Kultura
5051 prikaza

Filmska zvijezda; rezala si lice staklom, vene, pila...

Judy Garland i Liza Minelli
Wikipedia
Njen život bio je pijana tragedija koja joj se dogodila zbog slave koja ju je pratila od djetinjstva do kraja života

Ondje na ekranu Judy Garland pamtimo po velikim lijepim očima i jednim od najslavnijih glasova Hollywooda.

Bila je Dorothy u mjuziklu "Čarobnjak iz Oza" i Esther u "Zvijezdi je rođena", pjevačica u "Čovjeku koji nestaje" i "Negdje iznad duge". Iza kulisa, Garland je živjela drugačijim, manje sretnim životom, uhvaćena u klopku bez izlaza.

Glumica, koja je umrla od predoziranja lijekovima 22. lipnja 1969., sa samo 47 godina, tema je novog filma "Judy" koji će u kina stići 27. rujna. Film u kojem glumi Renée Zellweger, prikazuje zadnje tjedne njezinog života, na turneji u Londonu i njezinu preranu smrt. Judy je zapravo već davno prije toga bila ovisnica, alkoholičarka, opsjednuta seksom i imala je suicidalne sklonosti.

Stevie Phillips, koja je počela kao tajnica u njujorškom Freddie Fields Associatesu, polako je gradila svoju karijeru i postala Judyna menadžerica. Radila je to tri godine – između 1961. i 1964. što je značilo da je pratila glumicu i pjevačicu na svim njezinim inozemnim turnejama i koncertima, pa je i bila svjedokinjom svih njezinih bizarnih ponašanja na putu.

Ležala je kao mrtva i krvarila

To znači da je svjedočila odmoru na Karibima, gdje je Garland gotovo gola izašla na hotelski balkon i pjevala prolaznicima iz sveg glasa pjesmu iz filma "Over the Rainbow". Ili trenutku u kojem je slavna glumica u svojoj garderobi razbila ogledalo na ormariću za šminku i krhotinama rezala vlastito lice.

Odnosno onda kada je glumila da će otići kući iz bolnice jer su liječnici i medicinsko osoblje bili prema njoj prestrogi, pa je na njih urlala: "Kako se usuđujete vi jeb*** moroni tako se ophoditi sa mnom kao da sam jeb*** komad govedine?"

Pred kraj turneje, Garland je velikodušno dovela na pozornicu svoju menadžericu da bi s njom otpjevala duet, a zatim ju agresivno gurnula nazad u backstage jer se ispostavilo da Phillips ne može otpjevati svoju dionicu. Ukratko – život Judy Garland bio je roller-coaster, a menadžerica Steve Phillips je ona koja je vrištala na prednjem sjedalu prvog vagona, piše New York Post.

Judy Garland TRAGIČNA ZVIJEZDA Life Zvali su je ‘svinja’: Nije smjela taknuti hranu na stolu

"Iako su koncerti uvijek bili divni, ono što se događalo prije i poslije nije bilo ni približno tako. Ponekad je bilo prilično grozno, a nekoliko puta umalo tragično", piše Phillips u svojim memoarima iz 2015. koje je nazvala 'Judy & Lisa & Robert & Freddie & David & Sue & Me'.

Jedna se katastrofa gotovo kobno završila za obje žene. Garland je provela dvotjednu stanku u hotelu 'Sahara' u Las Vegasu 1962. godine, i iako je njezina slava izblijedjela, hotel ju je ipak smjestio u glamurozni apartman s penthouseom.

Nakon redovnog nastupa u 22 sata, supijana zvijezda je kao i obično inzistirala da Phillips nastavi s njom provod koji bi obično uvijek završavao s doručkom – odreskom s jajima u 8 ujutro. Ili bi svoju menadžericu držala budnom u hotelskoj sobi u kojoj je igrala igru 'Gin&Rummy' da bi u sat vremena progutala 20 do 30 tableta da bi mogla zaspati.

Jedne takve noći, dok se drogirana Garland povukla u svoju spavaću sobu, zakoraknula je i naglo se onesvijestila. Licem je najprije pala na ugao staklenog stola. Brutalni pad joj je prerezao usnicu, a staklo joj je probilo nosnicu, prošlo kraj desnog oka i udarilo u čelo. Dok je nepomično ležala krv joj je tekla iz glave i natapala tepih. Phillips je ostala u šoku i pomislila da se dogodilo najgore.

"U panici sam se sagnula da vidim da li diše, previše sam se uplašila da bih je mogla pomaknuti ili čak dodirnuti. Ipak sam joj pokušala napipati puls. Bila sam užasno prestrašena, nisam imala pojma je li živa ili mrtva", piše Phillips.

Rezanje vena usred telefonskog razgovora

Užasnuta, nazvala je direktora hotela Stana Irwina, koji je bio stručnjak za takve situacije jer ih se puno puta nagledao. Irwin je brzo stigao s liječnikom, koji im je potvrdio da Garland samo spava jer se toliko obeznanila s lijekovima da nije ni osjetila bol. Odnio ju je u krevet i oduzeo preostale tablete.

Objavili su u tisku da se odgađa njezin nastup do daljnjeg zbog problema s glasnicama, te je dogovoren novi nastup u 2:30 ujutro za tjedan dana. Sve to je dogovoreno dok je ona ležala u potpunoj nesvijesti.

Kad je napokon došla k svijesti nekoliko sati kasnije uslijedio je novi šok.

"Vrištala je 'pogledaj me' dok sam joj davala vrećice s ledom. 'Kakav jeb*** led, gdje su moji lijekovi? Trebaju mi tablete odmah! Kud ste mi ih sakrili?"

Phillips je tvrdila da je liječnik tako odlučio no Garland joj nije vjerovala. Ušla je u kuhinju, zgrabila veliki nož i bacila ga prema Phillips.

"Bila je vjerojatno u stanju ubiti me. Istući. Bila je luda od bijesa", napisala je njezina menadžerica.

Phillips, koja je tad bila u ranim 20-im godinama, izjurila je iz njezinog apartmana i zatvorila se u svoju sobu, te ostala tamo spavati satima. A onda ju je nazvao glavni agent David Begelman koji je bio s Garland u ljubavnoj vezi. Rekao je da Judy žali što se sve tako dogodilo i da bi joj se htjela ispričati. Naravno Begleman je riješio s liječnicima da joj vrate tablete pa se smirila.

Scena iz filma Tvornica Tvornica Kultura Kad radnici otmu gazdu i drže ga kao taoca - makar na filmu
Phillips je htjela završiti suradnju, ali kako je napisala, sat vremena kasnije i s 200 dolara više u džepu, pristala je na razgovor s Garland.

No, kad nije bacala noževe u druge, onda ih je koristila protiv sebe. Godine 1963. između dva koncerta u Bostonu, Phillips i Garland boravile su u hotelu Ritz-Carlton s pogledom na Boston Common. Pjevačica se uglavnom presvlačila prije i nakon koncerta u garderobama dvorana u kojima bi nastupala. No, te noći htjela se presvući u svom apartmanu.

Kad je Phillips stigla u pomoć, Garland je usred razgovora prerezala vene na svojoj ruci.

"Kad je to napravila, ostala je sjediti i gledati u mene smješkajući se", prisjetila se Phillips koja je te večeri na sebi imala bijelo odijelo, koje je uskoro postalo sasvim crveno i natopljeno krvlju.

Šlatanje menadžerice

Uvjerena je da su brojni pokušaji Garland da se ubije uglavnom bili unaprijed smišljeni kako bi privukli pažnju muškaraca s kojima je bila u ljubavnoj vezi. Ovaj put to je bio Begelman. On je dojurio iz susjedne sobe u kojoj je boravio i odmah zvao liječnike.

"Liječnik je stigao tako brzo da sam čak mislila da mu je Judy najavila da će prerezati žile", zapisala je Phillips.

No unatoč tome što je ponekad dijelio krevet s Garland, Begelman je bio zauzet. Naredio je Phillips da odmah ode do trgovine i kupi mnogo narukvica kojima će prikriti zavoje na Judynoj ruci. Iako se upravo bila pokušala ubiti, nakon toga bi došla na pozornicu kao da se ništa nije dogodilo.

"Održala je fenomenalan koncert i nitko nije mogao ni naslutiti što se događalo sat vremena ranije", prisjetila se Phillips.

Iako je njihov odnos bio poslovno partnerstvo, Garland i Phillips su se prilično zbližile, jednom čak i previše.

"Jednom kad smo se vozile u autu, njezina je ruka krenula od mog koljena prema bedru i mojem međunožju. Njezin potez nije bio nehotičan. Ništa što je ona radila nije radila slučajno", kaže Phillips koja se tad upravo bila udala. Kaže da se ukočila i bila sasvim nesposobna govoriti, a Judyna ruka nastavila je kliziti.

Tek kad je Phillips uz smiješak uzela Judynu ruku i vratila ju u njezino krilo, Garland je prestala. Nastavila se ponašati kao da se ništa nije dogodilo.

"Ideja o intimnosti sa Judy me revoltirala. Htjela sam ju odbiti no bilo me strah hoću li zbog toga izgubiti posao, hoću li ju uvrijediti ako ju pregrubo odbijem", pisala je Phillips.

Davor Dujmović Slavni Perhan Kultura Tragična smrt YU zvijezde - nije dočekao tridesetu

Kada je Garland umrla 1969., Phillips je živjela samo jedan blok od pogrebnog doma Frank E. Campbella na Manhattanu, gdje je bio ispraćaj. Phillips nije otišla.

"Nisam imala snage za to", napisala je Phillips.

"U jednom sam trenutku prešla Petu aveniju i gledala ljude koji u redu čekaju na ulazak. Sjedila sam na klupi kraj Central Parka i razmišljala o svemu o čemu sam razmišljala i tijekom naše suradnje: Kako bi se svi ti ljudi osjećali da znaju sve ono što sam ja znala?"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:36 12.Rujan 2019.

    puno slave uništi