Kultura
4488 prikaza

Ginekolozi i ovrhovoditelji vode nam kazališnu politiku

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
1/5
MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL
U Ministarstvu kulture ne poduzimaju ništa jer kako kažu, čekaju novi zakon

Dok se u Zagrebu još uvijek iščekuje sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo glasati o novom ravnatelju Gradskog kazališta Gavella, ni u drugim hrvatskim gradovima nije ništa bolja situacija. Kultura je i dalje pod patronatom politike preko raznih poluga, a jedna od njih je zasigurno Kazališno vijeće. Ovo tijelo u životu kazališta igra jako važnu ulogu. Ono bira ravnatelje ili intendante, prihvaća program, ima uvid u financije, prati realizaciju programa i ima nadzornu i savjetodavnu funkciju. No, kako Kazališna vijeća funkcioniraju i kako lokalni političari zamišljaju kulturu, najbolje se vidi u nekoliko najvećih hrvatskih gradova, u kojima postoje i nacionalne kazališne kuće. 

U Osijeku tako u Kazališnom vijeću sjedi predsjednik stranke Desno, Anto Đapić. I dok se kazalištarci pitaju odakle njemu za to kompetencije, Đapića je to pitanje jako naljutilo:

- Recite mi, molim Vas, tko se buni protiv mog imenovanja u Kazališno vijeće HNK Osijek? Samo oni koji bi me najradije živog u grob zakopali. A ja uživam kad su moji protivnici bijesni. Dajte mi ime osobe koja bi bila kompetentnija od mene da sjedi u tom vijeću? Podsjetit ću vas da sam bio u dva mandata gradonačelnik Osijeka i rješavao financijska i druga pitanja u HNK Osijek. I ne samo to. Ja sam po posjetama kulturnim događajima vjerojatno najkulturniji čovjek u Slavoniji, izgovorio je gotovo u dahu Anto Đapić, član Kazališnog vijeća HNK u Osijek. 

Anto Đapić, član Kazališnog vijeća HNK Osijek i predsjednik stranke Desno | Author: Marko Mrkonjic/PIXSELL Marko Mrkonjic/PIXSELL

Ipak u Zakonu o kazalištima jasno pišu kriteriji za izbor članova Kazališnih vijeća. One članove koji ne dolaze iz matične kuće bira gradska skupština i oni prema Zakonu moraju biti izabrani "...iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi…"

Da ponovimo: "... iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi..."

A evo kako to izgleda u, primjerice, Varaždinu:

U Kazališno vijeće HNK Varaždin sjede bivši novinar i bivši glasnogovornik MUP-a i Vlade RH Zlatko Mehun. Uz njega sjedi i Anislava Kaniški, vlasnica obrta za knjigoveške i tiskarske usluge inače inženjerka prometa koja dolazi iz stranke Reformista Radimira Čačića. Uz njih, tu je i članica HDZ-a, tehnološka tehničarka Otilija Cvetko, koja je - ni manje, ni više, nego predsjednica vijeća.  

Otilija Cvetko, članica Kazališnog vijeća HNK Varaždin | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Nažalost, bivša predsjednica Kazališnog vijeća smijenjena je, jer je uglavnom bila trn u oku svim gradskim vlastima. Ona se zove Spomenka Dragović i njezin je krimen to što je profesorica kroatistike i komparativne književnosti, predaje Medijsku i Scensku kulturu, doktorandica je književnosti - grana teatrologija, zatim ima završeni poslijediplomski studij s prihvaćenom temom doktorskog rada vezanog uz varaždinsko kazalište. Ujedno je autorica znanstvenih radova o varaždinskoj kazališnoj prošlosti i suvremenosti, te menadžerica za izradu EU-projekata, te odlikovana Medaljom Grada Varaždina zbog iznimnih postignuća u promicanju varaždinske kazališne prošlosti i suvremenosti, nabrojile su svojedobno Varaždinske vijesti. 

Iako je tamošnja redateljica Ksenija Krčar uputila gradu prigovor zbog kriterija izbora u Kazališno vijeće - nitko se na njezin vrisak nije ni osvrnuo. Pobunio se protiv takvih kriterija i glumački ansambl, no ni to nije pomoglo. Glumac Marinko Prga i sam je bio svojedobno predstavnik kazališta u Kazališnom vijeću, pa se prisjetio kako je izgledao rad u tom tijelu:

- Nakon dva mandata provedena u Kazališnom vijeću imam fobiju od ikakvih komisija i članova poslanih u teatar po „partijskoj dužnosti“, uglavnom kazališnih analfabeta, koji bi trebali donositi bitne odluke vezane uz kazalište. Jedna nas je novopridošla vijećnica u uvodnom govoru srdačno pozdravila i rekla kako ona do sad „inače nije išla u kazalište, ali će u budućnosti to ispraviti. 

Marinko Prga, glumac u HNK Varaždin | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Ni u Splitu nije izgleda nimalo bolja situacija, upozorava teatar.hr. U Kazališnom vijeću Gradskog kazališta lutaka Split sjedi Lidija Bekavac koja je prije nekoliko godina bila članica Uprave županijskih cesta, i Vanda Školneković, inače voditeljica Odsjeka prisilne naplate i zatvaranja vodovoda i kanalizacije. U Kazališnom vijeću Gradskog kazališta mladih od troje članova, jedan je ginekolog Zdeslav Benzon, a drugi je Dražen Nikolić, član nadzornog odbora splitske organizacije HDZ-a, inače obrtnik. 

No, ako lokalni političari žele imati podobne na čelu kazališta, Zakon o kazalištima u čl. 38 predvidio je da Ministarstvo kulture bude vrhovni korektiv svih nepravilnosti:

"Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata nacionalnih kazališta i nacionalnih kazališnih družina obavlja Ministarstvo kulture." Ali na upit redakcije portala teatar.hr što kane poduzeti po pitanju imenovanja Ante Đapića u Kazališno vijeće HNK Osijek, iz Ministarstva su odgovorili da su svjesni problema:

-...Zakon o kazalištima propisuje da se članovi kazališnih vijeća biraju 'iz reda ugledni umjetnika i radnika u kulturi'. Na žalost, vrlo često se događa da se u kazališna vijeća, ali i u upravna vijeća drugih ustanova u kulturi, muzeja, knjižnica ili orkestara, biraju osobe koje nemaju prethodnog iskustva u području umjetnosti i kulture. Neki od njih su kroz svoj rad bili svojevrsni promatrači kulturnih djelatnosti ili sudjelovali u izvršnoj ili predstavničkoj vlasti... ali ih se ne može smatrati radnicima u kulturi ako nisu aktivno djelovali u području kulture i umjetnosti."

Bilo bi sve to divno i obećavajuće, no onda slijedi pravi šok. Nigdje u odgovoru ne piše da će Ministarstvo tražiti smjenu takvih nekompetentnih članova Kazališnih vijeća, nego da će u nacrt novog Zakona o kazalištima preciznije definirati tko može biti njihov član, a tko ne:

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

- ... Ministarstvo kulture predlaže preciznije formulacije kako bi se bolje definirali kriteriji za izbor predstavnika u tijelima upravljanja kulturnim ustanovama... kako bi se izbjeglo moguće arbitrarno tumačenje važećih zakonskih odredaba, piše u odgovoru. 

Drugim riječima - nećemo mijenjati nezakonito izabrane članove, nego ćemo mijenjati Zakon! A do danas još nije izrađen ni njegov nacrt, što znači da bi novi mogao biti izglasan kroz godinu dana! 

U međuvremenu, jučer je portal Šibenski.hr objavio novi slučaj Kazališnog vijeća HNK Šibenik u koje su izabrane HDZ-ovka Anita Škugor Kodžoman, ravnateljica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, te pjevač Marko Škugor. To što će dvije zaposlenice u zdravstvu sjediti u Kazališnom vijeću, sugestivan je signal u kakvom je stanju ova grana hrvatske kulture.

I zapravo, u pravu je Ante Đapić koji je razgovor na temu svog imenovanja u Kazališno vijeće HNK Osijek zaključio:

- Naravno da ću u Kazališnom vijeću zastupati interese Grada Osijeka i onaj svjetonazor za koji se i sam zalažem. Nikad neću dopustiti da u HNK Osijek režira jedan Oliver Frljić i njemu slični. Kultura jest politika, to je bar svima jasno!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sholekakhaz 09:10 16.Prosinac 2017.

    Moje ime je Shole Kakhaz. Prije dvije godine moj muž traži razvod i otišao nakon dvadeset sedam godina (27) braka. Molio sam ga i on nije Slušajte, otišla sam svojim prijateljima i on nije bio gdje se nalaziti. Rekao sam ... prikaži još! svojoj prijateljica o situaciji i ona mi savjetuje da vidim nazvanu carobnjak OGAGA KUNTA. Javio sam mu se putem e-pošte, ogagakunta@gmail.com

  • ivanh4 19:52 15.Prosinac 2017.

    Objavite tko nam sjedi u SUBNO-ru i Vladia nakon toga će svaki normalan čovjek povratiti i početi mrziti ovu državu. Objavite ako smijete, svi ćemo se prosrarati!!!