Kultura
282 prikaza

Dijele se Emmyji, evo 24 razloga da ih dobije 'Igra prijestolja'

Cersei Lannister
HBO
Bliži se dodjela nagrada Emmy, a iako 'Igra prijestolja' nikad nije dobila nagradu za najbolju dramsku seriju, evo zbog čega ju je zaslužila

'Igra prijestolja' nominirana je za Emmy u kategoriji najbolje dramske serije. Nagrada je to koju nikako da osvoji, a mnogi unatoč jakoj konkurenciji tvrde da je kranje vrijeme da serija koja nas je pet sezona držala na rubu živaca konačno dobije debelo zasluženu nagradu. 

Iako joj neće biti lako izboriti se za ovaj kipić, Igra prijestolja ga je zaslužila zbog svih šokantnih scena koje nam je priuštila u zadnjih pet godina.

Ova serija nikad nas nije razočarala kad je riječ o smrti, izdaji i rezanju ekstremiteta, bar za one koji nisu prethodno čitali knjige.

U čast natjecanja za najbolju dramsku seriju, TIME je rangirao najluđe preokrete u povijesti 'Igre prijestolja'...

24. Trovanje Myrcelle

Peta sezona

Nije da ovo nismo mogli predvidjeti. Ne samo da bi ratnice Sand Snakes bile beskorisne da Myrcella nije umrla, nego joj je odzvonilo u trenutku kad je Jamieu rekla da je sretna što je on njezin pravi otac.

23. Stanissova 'smrt'

Peta sezona

Ovo nije dospjelo na više mjesto na listi jer je bilo prilično očito da će Brienne promaknuti ona svijeća, iako joj je to bio jedini zadatak (!) kako bi ubila Stannisa i osvetila Renlyja. No ostaje nejasno je li Brienne odradila posao ili ne.

22. Ayra ostavlja Hounda iza sebe

Četvrta sezona

Sve do ovog trenutka, vidjeli smo da je Ayra u stanju napraviti i najbrutalnije stvari, no nekako smo se nadali da će imati milosti prema onima koji su joj bliski i koji su joj pomogli. No, ispalo je da nije baš takva dok nije ostavila jadnog Hounda na brdu.

21. Cersein 'hod srama'

Peta sezona

Znali smo da će kazna koju će Cersei dobiti biti brutalna, ali ova stravično duga scena nas je svejedno šokirala.

20. Napad Bijelih šetača na Wildlingse

Peta sezona

Lukavi gledatelji vjerojatno su shvatili, čim se Karsi pohvalila kćerima na brodu ispred Wildliga i Jona Snowa, da će ih uskoro napasti vojska Bijelih šetača. No broj ledenih zombija je sve zaprepastio.

19. Arya ostaje bez vida

Peta sezona

Da, bilo je užasno kad je Arya oslijepila. No mnoge druge katastrofe koje su uslijedile u posljednjoj epizodi zadnje sezone navele su nas da zaboravimo na taj detalj.

18. Shae izdaje Tyriona

Četvrta sezona

A mislili smo da su našli pravu ljubav.

17. Daenerys preživljava vatru

Prva sezona

Ovo je trijumfalni moment iako su vjerojatno čak i oni koji nisu prethodno čitali knjige predosjećali da će Daenerys biti lik kojeg ćemo gledati više sezona. 

Daenerys sa svojim zmajevima | Author: Wikipedia Wikipedia

16. Joffrey samostrelom ubija prostituku

Treća sezona

Joffreyjeve ubilačke eksapade su zapravo teški sadizam.

15. Jamiejeva ruka je odrezana

Treća sezona

Ubojica kralja bez ruke? Jamie nakon ovoga definitivno nije bio isti.

14. Jamie je gurnuo Brana iz tornja

Prva sezona

Poznavajući Lannistere, činjenica da je Jamie gurnuo dječaka s tornja nije baš šokantna. No sjetite se da se ovo dogodilo u prvoj epizodi, a tad nismo imali pojma što nas sve čeka.

13. Ubojstvo kroz mjesečeva vrata

Četvrta sezona

Čim je prvi put prikazan bezdan mjesečevih vrata, bilo je pitanje trenutka u kojem će netko upasti u njih. Bilo je šokantno gledati Lysu Arryn kako pada u smrt.

12. Sam ubija Bijelog šetača

Treća sezona

Tko bi rekao da će 'knjiški moljac' Sam, od svih ljudi, biti onaj koji će ubiti Bijelog šetača?!

11. Tyrion ubija Tywin i Shae

Četvrta sezona

Znali smo da Tyrion neće propustiti šansu da ubije Tywina, ali Shae?!

10. Ygritte umire

Četvrta sezona

Pravu ljubav Jona Snowa ubio je dječak Olly.

9. Drogo 'okrunio' Viserysa

Prva sezona

Sve do ove scene znali smo da Dany može biti nemilosrdan, ali i da 'Igra prijestolja' može biti tako kreativna kad su u pitanju scene ubojstava.

8. Stannis žrtvuje Shireen

Peta sezona

Ovo je bilo stvarno šokantno, čak i čitateljima knjige. Ali ono što je bilo stvarno iznenađujuće je činjenica da je hladnokrvna Selyse osjećala grižnju savjesti zbog toga.

7. Melisandre rađa bebu duha koja je ubojica

Druga sezona

Melisandre - dovoljno je samo reći njezino ime.

6. Ramsay odreže Theonov penis

Treća sezona

A mislili smo da je Joffrey užasan.

5. Jon Snow "umire"

Peta sezona

Svaka čast na tome što su pokušali uvjeriti publiku da je riječ o nepromjenjivoj situaciji. Vidjeli smo te, Melisandre!

4. Joffrey umire

Četvrta sezona

Kralj je umro! Doslovno svi, osim njegove majke, su osumnjičeni. Jedan od najboljih poteza 'Igre prijestolja' je bilo stavljanje ove scene smrti u drugu epizodu četvrte sezone, kad je publika naučila da pokolj počinje pred kraj sezone.

3. Nedu Starku odrubljuju glavu

Prva sezona

Ubojstvo glavnog lika (i najpoznatijeg glumca) u prvoj sezoni je prilično odvažan potez.

2. Smrskavanje lubanje golim rukama lubanja

Četvrta sezona

Taman smo se ponadali da je Oberyn Martell pobijedio, ali Mountain je preživio, a Martell prerano poveselio. Ovo je samo još jedna scena u seriji zbog koje smo morali prekriti oči.

1. Crveno vjenčanje

Treća sezona

Crveno vjenčanje je najšokantnija stvar koja se prikazala na televiziji u posljednje vrijeme. Ne samo da je riječ o silnim ubojstvima ili činjenici da je ubijen 'Prince Charming' serije, nego način na koji su to učinili. Nikad nećemo zaboraviti kako je Talisa bila ubodena u trudnički trbuh ili kako Catelyn zavija nakon što joj prerežu vrat.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.