Kultura
2330 prikaza

Kako se Bogart viskijem spasio od trovanja vodom

Humphrey Bogart i Lauren Bacall
National Motion Picture Council
Dok su svi ostali članovi ekipe povraćali i imali težak proljev, režiser Huston i Bogart nisu imali nikakvih problema

U doba 1950-ih Hollywood nije imao praksu snimanja filmova po udaljenim lokacijama, no režiser John Huston odlučio je svoj nezavisni film Afrička kraljica snimiti na egzotičnim mjestima Ugande i Konga.

Huston je, uz pomoć velikana Katherine Hepburn i Humphreya Bogarta ipak uspio napraviti filmski klasik koji se i danas smatra jednim od najboljih filmova tog doba.

Film je pušten 1951., a 36 godina kasnije Katherine Hepburn otkrila je neke zanimljive detalje sa snimanja u knjizi "Rađenje Afričke kraljice ili kako sam skoro sišla s uma".

Celebrity Svi su drugačiji Kultura Najveća prevara Hollywooda - desetljećima nas varaju

Afrička kraljica koja se snimala sedam tjedana romantična je komedija i avantura koja govori o dobu Prvog svjetskog rata, a režiser Huston nije ni slutio s kakvim će se izazovima snaći u divljini.

Fotografije sa snimanja Afričke kraljice | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Sa sobom su nosili kante

Zmije otrovnice, krokodili, na milijune komaraca i prljava voda bili su samo neko od njih. Nije bilo nikakvih problema u Ugandi, no stvari su se pogoršale čim su došli u Kongo.

Angela Allen, koja je radila kao pomoćnica snimatelja ispričala je kako su nakon snimanja svi trčali sprint do svojih šatora kako bi pobjegli komarcima, a čim bi ustali okretali su čizme naopačke da bi iz njih izašle stonoge i druga gmižuća stvorenja.

Fotografije sa snimanja Afričke kraljice | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Pranje u crvenoj vodi bila im je standardna praksa. Ta kontaminirana voda bila im je najveći neprijatelj, a u jednom trenutku svi su se uspjeli otrovati s njom. Svi, osim Humphreya Bogarta i Johna Hustona koji su težak proljev izbjegli pijenjem većih količina viskija, ignoriravši vodu. To ih je spasilo od želučanih problema, koji su ostatak ekipe toliko patili da su na filmskim scenama iza rekvizita imali skrivene kante u koje su povraćali, svako malo prekidajući snimanje.

Bolje viski nego voda

Fotografije sa snimanja Afričke kraljice | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

- Sve što sam stavljao u sebe bio je zapečeni grah, šparoge iz konzerve i škotski viski. Kad god je komarac ugrizao Hustona ili mene, pao je mrtav - rekao je kasnije Bogart.

Scena iz filma Titanic TUŽAN KRAJ Kultura Cameron otkrio zašto je Jack u Titanicu morao umrijeti

Unatoč problemima, na filmskom je platnu sve izgledalo savršeno i djelo je postalo trenutni uspjeh - Hepburn je zahvaljujući njemu osvojila svog petog Oscara, a Bogart svoju jedinu nominaciju za tu prestižnu nagradu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:33 24.Lipanj 2017.

    hehe bravo