Kultura
5663 prikaza

Glumci i kazališta u ratu protiv ekstremne desnice

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih
1/2
Patrik Macek/ PIXSELL
Donosimo veliki dossier o pokretu otpora radikalnoj desnici, koji je začet u hrvatskim kazalištima.

Ako se malo bolje pogleda zajednička fotografija političara Zlatka Hasanbegovića i intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč, snimljena prije desetak dana, ne mora se biti stručnjak za neverbalnu komunikaciju da bi se zaključilo kako tu nešto vraški ne štima. Iako se rukuju i kurtoazno smješkaju, i on i ona su ispružili desnice ne bi li ostali na solidnoj distanci, a Dubravka Vrgoč je još i lijevu ruku savila u laktu i prislonila je uz tijelo, pa izgleda kao da njome drži nevidljivi štit. Fotografija je snimljena dan uoči Stare godine.

Atmosfera je bila svečana – praizvedena je predstava “Ciganin, ali najljepši”, na kojoj se okupila sva društvena i politička elita. Nakon premijere za ovu je predstavu odmah nastala jagma i karte su već sad rasprodane za sve termine do veljače. U trenutku pisanja ovoga teksta, u HNK Zagreb, ako je suditi po internetskoj prodaji, ne može se kupiti karta ni za jedan događaj u idućih nekoliko tjedana. Rasprodan je balet “Gospoda Glembajevi” koreografa Lea Mujića, koji je proglašen najboljim baletom u 2017., pa je dobio i nekoliko nagrada Hrvatskoga glumišta. 

Nikša Bareza Živa legenda Kultura Legendarni umjetnik: "Sve se vrtjelo oko Hajduka"

Rasprodana je i 700. izvedba opere “Ero s onga svijeta”, zatim sve tri predstave “Tko pjeva zlo ne misli”, kao i opera “Zaljubljen u tri naranče”... Stanje izgleda idilično – trebali bi biti zadovoljni i publika, i glumci, i ravnateljica, kao i javne institucije koje financiraju HNK, a to su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. Ipak, prije nekoliko dana, dvadeset glumaca Drame HNK napisalo je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Gradske skupštine Andriji Mikuliću pismo, u kojemu kažu da su zabrinuti zbog imenovanja Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće. Naime, Gradska skupština potkraj prosinca po hitnom je postupku na dnevni red uvrstila prijedlog imenovanja Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK. 

Zlatko Hasanbegović | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Važno je da ovo nije bio redoviti izbor svih članova Kazališnog vijeća, nego se tim izborom zamijenilo samo jednu dosadašnju članicu – Snježanu Abramović - Milković. Simptomatično je da je baš sad bivši ministar kulture Hasanbegović postao član Vijeća. Ne samo da je mnogo puta kritizirao rad intendantice Vrgoč, nego je zbog nje napao i aktualnu ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. Svi se još sjećaju rujanskog saborskog aktualnog sata na kojem joj je Hasanbegović postavo pitanje: “Hoće li nakon natječaja za novog ravnatelja Drame HNK dva člana Kazališnog vijeća, koja predstavljaju Ministarstvo kulture, dati suglasnost za ponovni izbor gospodina Ivice Buljana koji je, i ranije nadahnut kolegom Oliverom Frljićem i poduprt javnim novcem, HNK pretvorio u stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma?”.

Osim toga, još od vremena kad je bio ministar kulture, Hasanbegović je sumnjao u pozitivne financijske izvještaje Dubravke Vrgoč. Samo sat vremena prije nego što će otkucati ponoć i završiti njegov mandat ministra kulture 18. listopada 2016. godine, na internetskim stranicama ministarstva objavio je zapisnike o nadzoru nad HNK Rijeka, HNK Zagreb i HAVC-om. Budući da se tad njegov zapisnik točno u ponoć pretvorio u bundevu, Hasanbegović vjeruje da je došlo vrijeme da bundevu ponovno pretvori u zapisnik i stavi ga na dnevni red Kazališnog vijeća HNK. Za to mu treba još jedan glas u Vijeću, a neki vjeruju da ga je već i pronašao. Uz Zlatka Hasanbegovića i Duška Ljuštinu, koji predstavljaju Grad Zagreb, te Ivu Hraste Sočo i Srećka Šestana, koji predstavljaju Ministarstvo kulture, tu su još i predstavnici HNK - Vlasta Ramljak iz Drame, Svebor Sečak iz Baleta i Saša Ivaci iz Opere. Upravo bi u ovom posljednjem bivši ministar kulture mogao pronaći kompanjona. 

Edina Pličanić, primabalerina i nacionalna prvakinja Orašar Kultura 'I ja sam kao mlada imala krvave nožne prste'

Naime, Ivaci je prošle godine na lokalnim izborima bio kandidat na listi Brune Esih, s kojom Hasanbegović sjedi u Gradskoj skupštini. E sad, iako Kazališna vijeća nemaju izravan utjecaj na program kazališnih kuća, ona imaju iznimno važnu ulogu u životu kazališta jer na natječajima biraju kandidata za ravnatelja ili intendanta, prihvaćaju program, imaju uvid u financije, prate realizaciju programa te imaju nadzornu i savjetodavnu funkciju. Tako bi se ostatak ovog, ali i idući mandat Dubravke Vrgoč, koja ima podršku ministrice Obuljen, mogao uskoro pretvoriti u noćnu moru u kojoj će Hasanbegović od nje i njezinih službi, kad god to poželi, tražiti na uvid svaki papir i detaljni financijski izvještaj, za svaku predstavu – kako onu prošlu, tako i buduću. Neposredno nakon imenovanja u vijeće Hasanbegović je jasno dao do znanja da Vrgoč neće mirno spavati dok je on tu. 

- Te neosporne činjenice da je Vrgoč uspjela privući publiku u HNK su neka vrsta njezina marketinga koji ona iznosi u javnost. O stvarnim činjenicama i rezultatima njezina rada raspravljat će Kazališno vijeće. Izabran sam u Kazališno vijeće kao predstavnik Grada Zagreba koji po zakonu ima jasno definiranu ulogu jer financira HNK s 49 posto sredstava - rekao je prije nekoliko dana. A sad kad već govorimo o novcu, trebalo bi i o brojkama. Zanimljivo bi bilo čuti zašto se Hasanbegović baš bacio na kontrolu gradskog novca baš u HNK, kad novac Zagrepčana curi na sve strane, pa je mogao izabrati i neku puno lukrativniju granu gospodarstva kojoj bi dobro došao nadzor, pa tako uštedjeti stanovnicima glavnog hrvatskoga grada mnogo veće iznose. Evo i kako. 

Prije svega, proračun Ministarstva kulture u 2018. godini povećan je samo za 6,5 posto i iznosi oko 1,2 milijarde kuna, što je tek 0,9 posto državnog proračuna. U odnosu na jedno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, ili prometa, mora i infrastrukture, ili pak poljoprivrede, to su – iako ne mali, ali zapravo zanemarivi iznosi. Osim toga, teško da bi se bilo kojeg kazališnog intendanta ili glumca ili redatelja moglo vidjeti da vozi skupocjeni mercedes kakvog vozi recimo - presvijetli Andrija Vrbanić, svećenik iz Ivanovca i tenor u tamburaškom sastavu Baje. Dalje – budžet HNK Zagreb je oko 91,000.000 kuna. Od tog iznosa 51% daje ministarstvo, a 49% Grad Zagreb, dakle oko 45,000.000 kuna. U proračunu Grada Zagreba za 2018. godinu piše da je gradski budžet 8,7 milijardi kuna.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek Hrvatski teatar Kultura Ginekolozi i ovrhovoditelji vode nam kazališnu politiku

Od tog iznosa – piše u Bandićevu proračunu doslovno ovako: “Rashodi za rekreaciju, kulturu i religiju odnose se na financiranje kulturnih ustanova, pomaganje raznih kulturnih programa i djelatnosti, sufinanciranje sporta, subvencije za zakupninu dvorane Arena i sl. - potrošit će se 665 milijuna kuna”. Najvećim dijelom podrazumijevaju tekuće donacije i kapitalne pomoći. Tekuće donacije - 460 milijuna kuna - odnose se na sufinanciranje sporta - 207 milijuna kuna vjerske i privatne vrtiće i škole, 96,5 milijuna kuna za kulturu  - npr. knjižnice, muzeje, kazališta, glazbenu, likovnu, filmsku djelatnost te neprofitne organizacije... 

Već na prvi pogled račun ne štima, jer kad se zbroji 460 milijuna za sport, 207 za vjerske i privatne vrtiće te 96,5 milijuna za kulturu zbroj nije 665, nego oko 765 milijuna. Sto milijuna je već dakle nestalo pri aljkavu zbrajanju, ali što je to u odnosu na gotovo devet milijardi proračunskih kuna Zagrepčana? Dalje – za kulturu u Gradu Zagrebu se, prema ovim podacima, izdvaja daklemanje – tek 96,5 milijuna kuna, što je oko 0,1 posto gradskog budžeta. A sad ono najvažnije. Prije nekoliko tjedana Bandić je riknuo poput ostarjelog, promuklog lava kako će od Ramljaka tražiti da Agrokor vrati Gradu dug od nevjerojatnih 113,000.000 kuna. Od tog iznosa, čak 67,000.000 kuna otpada na ZET koji je pomagao Todoriću tako da je preko njegova Tiska godinama prodavao karte. I ne samo to, nego su te karte na prodajnim mjestima Tiska za keš kupovali i sami ZET-ovi vozači, da bi ih prodavali Zagrepčanima i maržom od prodaje punili Todorićeve financijske rupe!!!  

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 14:50 15.Siječanj 2018.

    Nikad nisam pročitao nigdje , ima li ta Bruna muža ???

  • jluci82 12:21 15.Siječanj 2018.

    zlatko je bolesniji i od samog goebbelsa,a bruna bi bila opakija od heydricha i roehma zajedno

  • antonio55 11:24 15.Siječanj 2018.

    Za ovoga lika se može samo jedno reći;;IDI BRE-PA SE LEČI!!!