separatističkih snaga u istočnom dijelu ove države - srušeni, a taj je fenomen nazvan „Lenjinov pad“.   

Komunistička partija je pak direktni nasljednik tijela koje je vladalo Rusijom gotovo sedam desetljeća nakon Lenjinovog poticanja Oktobarske revolucije 1917. godine, a i dalje je snažna u ruskoj politici. Zyuganova stranka na posljednjim izborima za Dumu u prosincu 2011. godine povećala je svoj udio glasova za više od sedam posto i tako postala druga najmoćnija stranka u parlamentu iza Putinove Ujedinjene Rusije.

No, nisu svi u Rusiji oduševljeni ovom #leninlives kampanjom. Tako ju Nikita Petrov iz grupe za ljudska prava Memorial naziva „pripitomljavanjem tiranina“ te opisuje kao „gestu očajnika“, piše Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.