Kultura
3718 prikaza

Hrvati u Igri prijestolja: "Glumili smo goli besplatno"

Jamie i Cersei Lannister
1/14
HBO
Statisti koji su glumili u Igri prijestolja dok se snimala u Hrvatskoj uglavnom imaju dobra iskustva s produkcijom i glumcima u seriji

Prva epizoda sedme sezone "Igre prijestolja" dočekana je u ponedjeljak navečer,neki su je uspjeli pogledati već u nedjelju u tri ujutro, a premijera nove sezone, koja se čekala duže nego sve prije nje, a i trajat će manje od svih do sada idealan je trenutak da se prisjetimo kako su hrvatski statisti doživjeli rad na seriji u petoj sezoni.

"Meni su, nažalost, izbacili scenu u kojoj čak i izgovaram nešto", rekla nam je prije dvije godine Sanja, koja je statirala u seriji u Dubrovniku. 

Snimanje Igre prijestolja u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
Ona je statirala i u drugoj sezoni skupa sa svojim partnerom Sašom. Oboje su od studentskih dana budžet popravljali statiranjem pa Sanji nije promakao prvi oglas za "Igru prijestolja" 2011. godine.

"Već sam pročitala sve knjige i pogledala prvu sezonu serije. Bila sam presretna što će se snimati u Dubrovniku. Saša se nije prijavio jer je to zapravo skupo - trebaš platiti put da dođeš na casting, pa onda i na probu kostima, a nemaš garancija da ćeš uopće dobiti posao. Trebaš biti baš ludi obožavatelj da se upustiš u nešto takvo. Te godine nije puno ljudi znalo za audiciju pa je bilo lakše proći. I sve je bilo opuštenije. Tada smo imali tulume s glumcima i mogli smo ih upoznati. Poslije je to postalo teže", rekla je tada Sanja. 

Oboje su 2014. na snimanje potrošili godišnji odmor. Tražile su se stotine statista za snimanja u Dubrovniku, Splitu i Šibeniku, a Sanja i Saša prijavili su se za Dubrovnik, koji u seriji predstavlja prijestolnicu King’s Landing. Čim su stigli, naletjeli su na Lenu Headey, koja igra zlu Cersei Lannister, kako izlazi iz trgovine skupim torbama.

"Malo tko bi je i prepoznao s kratkom crnom kosom i tetovažama po cijelim rukama. Lena je izrazito simpatična i draga. Imala je rođendan za vrijeme snimanja pa smo joj mi statisti odlučili prirediti iznenađenje i svi joj otpjevati ‘Happy Birthday’. Nažalost, od toga nije bilo ništa jer je tog dana snimala vrlo tešku scenu u kojoj treba biti tužna pa je produkcija nije pustila k nama jer bi to puno teže odglumila nakon naše čestitke", kažu Sanja i Saša.  

Snimanje Igre prijestolja u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
Iako je statistima zabranjeno na setu prilaziti glumcima, mnoge su uspjeli upoznati. Kažu kako su negativci iz serije privatno redovito najsimpatičniji, poput Jacka Gleesona koji je izvrsno utjelovio dijaboličnog mladog kralja Joffreya, ili Roryja McCanna, koji igra surova Psa Sandora Cleganea.

"Jedino Natalie Dormer, koja glumi pokvarenu mladu kraljicu Margaery, i u stvarnosti ostavlja sličan dojam", dodaju. 

Sanju je posebno ugodno iznenadio Ian Beattie, koji igra negativca Meryna Tranta. Kad su se 2014. sreli, sjetio je se sa snimanja četiri godine ranije i stao da se pozdrave i fotografiraju. Peter Dinklage, koji glumi patuljka Tyriona Lannistera, otišao joj je po naranču kad mu je rekla da je gladna. 

Sanja i Saša kažu kako se ljubaznošću prema statistima ističe glumica Emilia Clarke, koja glumi svima omiljenu “majku zmajeva” Daenerys Targeryen. Na kraju snimanja tražila je da se svi okupe kako bi ih pozdravila i fotografirala se s njima.  

"Ali od svih poznatih koje sam tamo sreo najviše mi znači što sam na jednom od tuluma upoznao Michaela Clovisa, direktora fotografije moje najdraže serije ‘Breaking Bad’, koji je režirao neke epizode ‘Igre prijestolja’, priznaje Saša.

Iako je sudjelovanje u snimanju serije ovoga ranga za hrvatske pojmove vrlo glamurozan posao, treba znati da nije lagan. Plaća je 240 kuna po danu, bez obzira na broj odrađenih sati, a dan počinje vrlo rano.  

Snimanje Igre prijestolja u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
"Dizali smo se između dva i najkasnije četiri ujutro. Snimanja su obično počinjala oko sedam sati, no prije toga te trebaju urediti, a to traje. Produkcija je stvarno vrhunska. To nisu samo kostimi, frizura i šminka, nevjerojatno je na kakve detalje paze. Imam sićušnu tetovažu na vratu koja se i ne vidi od kose, ali uvijek su mi je prekrivali. Jednom su mi prašili kosu jer im je tog dana izgledala kao da ima umjetni crveni sjaj. Kad smo bili odrpanci, premazivali su nam ruke da izgledaju prljavo, iako smo stajali u masi i nitko neće vidjeti ni nas, a kamoli naše ruke. Imaju i lak kojim ti premažu zube da izgledaju crni i pokvareni", nabraja Sanja.

Najneugodniji dio posla je, slažu se Saša i Sanja, beskrajno ponavljanje i čekanje da dođe red na tvoju scenu. Produkcija statistima ne plaća smještaj, ali, ističu, zato hrane na setu nikad nije nedostajalo i bila je dobra.

Radilo se obično do 19 sati, nakon čega su redovito bili toliko umorni da bi se samo srušili u krevet. Dnevnica može biti nešto veća od 240 kuna ako se snima po lošem vremenu, a najviše dobivaju statisti koji se pristanu skinuti pred kamerama.

Snimanje Igre prijestolja u Dubrovniku | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
Golotinja se plaćala 1500 kuna po danu, a statisti već prilikom prijave odgovaraju na pitanje jesu li spremni na to. Produkcija nije imala problema s nalaženjem statista za takve scene, ali u Hrvatskoj ih se nije puno ni tražilo, obzirom da su se scene u bordelima i slično, gdje je bilo golotinje, snimale izvan Hrvatske. 

Jedan od hrvatskih golišavaca nije tražio čak ni poseban honorar. 

"Naš frend Filip rekao je da će snimati i besplatno, samo da bude gol u seriji", smiju se Sanja i Saša.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.