Kultura Nagrada Fric
523 prikaza

Jedan od finalista za Nagradu Fric: Kristian Novak

Kristian Novak
Marko Prpić/PIXSELL
"Ciganin ali najljepši" totalni je hit, Novak je bivši karataš, danas je profesor germanistike i kroatistike...

Ako je itko ove godine u Hrvatskoj književni hit, onda je to Kristian Novak s briljantnim romanom “Ciganin, ali najljepši”. Njegov roman je ujedno i jedan od 13 koji su ušli u zadnji krug Nagrade Fric Expressa i sponzora Barcaffea. I nije 75.000 kuna ono što je najbitnije. “Evo, iskreno, književne nagrade jako su mi važne. Daju golem poticaj za dalje. One bitnije nagrade, kao i javna pohvala neke kritičarske ili spisateljske veličine, za relativno mladog autora imaju inicijacijski značaj”, odgovorio nam je na direktno pitanje.

On kaže da doista vodi računa o tome tko će ga čitati, ali tek nakon što je gotov s pisanjem romana. “Razmišljanje o tome što će tko reći ili misliti inhibira”, kaže Novak. Vrlo vjerojatno u tome ima i pravo. Što bi inače bila posljedica situacija poput one kad je za njegov roman “Črna mati zemla” udruga U ime obitelji tražila da mu roman izbace s popisa školske lektire?

Nagrada Fric Književnost Kultura Kome 'Fric' za prozu? U uži izbor 13 knjiga

“Obradovao me je prijedlog popisa lektire s ‘Črnom mati zemlom’. Ali nisam slutio što mi se sprema. Mjesecima je trajala hajka, moja obitelj prošla je svašta i teško sam podnio što me se pljuje jer duboko vjerujem da ta priča nosi plemenito i časno breme”, objašnjava Novak te ističe da su se, ako je takvih i bilo, koji su očekivali da će u tom romanu pronaći “pornografiju”, jako razočarali.

Njegov “Ciganin, ali najljepši” u svakom slučaju već je pobrao određeni broj priznanja. Dotle da HNK u Zagrebu za sam kraj godine najavljuje premijeru kazališne predstave redatelja Ivice Buljana kojoj je Novakov roman predložak. Za roman Novak kaže da je pratio odnos između Roma i neromskog stanovništva izbliza još od djetinjstva, a da je o tome pisao kako bi se suočio sa svojim osjećajima glede kompleksnih međuljudskih odnosa u svome Međimurju.

Kristian Novak je bivši karataš, danas je profesor kroatistike i germanistike. Već i svojim prvim romanom „Črna mati zemla“ poharao je književnu scenu, da bi se drugim romanom plasirao u najuži krug izbora za Nagradu Fric.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.