Kultura
8984 prikaza

Jedna stvar koja se dogodila 1991. je sve promijenila

Kurt Cobain
Press Association/PIXSELL
1991. godina u svijetu se smatra jednom od najvažnijih kada se govori o glazbi

Kada bismo birali najgodinu popularne glazbe izbor bi, navodi The Daily Beast, morao pasti na 1991. jer je to godina koja je u svim žanrovima iznjedrila najviše hitova. To je, tvrde, izuzetno važna godina koja je definirala novo razdoblje u glazbi. 

Michael Jackson | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Početkom 90-ih nastao je novi žanr new jack swing koji je zahvaljujući hitovima Janet Jackson i Whitney Houston postao planetarno popularan. Janet Jackson je krajem 1989. izdala singlicu "Rhythm Nation 1814" koja je dominirala ljestvicama. Whitney Houston smjer new jack swing promovirala je albumom pod nazivom "I'm Your Baby Tonight". Za prvo mjesto na ljestvicama popularnosti s Whitney Houston borila se i Maria Carey sa svojim album "Emotions". 

"Born To Sing", prvi album grupe En Vogue, bio je hibrid između new jack swinga i dance glazbe, što mu je odmah osiguralo popularnost. Pjesme En Vogua još su odzvanjale s radio stanica kada je izašao "The Future", novi album grupe Guy Teddya Rileya.  

Skupina New Edition se raspala, a obojica su njezinih pjevača, Ralph Tresvant i Johnny Gill, prodavali više od dva milijuna kopija svojih albuma. Glavne zvijezde glazbene scene postaju Bell Biv Devoe sa svojim singlom "Poison". U to je vrijeme new jack swing polako istisnuo novi žanr R&B. 

Na vrhu ljestvice u to je vrijeme bila skupina Boyz II Man sa svojim prvim singlom “Motownphilly“ koji je kasnije postao klasik zbog svog hip-hop ritma kombiniranog s acapella pjevanjem.  Američka skupina Jodeci R&B žanr proslavila je singlom "Forever My Lady" koji se stilom razlikovao od stila njihovih prethodnika. Jodeci se isticao i svojim imidžem. Na stil svojih prethodnika koji su njegovali imidž bad boy grupe oni su dodali element ulice. Imidž ulične estetike kasnije će u R&B glazbi postati standard. 

I u hip-hopu su '90-e bile zanimljiv uvod u novo desetljeće. Rep je polako dobivao elemente pop glazbe te je imao sve veći krug publike koja ga je slušala. Pop-rep senzacije poput MC Hammera i Vanile Icea esplodirale su 90. Obojica su izdali albume na kojima se nalazila hit pjesma koja nikome te godine nije izlazila iz glave. 

Godine 1991. pisci pjesama odlučili su iskoristiti popularnost repa. Tako se i skupina De La Soul s novim albumom odrekla hip-hop-hippy žanra koji je ranije njegovala i odlučila se za hitove pop-repa i hip-housa koji su u to vrijeme bili iznimno popularni. 

Zvijezda hip-hopa te je godine postao Ice Cube zahvaljujući grupi Naughty By Nature koja je promovirala iskonski ulični rep. Ice Cube zahvaljujući svom „ljutom“ glasu kojim je opisivao život u velegradu (Los Angelesu) bio je najpoželjniji reper tog razdoblja. 

Dvije najveće rep grupe novog desetljeća postale su Ice Cubeova bivša grupa N.W.A. i Public Enemy. Obje su bile kontroverzne, a njihovi su albumi postali klasici. 

Whitney Houston | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Pojedinačno, prva su mjesta na ljestvicama držali 20-godišnji Tupac Shakur i 17-godišnji Nas. Tupac je došao u središte pažnje nakon što je javnost ismijala Ice Cubea zbog njegovog antisemitizma. Novi glavni dečko s postera postao je i Hurt Cobain, pjevač Nirvane, koji je svojim hitom "Smells Like Teen Spirit" otvorio vrata drugim rock grupama poput Pearl Jama. 

Obje grupe izvodile su grunge rock.  U isto je vrijeme zahvaljujući pjesmama "Losing My Religion" i "Shiny Happy People" postala popularna i skupina R.E.M. Obje su pjesme objavljene na albumu „Out of Time“. Iako se najčešće tvrdi da je za uspjeh alternativnog rocka najzaslužnija Nirvana, neoporive su zasluge i R.E.M.-a za eskploziju tog žanra. 

U 1991. godini popularnost je stekla i grupa The Red Hot Chili Peppers koja je razvila novi zvuk punk-rap-thrash-funka. Godina 1991. na tržište je izbacila i grupe poput My Bloody Valentine i Blura. U rock glazbi, međutim, popularan nije bio samo alternativni rock nego  hard rock te već spominjani grunge. Najveći hard rock band na planeti 1991. postala je Metallica sa svojim radio hitovima "Enter Sandman" i "Unforgiven". Iste se godine kao novost pojavio i irski rock band U2. 

Početak popa u 1991. obilježile su megazvijezde Prince i Michael Jackson. Obojica su te godine izdali svoje najbolje hitove: "Purple rain" (Prince) i "Bad" (Jackson). 

Gledajući unatrag 1991. je doista bila prekretnica u popularnoj glazbi, jer ono što je bilo popularno te godine bilo je popularno cijelo desetljeće. Pred kraj '90-ih prestalo je biti čudno ako je neka rap zvijezda postala pop ikona ili ako su se rockeri počeli oblačiti kao tinejdžeri. Svi su ti elementi bili predstavljeni 1991. godine. Te godine oprostili smo se od Freddija Mercuryja te od Milesa Davisa. To je bila godina koja je promjenila sve.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ivan4402 20:43 28.Svibanj 2017.

    Niste napomenuli kako je 1991. osnovna oasis koji je bio uz nirvanu daleko najpopularniji bend devedesetih godina 1994-1998, sa puno više prodanih albuma od rhcp i sličnih. A u velikoj britaniji nakon beatlesa daleko najpoularniji bend puno veći od U2 tih godina.

  • šiki 20:28 28.Svibanj 2017.

    1991. godina - kakve veze ima ta godina s pojavom grupe U2, ili s pjesmama: Purple Rain ili Bad...!?