Kultura
241 prikaza

Hip hop 40+: Nakon debakla slijedila je revolucija

Black Eyed Peas
DeviantArt
Album je inspiriran hip-hop stripom ‘Masters of the Sun: The Zombie Chronicles’, koji je will.i.am napravio za Marvel Comics

Rock'n'Roll je najprije osvojio svijet kao razuzdana tinejdžerska zabava. Kad se malo uozbiljio i prešao u univerzitetske kampuse, nova dobna granica bila je označena hipi parolom "ne vjeruj nikome iznad tridesete". U suvremenim rokerskim alter i indie frakcijama još ima mnogo mladalačkog duha, ali klasični rock je nepovratno ostario zajedno sa svojim bjeloglavim protagonistima i sljedbenicima, kojima je Lou Reed ostavio poruku "ne vjeruj nikome ispod pedesete".

Hoće li proces starenja na sličan način zahvatiti klasični hip-hop? O tome će odlučivati hip-hop generacija 40+, trajno navučena na "old school" beatove i rime, a sve manje zainteresirana za aktualne kolaboracije reperskih doajena i mlađahnih trap prvaka. Starija hip-hop škvadra dobila je vrlo neočekivanog saveznika s povratničkim albumom The Black Eyed Peas "Masters of the Sun Vol. 1" (Interscope /Universal).

Jimi Hendrix Prirodno 'high' Znanost Zbog ovoga u mozgu glazba 'podiže' isto kao i seks i droge

Jedan od najuspješnijih američkih bendova prve dekade 21. stoljeća u špici planetarne popularnosti prodao je više od 30 milijuna albuma i 40 milijuna singlova, ali je najveći promet napravio iritantno banalnim dance pjesmuljcima "Boom Boom Pow" i "I Gotta Feeling", zbog kojih je potpuno izgubio nekadašnji "real hip-hop" kredibilitet.

Školski frendovi William Adams (will.i.am) i Allan Pineda (apl.de.ap) pojavili su se na L.A. hip-hop sceni ranih ‘90-ih. Prvi mentor njihovu bendu Atban Klann bio je legendarni Eazy-E iz N.W.A., koji ih ipak nije upetljao u svoje gangsterske obračune. William je doma imao drugačijeg uzora, ujaka Lynna Caina, s respektabilnom karijerom u američkom nogometu. Atban Klann ostao je bez izdavača kad je Eazy–E umro od AIDS-a, pa su William, Allan i Jaime Gomes (Taboo) pokrenuli novi bend The Black Eyed Peas.

Njihov nagli uspon poklopio se s dolaskom pjevačice Fergie Duhamel, koja im se pridružila na trećem albumu "Elephunk". Multiplatinasti hip-hop bestseler iz 2003. i još komercijalniji sljedeći album "Monkey Business" katapultirali su ih među superzvijezde, a will.i.am se nametnuo kao jedan od najtraženijih svjetskih producenata s klijentima poput Michaela Jacksona, Rihanne, Britney Spears, Justina Biebera i K-pop grupe 2NE1.

Black Eyed Peas | Author: DeviantArt DeviantArt

Enormnu popularnost iskoristio je za agitiranje u predsjedničkoj kampanji Barracka Obame s pjesmom "Yes We Can" i nakon toga postao rado viđen gost u Bijeloj kući. Premda je naslov petog albuma The Black Eyed Peas "The E.N.D" bio tek akronim od "The Energy Never Dies", razočarani hip-hop fanovi pročitali su ga kao "kraj" čim su skužili da je u studijsku ekipu ušao David Guetta.

Zaredali su se veliki dance i EDM hitovi praćeni hrpom nominacija za Grammy, samo nažalost više ništa nije podsjećalo na epohalni "Elephunk". Rekordna naklada od 11 milijuna izgledala je kao prenapuhani balon koji mora puknuti. To se dogodilo 2011. nakon koncertne promocije šestog albuma "The Beginning".

Fergie je napustila bend, Taboo se borio s karcinomom koji je srećom pobijedio, dok se will.i.am posvetio solo karijeri i raznim slobodnim aktivnostima, od potpore međunarodnom natjecanju robotičara do vlastitog dizajna pametnih satova. The Black Eyed Peas reaktiviran je prošle zime tvrdim hip-hop singlom "Street Livin'", a zatim je najavio povratnički album politički obojenom pjesmom "Ring the Alarm".

Michael Jackson Kralj popa Life Znanstvenici objasnili kako je Jackson uspio ovo izvesti

Kalifornijski reperi nisu zvučali nimalo uvjerljivo u pozivanju na revoluciju, ali jesu u razotkrivanju duboke moralne panike oko imigrantske krize jer sva trojica imaju neameričke korijene - Adams na Jamajci, Pineda na Filipinima, a Gomes u Meksiku. Album je inspiriran hip-hop stripom "Masters of the Sun: The Zombie Chronicles" koji je will.i.am napravio za Marvel Comics.

Među vokalnim pojačanjima našli su se još jedan stari reper Nas, sjajno uklopljen u manifestnu uvodnu temu "Back to Hip Hop", Nicole Scherzinger (ex Pussycat Dolls) u "Wings" i korejska pjevačica Lee Chae-rin (ex 2NE1) u "Dopeness", a ranije snimljena pjesma "All Around the World" jedna je od posljednjih snimki prerano preminulog Malika "Phife Dawg" Taylora (A Tribe Called Quest).

Vađenjem semplova i citata iz "Back to Life" (Soul II Soul) i "Tom's Dinner" (DNA vs Suzanne Vega) posebno je istaknuta nostalgija za inovativnom britanskom trip-hop produkcijom ranih ‘90-ih koja je svojedobno puno slabije dopirala do američkog auditorija. Albumom "Masters of the Sun Vol. 1" The Black Eyed Peas okajali su svoje grijehe iz prošlog desetljeća, uklonili neugodne EDM mirise i pokazali da bi viđeniji stari reperi mogli potrajati jednako dugo kao stari rokeri.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.