Kultura
2199 prikaza

Koga skuplja Beyonce? Zavirite u njenu kolekciju umjetnina

Beyonce i Jay Z
DPA/PIXSELL
Najveća zvijezda današnjice i njezin suprug strastveni su kolekcionari umjetnina, slika, fotografija i skulptura

Beyonce i Jay Z su tijekom godina postali pop i kulturne ikone čiji svaki aspekt života, ne samo njihova glazba, privlači pažnju. Sama Beyonce je žena s najviše nominacija za Grammyja (dobila je 22), najnagrađivanija umjetnica MTV Video Music Awardsa (24 zlata), najplaćenija Afroamerikanka u glazbi 2014. i žena koju je The Guardian prozvao "umjetnicom desetljeća". Nastupala je na obje Obamine inauguracije, prodala preko 100 milijuna ploča kao solo umjetnica (i još 60 milijuna skupa s djevojkama iz grupe Destiny's Child).

Beyoncein privatni život, brak, djeca i bogatstvo fasciniraju i njezine kolege i "običan" puk. Najave trudnoće (prve i druge) bile su toliko dijeljene da su se na Twitteru odgovori množili brzinom od 8,868 tvitova po sekundi, a prva fotografija njezinih blizanaca postala je najpopularnija na Instagramu ikada, s preko šest milijuna likeova u osam sati.

Odani sljedbenici Bey i njezinog "Beyhivea" pažnju su, osim na Beyonceinu garderobu, putovanja, blog i skandale prebacili i na umjetnine koje pjevačica i njezin suprug vole sakupljati. Pop ikona svojedobno je zatvarala muzeje kako bi u miru mogla pogledati kolekciju, a portal Artspace pobrojao je sve umjetnike koje Bey obožava i čije radove kupuje.

Prvi na popisu je Awol Erizku koji se i proslavio kao autor fotografija na kojima Beyonce najavljuje da je trudna. Čak i oni koji ne prate rad Beyonce, niti umjetnika rodom iz Etiopije vidjeli su fotografije gotovo nage Beyonce u moru cvijeća zasićenih boja. Erizku, koji je studirao na Yaleu, u svoju umjetnost integrira pop kulturne reference kojima istražuje motive iz afroameričke kulture. Koristi poznate motive koje onda smješta u neobičan ili apstraktni kontekst.

Beyonce | Author: Awol Erizku Awol Erizku

Prije četiri godine pjevačica je posjetila izložbu Kerry James Marshalla u Londonu, a fotografije sa izložbe objavila je i na svom blogu. Marshall je 63-godišnji umjetnik iz Birminghama u Alabami koji stvara u nizu medija - od fotografije, preko slikanja do kolaža i videa. Želi, kako sam kaže, "prikazati egzistenciju crnačkog postojanja bez žrtvovanja ljepote umjetnosti". Afroameričku umjetnost smješta u kontekst zapadnjačke povijesti umjetnosti koja je najčešće pisana od strane bijelaca o bijelcima.

Beyonce i njezina umjetnost | Author: Instagram Instagram

Dva je mjeseca na ljeto 2014. zapuštena Domino tvornica šećera u Brooklynu bila dom skulpturi napravljenoj od šećera koja prikazuje golemu ženu nalik na sfingu. Među 130.555 ljudi koji su došli vidjeti rad umjetnice Kare Walker. Suvremena umjetnica iz Kalifornije u svojem radu bavi se rasom, spolom, seksualnošću i identitetom. Rad od šećera je svojevrsna "počast neplaćenim i izrabljivanim radnicama koje su se bavile šećerom i kreirale naše ukuse za slatko od polja šećerne trske do kuhinja novog svijeta". Beyonce ja fotografiju posjete objavila na svom blogu.

Beyonce i njezina umjetnost | Author: instagram instagram

I u svom već legendarnom videu za album "Lemonade" Beyonce je scenu gdje u žutoj haljini hoda ulicom i razbija prozore zapravo "prekopirala" od umjetnice Pipilotti Rist i jedne od njezinih videa/instalacija koju je Rist napravila za 47 Venecijanski bijenale.

via GIPHY

Beyonce i Jay-Z potegnuli su i do Fort Gansevoort galerije u njujorškom Meatpacking distriktu kako bi pogledali radove mlade umjetnice Sadie Barnette. Cijela je galerija zatvorena kako bi supružnici mogli u miru pogledati izložbu "Compland" prije no što je otvorena za javnost. Barnette, koja živi i radi u Los Angelesu, u svojim djelima tematizira pop i urbanu kulturu. Prije nekoliko godina Beyonce je objavila i video za pjesmu 7/11 koja divu prikazuje kao 'običnu' ženu koja pleše po svom stanu, a u pozadini vidi se crtež Davida Hammonsa na brdu cigli.

Beyonce | Author: Screenshot Screenshot

Hammons je djelo imena "Basketball" napravio tako što je košarkašku loptu neprestano odbijao o bijelu podlogu, a rezultat je apstraktna kompozicija napravljena od prašine i prljavštine sa ceste. Hammons je poznat po tome da u stvaranju koristi i vlastito tijelo.

U stanu se vidi i djelo Richarda Princea iz njegove serije "Hood", na kojima umjetnik oslikava haube automobila koje mu služe kao slikarska platna. Tematizira "američku zaljubljenost u automobile koji simboliziraju velike snove, duga putovanja i eskapizam".

Beyonce i Jay Z obožavaju automobile te imaju kolekciju vrijednu 15 milijuna dolara. Ona je njemu za 41. rođendan poklonila Bugatti Veyron Grand Sport vrijedan dva milijuna dolara, a on njoj za 25. Silver Cloud Rolls Royce.

Beyonce i njezina umjetnost | Author: Richard Prince Richard Prince

Beyonce i jay Z za Halloween 2014. bili su Frida Kahlo i Jean Michel Basquiat, a reper i producent je platio 4.5 milijuna dolara za Basquiata iz 1985. godine. Urbana legenda da se Beyonce i suprug često svađaju oko toga što će objesiti na zid pa kad je Jay Z donio fotografiju Laurie Simmons koja prikazuje pištolj i ženske noge, Beyonce ju je zamijenila drugom fotografijom kultne umjetnice - onom s ženskim nogama i parfemom umjesto pištolja.

Beyonce i njezina umjetnost | Author: Instagram Instagram

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.