Kultura
757 prikaza

Izdavački rat: Obamama 60 milijuna dolara za memoare

Michelle i Barack Obama
REUTERS
Predsjednički par dogovorio je rekordni honorar za otkup autorskih prava

Barack i Michelle Obama odlučili su kome će dati prava za objavu njihovih memoara i odluka je pala Penguin Random House, piše britanski Guardian.

Financijski uvjeti ugovora nisu javno objavljeni, ali Financial Times je objavio da su ponude izdavača premašivale 60 milijuna dolara što je rekordna svota za memoare jednog američkog predsjednika. Usporedbe radi, bivši predsjednik Bill Clinton dobio je 15 milijuna dolara za pisanje memoara 2004. godine, dok je George Bush dobio nekih desetak milijuna dolara za knjigu "Prijelomne točke".

"Apsolutno smo oduševljeni da ćemo nastaviti suradnju s predsjednikom i njegovom suprugom", stoji u izjavi šefa Penguin Random Housea, Markusa Dohlea. Ista izdavačka kuća objavila je tri ranije knjige koje je Obama napisao, a kako piše Independent, vodio se pravi rat među izdavačkim kućama.

Barack i Michelle Obama čitaju slikovnicu djeci | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

HarperCollins, u vlasništvu austrijskog medijskog mogula Ruperta Murdocha, i Simon & Schuster u vlasništvu američke medijske kompanije CBS bili su drugi zainteresirani za memoare predsjedničkog para. Zanimljivo je spomenuti da je bračni par Obama odlučio pisati odvojene knjige, ali otkup autorskih prava su dogovarali zajednički. Velik dio autorske naknade planiraju donirati u dobrotvorne svrhe, a pretpostavlja se da će biti iznimno prodavane knjige. Memoari predsjednika obično su bili suhoparno štivo, ali otkako je Bill Clinton opisao svoje doživljaje u Bijeloj kući, memoari redovito postižu milijunske naklade.

Zasad se ne zna što će sve Obama napisati u knjizi, ali očekuje se da će biti faktografski opisi događaja tijekom njegova dva mandata u Bijeloj kući. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.