Kultura
339 prikaza

Hasanbegovića kao ministra nije zanimao dijalog ni suradnja

Siniša Ružić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Glumac zagrebačke Gavelle kandidat je Mosta u 1. izbornoj jedinici i njihov vjerojatni prijedlog za ministra kulture

Glumac ste po profesiji. Zašto ste ušli u politiku? Naime, na devetom mjestu na listi MOST-a u I. Izbornoj jedinici?

Ne smatram svoj angažman političkim , nego neophodnim društvenim sudjelovanjem. Godinama sam nezadovoljan stanjem i u kulturi, i u društvu. Shvatio sam da nitko neće mijenjati umjesto nas stvari koje ne valjaju. To je na nama, građanima, umjetnicima, ljudima iz kulture. Želim potaknuti i druge kolege, a pogotovo mlade, da se aktivno uključe u to promišljanje i konkretne poteze. Mladi umjetnici i kulturnjaci, oni koji sada izlaze iz škole, moraju glasovati na izborima i tako za sebe graditi okvir u kojem će moći djelovati.

Radili ste na MOST-ovom programu za kulturu. Možete nam reći temeljne odrednice?

Na prvom mjestu je već sveopća teza o povećanju izdvajanja za kulturu iz državnog proračuna na 1%. Obzirom na velike obveze plaćanja državnih dugova u budućnosti, težište smo stavili na bolji nadzor nad sveukupnim lokalnim i državnim izdvajanjima, i njihovu racionalniju i kreativniju preraspodjelu, da se i s ovoliko sredstava učini više nego do sada. Svakako je nužno jačanje suradnje kulture, kulturnih industrija i resursa sa sektorima turizma, zabave, i generalno jačanje gospodarsko-tržišnog konteksta kulture .

Siniša Ružić | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Što se u kulturi uopće može učiniti s manje od 0,5 posto proračunskih izdvajanja?

Može se uštediti tamo gdje se novac godinama baca, na nepotrebne režijske troškove, i plaćanje onih koji svoj posao ne rade. Sigurno se i sa sadašnjim sredstvima može učiniti više. Međutim, moramo uzeti u obzir i lokalne proračune za kulturu, od kojih je npr. zagrebački veći od 400 milijuna kuna. Tu je i HRT pretplata, tako da se radi o puno širem izvoru sredstava.

Možete li to popraviti, kakvo je stajalište Mosta?

Možemo. Racionalnije dijeljenje sadašnjih sredstava, i iznalaženje novih izvora, te konstantna težnja ka povećanju izdvajanja za kulturu, u skladu s općim ekonomskim stanjem u državi. Otvorit ćemo nova polja suradnje s drugim djelatnostima.

Kako ocjenjujete mandat ministra Hasanbegovića - biste li vi digli ruku za njega, odnosno, biste li je digli ako Most opet bude sastavljao vladu s HDZ-om?

Njegov mandat bio je obilježen restriktivnim mjerama, i nije uspio posredovati pozitivne poteze, a bilo ih je. Nažalost, loša komunikacija između ministra i onih koji nisu njime zadovoljni, doživljava se kao glavna odrednica njegova mandata. To je greška i njega samog i njegovih službi koje nisu pokazale interes za dijalogom i konstruktivnijom suradnjom.

Biste li vi potpisali, kao ministar, rješenje o imenovanju g. Blaževića za intedanta riječkog HNK, što Hasanbegović nije htio?

Siniša Ružić | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ako grad Rijeka financira HNK sa 97%, onda u tome omjeru ima pravo i odlučivati o intendantu. Mislim da ministarstvo u puno značajnijem iznosu mora sufinancirati HNK Ivana pl. Zajca, i onda sudjelovati u odlučivanju o intendantu. No i intendantov program mora više uzimati u obzir onaj dio umjetnika i publike koji su zainteresiraniji za tradicionalniji i konzervativniji dio programa, a takvih je u Rijeci svakako više.

Kultura je u krizi, nakladništvo knjiga naročito. Što biste poduzeli za spas nakladnika i knjige?

Zalažem se za jačanje potpore knjižnom i književnom stvaralaštvu, brojnosti kvaliteti prijevoda na strane jezike, jačanje knjižnične djelatnosti, povećanje elektroničkih publikacija, i veću popularizaciju knjige i čitanja.

Siniša Ružić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

HAVC - kako ocjenjujete njihov rad? Nije li HAVC pogurao najjaču audiovizualnu industriju u regiji? BIste li tu što mijenjali?

HAVC je uređivanjem sustava filma i komplementarnih djelatnosti reformirao taj sektor. Podržavam djelovanje HAVC u smjeru afirmiranja kulturne i kreativne industrije kao jedne od glavnih grana rasta i razvoja hrvatske ekonomije i društva. No, bitna odrednica za mene je i bolje uključivanje u financiranje HAVC-a onih umjetnika koji imaju izvrsna ostvarenja i nagrade, a s HAVC-om imaju lošu komunikaciju i slabu materijalnu podršku. Moja idealistička zamisao je novi veliki filmski kompleks, u kojem bi se smjestile i medijske škole. Volio bih da Jadran film postane ono što je nekad bio, i s tim značajem, i sa svim onim ljudima iz struke. Kao i u drugim sektorima kulture, i tu je potrebno veliko pomirenje.

Most želi mijenjati Zakon o HRT-u. U kojem pravcu? Je li prijedlog zakona već napisan?

Mnogobrojne relevantne rasprave o HRT, medijima i medijskim politikama, nisu uobličene u zakone koji zadovoljavaju struku i javnost, i to je posao koji nas čeka. Svakako se zalažemo za smanjenje HRT pretplate na 50-65 kuna, povećanje iskoristivosti radnih i kreativnih resursa unutar HRT-a, i korištenje pravnih službi HRT-a u naplati zaostalih pristojbi, a ne pogodovanje pojedincima i interesnim skupinam izvan HRT-a.

Siniša Ružić | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Kakvo je vaše mišljenje o Oliveru Frljiću? BIste li ga voljeli vidjeti u nekom HNK-u?

Pa on je prisutan svojim radom u riječkom HNK. Da, volio bih vidjeti talentiranog Frljića u vrhunskim realizacijama, i u još značajnijem kazališnom radu, ali ne bih volio vidjeti Frljića koji neistinito prikazuje neke aspekte Domovinskog rata, i svojih kolega u njemu, jer je očito da ne vlada činjenicama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.